kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 29 Mayıs 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Sarkozy: "Türkiye Avrupalı değil"

Yeni Haber
Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy'nin bir Alman dergisine röportajı: "Avrupalı olmadığı için Türkiye'nin AB üyesi olmaması gerektiğine inanıyorum."..
Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, Türkiye'nin ''Avrupalı'' olmadığı için AB üyesi olmaması gerektiğini savundu. Sarkozy, Almanya'nın önde gelen aylık dergilerinden ''Cicero''nun haziran ayı nüshası için verdiği röportajında, ''Türkiye'nin, şartları yerine getirdiği takdirde Avrupa'da yeri olduğuna inanıyor musunuz?'' şeklindeki bir soruyu, şöyle yanıtladı:

''Kriterlerin yerine getirilmesi sorunu çözmüyor. Ben Türkiye hakkında her zaman açıkça şunu söyledim: Avrupalı olmadığı için Türkiye'nin AB üyesi olmaması gerektiğine inanıyorum. Ancak Türkiye'nin AB girmemesi, Avrupa'dan uzaklaşmak zorunda olduğu anlamına gelmemeli. Türkiye'yle Avrupa arasında tarihi bir süreç ve gerçek bir dostluk sonucu oluşan sıkı bağların, Türkiye'nin AB'ye üye olmaması sonucunda hemen çözüleceğini kim ciddi bir şekilde savunabilir ki?''

Türkiye'nin ortak çıkar ve değerlerin paylaşıldığı dost bir ülke olduğunu kaydeden Sarkozy, şunları söyledi:

''İlişkilerimizi imtiyazlı ortaklık çerçevesinde derinleştirmeliyiz. Hatta daha da ileri giderek Akdeniz ülkeleriyle bir Birlik kurulmasını önermeliyiz. Böyle bir oluşumda tabii ki Türkiye de önemli bir sütunu oluşturacaktır.''

Böyle bir Birliğin, AB ile sıkı işbirliği yapabileceğini ve gelecekte ortak kurumlar da oluşturulabileceğini kaydeden Sarkozy, göç konusunda ortak bir politika izleyebileceklerini, ekonomi ve ticaretin yanı sıra bölgedeki hukuk devleti prensibini teşvik edebileceklerini, ayrıca ortak bir çevre ve kalkınma politikası belirleyebileceklerini sözlerine ekledi.