kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 29 Mayıs 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Muharrem Sarıkaya ve Uğur Becerikli, Ağar'la, ATO Başkanı Sinan Aygün'ün evinin bahçesinde konuştu.

Sivil, demokratik bir anayasaya ihtiyacımız var...

MUHARREM SARIKAYA
MUHARREM SARIKAYA
* "CHP'nin peşine takıldılar, dindar birini cumhurbaşkanı seçtirmediler" iddiası Anadolu'da yayılıyor. Siz buna karşı ne diyeceksiniz? Hükümet uzlaşmaya yakın bir çizgi izleseydi kendisinden birini seçtirmesi de mümkün olabilirdi. Bize 4-5, 10 adayla gelirlerdi; bunlardan biri seçilebilirdi. Ama dayatmayı kendisi yaptı. Hiçbir partinin cumhurbaşkanını dayatması sözkonusu olamaz.

* Halkın seçmesine ne diyorsunuz? Parlamenter sistem bana göre Türkiye için uygun bir sistem. Halk tarafından seçilse de cumhurbaşkanının yetkilerinin daha sembolik alana çekilmesi ile parlamenter sistemin sürdürülmesi gerekir. Seçim kararı almış bir Meclis'in, toplumun çok geniş kesimini ilgilendiren Anayasa değişikliğine çalışması yanlıştır.

* Yargı? Yargı politize olma lafından rahatsız. Sivil demokratik bir Anayasaya ihtiyaç var. Yargının bir yandan üzerindeki ağır iş yükünü çözümleyici reformist çabalarla kendi özlük haklarının bağımsız kurullarca takip edileceği bir alana kavuşturulması gerekmekte. Yüksek mahkemeler içtihat üretememektedir.

* Yerel yönetimler? Son dönemde imar uygulamaları ile ilgili iddialar arş-ı alaya ulaşmıştır. Denetim mekanizmaları daha iyi hale getirilmeli. Belediye meclisleri daha aktif olmalı.