kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 29 Mayıs 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Japonya'da bakanın yolsuzluk intiharı

Bakanlık harcamalarında 236 bin dolar 'ekstre' belirlenince hakkında yolsuzluktan soruşturma açıldı. Muhalefet istifasını istedi. İfade vermek için dün meclise gitmesi beklenen Tarım Bakanı Matsuoka, evinde köpek tasmasıyla kendini asarak intihar etti..
Japonya tarihinin en genç başbakanı sıfatıyla geçtiğimiz eylül ayında göreve atanan Şinzo Abe (52) dün kabinesindeki bir bakanın intiharıyla sarsıldı. Ofisinin harcama kalemlerinde yolsuzluk yaptığı suçlamalarıyla muhalefetin aylardır istifasını istediği Tarım Bakanı Toshikatshu Matsuoka skandalla ilgili mecliste komisyona ifade vermeden saatler önce kendini astı.

'ÜZGÜNÜM' NOTU
Başkent Tokyo'daki milletvekili lojmanlarındaki dairesinde yardımcısı tarafından köpek tasmasıyla kendini tavana asmış halde bulunan Bakan, derhal hastaneye kaldırıldı. Yetkililer, bulunduğunda bilincinin kapalı olduğunu, hastanede kurtarılamadığını açıkladı. Polis, Bakan Matsuoka'nın sabah saat 10.00'da yardımcısıyla görüştüğünü, dışarı çıkan yardımcının 12.00 gibi kontrol etmek için geri döndüğünde Bakan'ı bulduğunu açıkladı. Bakan'ın arkasında biri Başbakan Şinzo Abe'ye, toplam 6 intihar mektubu bıraktığını söyledi. Çalışma masasında ise "Soruna yol açtığım için özür dilerim" yazılı bir not bulundu.

BAĞIŞ SKANDALI VARDI
Yolsuzluk skandalı, Bakan'ın kirasının dahi devlet bütçesinden ödenmesine rağmen muhabese kayıtlarında 236 bin dolar ekstra harcama ortaya çıkmasıyla patlak verdi. Suçlamaları reddeden Bakan Matsuoka'ya, Başbakan Abe de destek çıkarak görevden almayacağını açıkladı. Daha önce de bir işadamı tarafından yapılan bağış yüzünden de skandal atlatmıştı. Yasal limitin 1700 dolar olduğu ülkede bir işadamından gelen 8 bin 500 dolarlık bağış ortaya çıkınca Bakan, haberi olmadığını söyleyerek özür dilemişti. Öte yandan skandalın önümüzdeki ay yapılacak milletvekilliği seçimlerine hazırlanan Başbakan Abe'nin partisini olumsuz etkileyeceği yorumları yapılıyor. Liberal Demokrat Parti anketlerde düşüşte. Başbakan Abe'nin popülaritesi de yüzde 50'nin altına düştü.
Haberin fotoğrafları