kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 29 Mayıs 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Utanç fotoğrafı

DIŞ HABERLER
Tekneleri Akdeniz'de batan Afrikalı göçmenlere kimse sahip çıkmadı. Bir balıkçı gemisinin ağına tutunan göçmenler, 3 gün 3 gece aç susuz yaşam savaşı verdi..
İngiliz Independent gazetesi, "Avrupa'nın Ayıbı" başlığıyla birinci sayfasından duyurduğu haberinde 27 göçmenin, Akdeniz sahillerinin birkaç mil açığında, 3 gün 3 gece balık ağına tutunarak yaşam mücadelesi verdiğini yazdı. Libya'dan yola çıkan Gana, Kamerun, Nijerya, Sudan ve diğer Afrika ülkelerinden göçmenleri taşıyan derme çatma tekne parçalanarak 6 gün boyunca Libya açıklarında sürüklendi. İşin en dramatik yanı ise ne Libya, ne de Malta hükümetleri göçmenleri kurtarma çağrılarını reddederek sorumluluk almamasıydı. Göçmenlere acıyan bir Malta balıkçı gemisi, gemiye çıkmamaları şartıyla balık ağına tutunmalarına izin verdi. Kaptan mültecileri gemiye almayı kabul etmediği için geminin çektiği balık ağına tutunan göçmenler burada tam 3 gün 3 gece, aç susuz hayatta kalmaya çalıştı. Ölmek üzere olan göçmenleri bir İtalyan askeri gemisi kurtardı.

BALIKLARI RİSKE ATMAMIŞ
Göçmenlerin çıkmasına izin verilmeyen Budafel adlı balıkçı gemisinin kaptanı, durumu Maltalı yetkililere haber verdi. Acımasızlıkla suçlanan kaptan, "Ağlarda bir milyon dolarlık balık vardı. Riske atmamak için böyle yaptım. Onları gemiye alsaydım Malta'ya geri dönmek zorunda kalacaktım. Bu da seferin 12 gün uzaması yani balıkların bozulması demek" diyerek kendini savundu. Bunun üzerine Malta, göçmenlerin Libya karasularında olduğunu öne sürerek Libyalı makamları uyardı. Libya'nın sadece 1 helikopter gönderebileceği yanıtını vermesi üzerine Malta Başbakanı devreye girdiyse de bir sonuç alınamadı. Balık ağlarına tutunarak hayatta kalmaya çalışan mültecilerin imdadına sonunda bir İtalyan savaş gemisi yetişti. Daha önce bölgede batan başka bir geminin kurbanlarını arayan İtalyan savaş gemisi Orione, 27 mülteciyi kurtararak Sicilya'ya götürdü. Göçmenlerin yorgun ve halsiz olduğunu belirten yetkililer, hayati bir tehlikeleri bulunmadığına da dikkat çekti. Aynı bölgede son 5 günde Afrikalı göçmenleri taşıyan 4 teknenin battığını ve 120 Afrikalının hayatını kaybettiğini hatırlatan gazete, "Kurtuldukları için yine de şanslılar" yorumunu yaptı. Resmi rakamlara göre bugüne kadar Afrikalı mültecilerden 10 bine yakını karaya ayak basamadan hayatını kaybetti.