kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 29 Mayıs 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Fetih kutlamalarının provası önceki gece Haliç'te gerçekleştirildi. Balat açıklarına kurulan platformdan ışık ve lazer gösterileri yapıldı.

Fethin 554. yılında festival gibi kutlama

Serdar CANIPEK / MERKEZ
İstanbul'un fethinin 554. yıldönümü ışık, su, ses ve görüntü teknikleri kullanılarak hazırlanan gösterilerle kutlanacak. Kutlamalar nedeniyle bazı yollar trafiğe kapatılacak..
İstanbul'un fethinin 554. yılı nedeniyle bugün sabah saatlerinden itibaren İstanbul'da bir dizi kutlama düzenlenecek. Kutlamaların ilki saat 10.00'da Fatih Sultan Mehmet'in Fatih Camisi'nde bulunan türbesinde başlayacak. Ardından Fatih Parkı'ndan bulunan Fatih Anıtı'na çelenk konulacak. Saat 10.30'da ise Belgrad Kapı'da resmi geçit ve İstanbul'un fethinin temsili canlandırılacak. Sabahki kutlamaların ardından akşam saat 19.30'da İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin Cemal Reşit Rey Konser Salonu'nda düzenlediği Fetih Resepsiyonu ve Ferhat Göçer Konseri gerçekleşecek. Son olarak da akşam saat 21.00'da Haliç'te ışık, su, ses ve görüntü teknikleri kullanılarak İstanbul'un fethi canlandırılacak. Deniz üzerine kurulan platformda 200 metreye 25 metre ebadında oluşturulan su perdesinde, kutlamalar için özel olarak hazırlanan "Fetih" filmi, üç boyut (3D) tekniğiyle yansıtılacak. Bu perde aynı zamanda bugüne kadar Avrupa'da kullanılan en büyük sudan görüntü perdesi olma özelliğini taşıyor. Ayrıca, deniz yüzeyinde, müzikle senkronize dans eden fıskiye sistemleri ve ışık boyama sistemleriyle yapılacak gösterilerde 60 fıskiye, 40 jet nozel sistemi kullanılacak.

TRAFİĞE KAPALI YOLLAR
Bu arada, bazı yollar kutlamalar nedeniyle dün akşam saat 22.00'den itibaren trafiğe kapatıldı. Yapılacak kutlama törenlerinin bitimine kadar trafiğe kapanacak yollar şöyle; Fatih 10. Yıl Caddesi, bu caddenin Seyitnizam Caddesi ile birleşmiş olduğu noktadan Prof. Muammer Aksoy Caddesi ile birleştiği yere kadar olan bölümü, Belgradkapı yolu Göğüs Hastalıkları Hastanesi önü, Asım Kazancıgil Caddesi kesişim noktası ile Silivrikapı Hisaraltı Sokak.
Haberin fotoğrafları