kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 29 Mayıs 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
'CASUSLUK ÇETESİ YAKALADIK' KRİTİK... görüşmeden bir gün önce, İran İstihbarat Bakanlığı "ülkelerinde faaliyet gösteren birkaç Amerikan casusluk şebekesinin çökertildiğini" açıkladı. "Casusluk şebekelerinin Irak'taki işgalci güçlerin güdümünde olduğu ve bazı etkili Iraklı gruplar tarafından da himaye edildiği" yönündeki açıklamayı Washington 'stratejik sessizlik'le karşıladı. Açıklamada, Arapların yaşadığı Ahvaz bölgesindeki patlamalardan da İngiltere sorumlu tutulmuştu.

ABD-İran 27 yıl sonra masada

İran İslam Devrimi'yle kopan ilişkilerde tarihi bir adım atıldı. Irak'ta güvenlik konusu, 'ezeli düşmanlar' Amerika ile İran'ı bir araya getirdi. Diplomatlar 4 saatlik görüşmede nükleer sorunu ele almadı..
Nükleer kriz yüzünden her an savaşın eşiğinde oldukları yorumları yapılan Amerika ile İran, Irak Başbakanı Nuri El Maliki'nin konutunda aynı masaya oturdu. ABD Başkanı Bush'un, CIA'ya "İran'da rejim değişikliği için örtülü operasyon düzenlemesine onayı verdiği" haberlerinin basında yer almasından, ABD savaş gemilerinin Hürmüz Boğazı'na girmesinden birkaç gün sonra karşılıklı oturan iki ülke diplomatlarının tek konusu Irak'tı.

İKİ BÜYÜKELÇİ TOKALAŞTI
Irak Başbakanı Nuri El Maliki'nin makamındaki görüşmeler yerel saatle 10.00'da başladı. El Maliki tarafından karşılanan ABD'nin Bağdat Büyükelçisi Ryan Crocker, İranlı meslektaşı Hasan Kazımi Kumi ile tokalaştı. Maliki daha sonra iki büyükelçiyi görüşmelerin yapılacağı salona geçirdi ve karşılıklı oturttu. Başbakan Maliki daha sonra salondan çıktı ve görüşmeler başladı.

BİR AY İÇİNDE YENİ BULUŞMA
Dört saat süren bu kritik toplantıdan sonra basına açıklama yapan Büyükelçi Crocker, "Görüşmeler olumlu seyretti. Ancak İran, Iraklı militanları eğitmeye, silahlandırmaya ve finanse etmeye son vermeli" dedi. İran elçisi Kumi ise "ikinci buluşmanın bir aydan kısa sürede olacağını" açıkladı. "Bazı sorunlar ele alındı. Siyasi olarak iki taraf da Irak hükümetini destekleme ve güçlendirme konusunda anlaştı" dedi. İki ülkenin ilişkileri, İslam Devrimi sonrası ABD'nin Tahran Büyükelçiliği'ne yapılan baskın nedeniyle 1980 nisan ayında kesilmişti.