kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 29 Mayıs 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Yeni albümü 'Yolumu Bulurum'u bir hafta önce çıkaran Kıraç, her parçasının çalıntı olduğu iddialarından bunalmış: Saygınlığımı kaybettiğimi düşündüğüm anda müziği bırakırım! Benim müziğimi dikkatle dinleyenlerin benim hakkımda böyle bir düşüncesi olamaz! ..
Türk rock müziğinin aykırı sesi Kıraç, 4 yıl aradan sonra yeni albümü 'Yolumu Bulurum'u önceki hafta yayınladı. İçinde 13 şarkının bulunduğu albüm, 'Kayıp Şehir' ve 'Bir Garip Aşk Bestesiyim' albümlerinden farklı bir sound'a sahip. Bu farklı sound'u biraz açmak gerekirse; sözün biraz daha ileride müziğin ise biraz daha geride olduğu diğer albümleri gibi değil, daha sert bir yapısı var. Zaten bunu Kıraç da doğruluyor. Zaman içinde kendisini sürekli geliştirdiğini, dinleyicinin de buna paralel geliştiğini söyleyen Kıraç şunları anlatıyor: "Bu albümdeki sert yapı biraz sanatçı mastürbasyonu gibi algılanır ama hayır! Öyle bir durum yok! Benim gibi birkaç sanatçı daha Türkiye'nin kirlenen sound'unu albümlerimizle temizlemeye çalışıyoruz."

* Son albümünüzün adı 'Benim Yolum'... Yolunuzu buldunuz mu? Bu bir tespit. Bütün albümlerim ve yaşantımla ilgili bir hikayem vardı. Sonuçta bu bir yoldu. Sadece bu albüme denk geldiği için ismini böyle koyduk. Bu yolu tanıtmak ve o yolla ilgili bilgi vermek istiyorduk. Yani amacımız o yolun tespiti ve o yolu paylaşmaktı. Yoksa yolumu bulmak gibi bir şey yok!

ALBÜM ÇIKARMAK KOLAY!

* Peki Kıraç'ın müzikte paylaştığı yol ne? Ne kadar dile getirebildim bilmiyorum ama genel olarak albümlerimde dile getirmeye çalıştığım bir şeyi anlattım. Günümüzde dünyanın gittikçe daha umutsuz bir hal aldığını düşünüyorum. Zaten her şey çabuk tüketiliyor. Herkes de bu seviyesizliğin bir parçası olmak durumunda kalıyor. Bir baktım ki, dünyada, her dönemde bu çabuk tüketim evresi yaşanmış. Başka insanları düşünen insan sayısı da çok az. Toplum olarak büyük bir uykunun içinde yaşadığımızı düşünüyorum, bundan kurtulmak için de cahilliğe karşı savaşmalıyız. Ama günümüzde eğitim de pirim yapmıyor.

* Bu albümün mesajı ne? Sadece şu: 'Bir ülkedeki insanların biraz daha kendileriyle ilgili 'ben neyim?' derdine düşmesi lazım. Yani günümüzde şarkıcıların benim gibi konuşması ukalaca geliyor ama ben normal vatandaş olsam da bunları söyleyeceğim. Çevrenizle ilgilenin, tek düşünceniz daha fazla para kazanmak ve karnınızı doyurmak, daha çok araba almak ve daha fazla kadınla sevişmek olamamalı! Dünyayı bu kadar da basite indirgemememiz gerekiyor. Ben bir şarkıcı olarak bunları söylemeyi vazife biliyorum. Hem de rahatsızım.

* Rahatsızlıklarınızı en çok dile getirdiğiniz albümünüz bu mu? En net olarak dile getirdiğim albümün bu olduğu söylenebilir. Sound olarak da sert bir albüm. Albüm içindeki yoğun müzikaliteden dolayı sert bir yapım oldu. Yoğun müzikalite, toplumun geniş bir kesiminin çok da umrunda olmayabilir. Bu birazcık sanatçı mastürbasyonu gibi algılanır ama hayır! Burada benim öyle bir durumum yok! Benim gibi birkaç sanatçı daha Türkiye'nin kirlenen sound'unu çıkarttığımız albümlerle temizlemeye çalışıyoruz. Albüm çıkarmak çok ucuzladı. Ben ille de albüm çıkaran kişi okullu olsun demiyorum ama birazcık da işini bilen yapsın!

FARK ANLAŞILIR

* Türk toplumu bu albümdeki sound'a hazır mı? Müzik sürekli bozuluyor ve bunu dejenere insanlar yapıyor. Müzik gittikçe kalitesizleşiyor. Bu albümün sound'u sert gelebilir ama ben Türk toplumunun bu sound'a hazır olduğunu biliyorum. 13 şarkı var. 3.5-4 seneden sonra insanlara ciddi bir materyal verelim istedik. Birazcık konsantrasyon kaybına neden olabilir ama aldığım eleştirilere bakılırsa dinlendikçe içine girilecek. Yüksek sesle kaliteli ortamda dinlenirse fark anlaşılacak. Bu albümün tamamının beğenileceğini ve kıymetleneceğini düşünüyorum. 'Ne Kıraç aynı şeyi yapıyor' desinler ne de 'Sen ne yaptın? Biz seni böyle bilmiyorduk. Ne gerek vardı' demesinler... Felsefesi de olmalı! Verdikleri paranın tam hakkını almak dinleyicinin hakkı ve bana saygı duyduklarını biliyorum.
Haberin fotoğrafları