kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 29 Mayıs 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Islak vücutta mantar oluşuyor

24.05.2007
Adana Çukurova Devlet Hastanesi Cildiye Uzmanı Dr. Ayla Çayhan, banyo ve duş sonrası kurulanmayan vücutta mantar oluştuğunu söyledi.

Daha çok yaz aylarında sıcak nemli ortamlarda deri üzerinde mantar hastalığına rastlanıldığını kaydeden Dr. Çayhan, tedavi edilmediği takdirde hastalığın bütün vucuda yayılacağı uyarısında bulundu.

Hastalığın, denize, havuza ya da duşa girildikten sonra nemli kalan vucutta daha çok rastlanıldığına dikkat çekerek, "Bu hastalığın görüldüğü kişiler kullandıkları banyo havlusunu, keseleri ve günlük yaşamda giydikleri kıyafetlerini ya değiştirilmeli ya da kaynatılıp ütülemeli. Bir buçuk aylık tedavi süreci var. Genelde tedaviye başlayınca 15 gün içerisinde hastalık ortadan kalkıyor. Ancak ilaç ve krem tedavisine devam edilmediği için mantar tekrar ilkbahar ve yaz başında ortaya çıkıyor. Onun için bir buçuk ay tam tedavi yapılması gerekiyor." şeklinde konuştu.

Halk arasında 'Samyeli' hastalığı olarak bilinen rahatsızlığın cild enfeksiyonu olduğunu kaydeden Çayhan, "Bu cilt renginde değişmeler olur. Kolda, göğüste ve sırtta bazen yüzde ve boyunda belirebilir. Güneş yanığında daha belirgin hale gelir. Koyu ciltlerde belirgindir. Bazı insanlarda şiddetli kaşıntı ile birlikte cilt döküntüsü yaşanır." dedi.
Çayhan, bulaşıcı hastalık olan samyelinin nemli ortamda çabuk ve hızlı çoğaldığına dikkat çekti.