kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 29 Mayıs 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Günaydın 
RAHŞAN GÜLŞAN

'Altın Portakal'ı unutun heyecan 'Altın Koza'da!

Geçen sene bu konuda hayli yazmıştım. Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde, aday filmleri azaltmak için daha önce az film varken kullanılmayan 'DVD'si yayınlanan film festivale katılamaz' kuralının; birden bire kullanılmaya başlanmasının ne kadar saçma olduğunu belirtmiştim. Atilla Dorsay ağbimizle de bu konu üzerine karşılıklı sevgi ve saygıya dayalı, mesafeli bir yazışmamız olmuştu.

İŞİN TADI YİNE KAÇACAK
Türkiye'de en zor şeylerden biri, yapılan organizasyonlarda standart oluşturmak; her yıl veya her duruma göre değişmeyen standartlar yaratmak! Zaten bunu yarattığınız anda da 'İstanbul Film Festivali', 'İstanbul Müzik Festivali' gibi tarihe geçiyorsunuz. Görünüşe göre 'Altın Portakal'da bu DVD kuralı yine işletilecek ve işin biz 'sıradan izleyici' için tadı kaçacak. Çünkü geçen yıl zevkle izlediğimiz, 'İlk Aşk', 'Hokkabaz', 'Barda', 'Beynelmilel' ve 'Dondurmam Gaymak' kesin olarak yer alamayacak. Henüz DVD'leri çıkmayan 'Mutluluk', 'Mavi Gözlü Dev', 'Polis', 'Sis ve Gece' gibi filmler ise büyük bir ihtimalle o zamana kadar DVD'leri çıkacağı için yer alamayacaklar. Bu durumda; böyle bir kuralı işletmeyen '14. Altın Koza Film Festivali', biz 'sıradan-ölümlü' sinema izleyicisi için çok heyecanlı olacak. 12 filmden oluşan yarışma listesinde yukarıda saydığım filmlerin neredeyse tamamı var.

ÇOK MERAK EDİYORUM
Festivalin 'Adem'in Trenleri'ni neden yarışma dışı bıraktığı ise gerçekten tartışılabilir bir durum. Ancak jürinin seçimine saygı duymak lazım. Adana Altın Koza'nın sonucu 11 Haziran'da belli olacak. Antalya Altın Portakal'da ise neler olacağını, hangi filmlerin ne ödüller aldığını yine yaz sonu öğreneceğiz. Ama şimdiden Antalya'nın heyecanı kaçtı benim için. Bir de çok merak ediyorum; sinema sektörü böyle hızlı ilerlerken ve her yapımcı korsana kurban gitmemek için hemen filminin DVD'sini çıkarırken; seneye yarışacak film veya katılacak, sahneye çıkıp ödül vermesi ses getirecek oyuncu bulabilecekler mi? Lakin, basının ilgisini çeken oyuncuların filmlerinin çoğu yarışmaya katılamayacak da!