kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 28 Mayıs 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Türk ilahiyatçılar ezana hoparlör yasağına karşı

HABER MERKEZİ
Azerbaycan'da ezanın hoparlörden okunmasının yasaklanması ülkede tartışma yaratırken, Türk ilahiyatçılar "Hoparlörden okunmasında fayda var" görüşünde..
Azerbaycan'ın Kafkas Müslüman İdaresi'nin hasta, yaşlı ve çocukları rahatsız ettiği gerekçesiyle hoparlörden ezan okunmasını yasaklaması ülkede tartışma başlattı. Yasağın din ve inanç özgürlüğüne zarar verdiği görüşünü savunanlar karara tepki gösterirken, Kafkasya Müslüman İdaresi sözcüsü Akif Agayev, Bakü'de birbiriyle rekabet eden camilerin gürültü kirliliğine yol açması nedeniyle yasak getirildiğini söyledi. Hoparlörden ezan okunması yasağı Türkiye'de de tepki topladı. Türk ilahiyat uzmanları ses düzeninin uygun ayarda tutulması şartıyla ezanın hoparlörden okunması gerektiğini savundu ve kararı din ve vicdan özgürlüğüne vurulan bir darbe olarak yorumladı. İşte ilahiyatçıların kararla ilgili yorumları:

* Prof. Dr. Sadrettin Gümüş: İslamiyette peygamberimizin bir hadisi var. Ezan ne kadar uzaklara duyurulursa o kadar iyidir. Zaten şehirlerde gürültülü ortamlarda ezanın duyulması mümkün değil bu yüzden hoparlörle okunmasında fayda var. Ancak her şeyin bir dengesi olması gerekiyor. Dinimiz her konuda aşırılığı istemez. Yasaklar her zaman topluma sıkıntı verir. Meşru olan hiçbir şey yasaklanmamalıdır.

'BASKI OLARAK ALGILANIR'

* Prof. Dr. Emrullah Yüksel: İsviçre'de Paris'te de bulundum oralarda da ayin zamanı çanlar devamlı çalardı o medeni ülkelerde kimse 'Bu kilise çanı bizi rahatsız ediyor' demezdi. Hoparlörün ayarlanarak okunması gerekir aksi takdirde diğer halk bu hakkından mahrum edilmiş olur. Türkiye de uygulanırsa İslama ve Müslümanlığa baskı olarak algılanır.

* Dr. Yunus Vehbi Yavuz: İster Müslüman olsun ister olmasın eğer bu toplumda yaşıyorsa çoğunluğun haklarına saygı göstermesi gerekir. Normalin üzerinde bir ses rahatsız etmek için kasıtlı bir durum varsa bu normale indirilebilir. Ama tamamen hoparlör ile okunmasının yasaklanması kanaatimce inanç özgürlüğüne bir müdahale olur uygun bir şey değil. Bu Türkiye de olursa çok büyük bir tepki alır çünkü ezan çok önemli bir olgudur.