kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 28 Mayıs 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Şeyh Maktum parayı ödemedi

ANKA
Yeni Haber
-İETT arazisi satış ihalesini KDV dahil 1 milyar 152 milyon dolarlık en yüksek teklifi vererek kazanan Dubaili El Maktum'un şirketi Sama Dubai'nin, parayı ödeme süresi bugün doldu ve şirket ödemeyi yapmadı.

-İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı, Levent'teki İETT arazisi ihalesini kazanan Sama Dubai Gayrimenkul A.Ş'nin Belediyeye verdikleri bir dilekçe ile ihale işlemlerinin açılan davalar nedeniyle konu açıklığa kavuşana kadar durdurulmasını talep ettiğini açıkladı.


İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı, Levent'teki İETT arazisi ihalesini kazanan Sama Dubai Gayrimenkul A.Ş'nin Belediyeye verdikleri bir dilekçe ile ihale işlemlerinin açılan davalar nedeniyle konu açıklığa kavuşana kadar durdurulmasını talep ettiğini açıkladı.

İETT arazisini satış ihaleyle KDV dahil 1 milyar 152 milyon dolarlık en yüksek teklifi vererek kazanan Dubaili El Maktum'un şirketi Sama Dubai'nin, parayı ödeme süresi bugün doldu ve şirket ödemeyi yapmadı.

ANKA Ajansı'nın edindiği bilgiye göre, Sama Dubai şirketinin bu kararı almasında ihale şartnamesi ve ihale gününde söz konusu davalara bilgilerin bulunmaması ve bu konuda kendilerinin geç bilgilendirilmemiş olmaları etkili oldu.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nden yapılan açıklamada, Levent'teki İETT arazisi ihalesini kazanan Sama Dubai Gayrimenkul A.Ş'nin Belediyeye verdikleri bir dilekçe ile ihale işlemlerinin açılan davalar nedeniyle konu açıklığa kavuşana kadar durdurulmasını talep ettiği bildirildi.

Açıklamada, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nce, Şişli Mecidiyeköy 304 pafta, 1947 ada, 6, 7, 52 ve 78 sayılı parseller ile Kağıthane 247 DY 36 pafta, 8744 ada, 14 sayılı parselde bulunan toplam 46 bin 241 metrekare alanlı arazinin, 21 Mart tarihinde yapıldığı hatırlatıldı.

İhale işlemlerinin başlamasından, satış işleminin gerçekleştiği tarihe kadar Büyükşehir Belediyesi'ne herhangi bir dava tebligatının yapılmadığına dikkat çekilen açıklamada, şöyle denildi:

"Ancak, satış ihalesinin yapılacağı tarihte günlük gazetelerde çıkan haberler üzerine yaptığımız araştırma sonucunda, 19.05.2006 onanlı 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı'nın iptali ve yürütmenin durdurulması talebi ile TMMOB Mimarlar Odası (İstanbul Büyükkent Şubesi) tarafından İstanbul 7. İdare Mahkemesi'nin 2006/2974 Esasında kayıtlı olarak; TMMOB Şehir Plancıları Odası (İstanbul Şubesi) ve İnşaat Mühendisleri Odası (İstanbul Şubesi) tarafından da İstanbul 8. İdare Mahkemesi'nin 2007/547 Esasında kayıtlı olarak davaların açıldığı öğrenilmiştir."

Mimarlar Odası tarafından açılan davada, dava dilekçesi ve 21 Mart tarihli ara kararının Belediyeye 27 Mart tarihinde tebliğ edildiği, ancak, Şehir Plancıları Odası ve İnşaat Mühendisleri Odası tarafından ortak açılan davada bugüne kadar mahkemece İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne resmen yapılmış bir tebligatın olmadığı bildirildi.

DAVA AÇILDIĞI BUGÜN ÖĞRENİLDİ

TMMOB Mimarlar Odası (İstanbul Büyükkent Şubesi) ve TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası (İstanbul Şubesi) tarafından ihale işleminin iptali ve yürütmenin durdurulması talebi ile İstanbul 7. İdare Mahkemesi'nin 2006/854 Esasında kayıtlı dava açıldığının da bugün mahkemeden, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne yapılan tebligat ile öğrenildiğinin kaydedildi.

HUKUKİ SÜREÇ DEĞERLENDİRİLECEK

İstanbul Büyükşehir Belediyesi açıklamasında, "İhaleyi kazanan Sama Dubai Gayrimenkul A.Ş. vekili tarafından bugün (28.05.2007) İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne verilen bir dilekçe ile ihale işlemlerinin belirtilen davalar nedeniyle konu açıklığa kavuşana kadar durdurulması talep edilmiştir" denildi.

Gayrimenkulün inşaat haklarını düzenleyen 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı'na ve ihaleye karşı davaların açılması dolayısıyla ihaleye ilişkin hukuki işlem sürecinin değerlendirilmesine devam edildiği bildirildi.

İETT GARAJI VE DUBAI TOWERS

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Mesut Pektaş başkanlığında gerçekleştirilen ihaleye, 19 şirket şartname verdi, 7'si katıldı ve araziyi Türkiye'de adını, aynı araziye 5 milyar dolarlık yatırımla kurmayı planladığı ve tartışmalara neden olan Dubai Towers ile duyuran Sama Dubai İstanbul Gayrimenkul aldı.

Sama Dubai, geçtiğimiz nisan ayında Türkiye'de Sama Dubai adında yeni bir gayrimenkul yatırım şirketi kurduğunu açıklamıştı. Şirketin, bu alandaki tüm farklı kuruluşları adı geçen şirket bünyesinde bir araya getirilirken, Sama Dubai'nin bünyesinde bir araya getirilen kuruluşların başında da Türkiye'deki yatırımları yapacak olan Dubai International Properties'in (DIP) geldiği aktarılmıştı. İsmini Arapçada "göklere ulaşmak" anlamına gelen "Sama"dan alan Sama Dubai'nin yüzde 100'ü, dünyanın en zenginleri arasında yer alan Dubai Şeyhi El Maktum'a ait Dubai Holding bünyesinde yer alıyor.

Devlet İhale Kanunu'na göre, kapalı teklif usulü ile gerçekleştirilen satış ihalesine, Taşyapı İnşaat Taahhüt Sanayi ve Ticaret, Toray İnşaat Sanayi Ticaret, Fiba Gayrimenkul Geliştirme İnşaat ve Yatırım - Nurol ortak girişimi, Sama Dubai İstanbul Gayrimenkul, Biskon Yapı, Zorlu Gayrimenkul Geliştirme ve Yatırım, Limak İnşaat Sanayi ve Ticaret şirketleri katılmıştı.

46 bin 241 metrekare ticaret ve konut olmak üzere, brüt parsel üzerinden bodrum hariç üç emsal imarı olan İETT garajı arazisi, Boğaziçi Kanunu, Kültür ve Tabii Varlıklar Kanunu ve Hıfzıssıhha Kanunu'ndan etkilenmediği belirtilmişti. Konum itibariyle İstanbul Boğazı'na hakim arazi, en önemli ticaret ve alışveriş merkezleri ile ana ulaşım hattı üzerinde yer alıyor.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, ihale sonrasında, arsanın imar durumuyla ilgili kararlarının arkasında duracaklarını söylemişti.