kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 28 Mayıs 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Gen tedavisi Çin dışında dünyanın hiçbir yerinde uygulanmıyor. Tıp dünyasında çokca eleştiriliyor. Ünlü kanser uzmanı Dr. Sualp Tansan'ın Çin'deki tedaviye yönelik eleştirilerini Dr. Niu Qui'ye ilettim, kendisi bu sorulara tek tek yanıt verdi:

* P53 geni konusundaki çalışma Amerika'da başladı ancak Amerikan Sağlık Bakanlığı bu ilacı güvenli bulmadığı için onay vermedi...
P53 geni ilk olarak 1980'lerin başında ABD'de ayrıştırıldı, bu doğrudur. Önce farelerde, daha sonra da insanlarda oluşan tümörlerin P53 enjeksiyonları ile küçüldüğü tespit edildi. 1990'ların sonunda ABD yönetimini etkileyen çok uluslu ilaç şirketleri genetik tedavi araştırmalarını engellemeye başladılar. ABD ÖNYARGILI Çin kökenli çok sayıda bilim insanı anavatanlarına döndü. Ben de Harward Tıp Fakültesi'nde bu konuda çalışmalar yaptıktan sonra Çin'e döndüm. Çin hükümetinin verdiği destek ile gen tedavisi araştırmalarına başladık. Çin'de 130 merkezde kullanılıyor. Çin'de Amerika'daki ön yargılar yok bunun avantajını bilim için kullanıyoruz.

* Amerikan Gıda ve İlaç İdaresi (FDA) tarafından ruhsat verilmemiş bir tedavi yöntemine ya da ilaca ne kadar güvenebiliriz?
Çin Hükümeti bu gen ilacına 2003 yılı ekim ayında resmi onay verdi. Bu bir tedavi protokolüdür. FDA yani Amerikan Sağlık Bakanlığı kadar güvenilir bir kurumdur.

* Bu bir deney mi tedavi değil?
Bu kesinlikle bir tedavidir. 2003 yılından itibaren Çin'de tedavi kapsamındadır.

* Neden bilimsel verilerinizi dünyaya açıklamıyorsunuz?
Planlarımıza göre nisan ayında uluslararası kanser semineriyle elimizdeki verileri açıklayacaktık. Değişik sebeplerle bu fırsatı kaçırdık. Şimdi ekim ayında Avrupa Uluslararası Kanser Konferansı'nda açıklayacağız. Bu yılın sonunda bilimsel makalemizi uluslararası bilimsel dergide yayınlamak için çalışmalar yapıyoruz. Biz kapalı değiliz. Bilimin kapalı olmaması gerektiğini savunuyoruz. Türk bilim adamlarını davet etmek istiyoruz. Bu yılın sonunda ayrıca Pekin'de uluslararası bir sempozyum düzenlemek istiyoruz

* Hastalarınız yalnızca Türk mü, gelişmiş ülkelerden hastalar yok mu?
Alman, Hollanda, Amerika ve Kanada ile Türkiye'den çok hastamız var. Bu ülkelerdeki doktorların bu nedenle özellikle Çin'e gelip tedavimizi incelemelerini istiyorum.

* Tedaviniz umut tacirliği mi?
Umut kanser tedavisinde çok etkilidir. Ancak bizim hastalara verdiğimiz yalnız umut değil, bilim...