kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 27 Mayıs 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
ELBİSELER FUARDA SERGİLENİYOR 50 milyon Euro’luk ihaleyi kazanan Ali Rıza Çelikay’ın elbiseleri IDEF Savunma Sanayi Fuarı’nda sergileniyor.

Hamallıkla yola çıktı nükleer elbise satıyor

Ceyda KARAASLAN / ANKARA
Türk Silahlı Kuvvetleri'nin nükleer savaştan korunmak amacıyla açtığı elbise ihalesini, Ankara'da mutfak eşyaları satan ilkokul mezunu bir esnaf kazandı..
Yirminci yüzyılın en büyük tehditlerinden biri olan nükleer savaştan korunmak amacıyla Türk Silahlı Kuvvetleri için özel elbiseler dikildi. "Nükleer biyolojik kimyasal elbise" adı verilen bu kıyafetlerin üreticisi, ise Ankara'da mutfak eşyaları satan ilkokul mezunu bir esnaf.

5 ÜLKEDE ÜRETİLİYOR
Yıllar önce ekmeğini hamallık yaparak kazanan Ali Rıza Çelikay, Savunma Sanayi Müsteşarlığı'nın açtığı nükleer biyolojik kimyasal elbise ihalesini kazandı. Dünyada sadece 5 ülkede üretilen bu elbiseleri Türkiye'de ilk kez Çelikay üretecek. 50 milyon Euro bedelle ihaleyi alan Çelikay, Savunma Sanayi Müsteşarlığı'na her yıl 14 bin 980, 10 yıl sonunda da 149 bin 800 mont, eldiven teslim edecek. Çelikay'ın elbiseleri IDEF Savunma Sanayi'nde de sergileniyor. İşte Ali Rıza Çelikay'ın yükselişinin hikâyesi: 1962 yılında Yozgat'tan Ankara'ya gelen Çelikay'ın ilk mesleği hamallık. "Hamallık yaptığım dönemlerde çok parasız günlerim oldu" diyen Çelikay, bir müddet sonra kazandığı üç beş kuruşu bir el arabasına yatırıp, mahalle aralarında bardak satmaya başlamış. Eli biraz para tutmaya başlayan Çelikay, ilk dükkânını 1974 yılında Samanpazarı'nda açmış. Burada öğleye kadar toptan mal satıyor, öğleden sonra da pazarlara çıkıyordum" diyen Çelikay, tam "işleri yoluna koydum" dediği anda dükkânda çıkan yangın bütün birikimini yok etmiş.

MERAKI SAYESİNDE
Daha sonra işlerini tekrar toparlayan Çelikay, nükleer biyolojik kimyasal elbise üretimine geçişinin öyküsünü ise şöyle anlatıyor: "Teknolojiye olan merakını iyi bilen bir arkadaşım, bu elbiseler için Savunma Sanayi Müsteşarlığı'nın ihale açtığını haber verdi. Hiç anlamadığım bir iş olduğu için bende merak uyandı. Kısa bir araştırma yaptıktan sonra TÜBİTAK'tan da destek alarak İzmit'te bir fabrika kurdum. Alanlarında başarılı olmuş kimya mühendisleri ve kimyagerleri işe aldım." Çelikay, ilk teslimatı 16 ay sonra Savunma Sanayi Müsteşarlığı'na yapacak.