kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 26 Mayıs 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Fiat Panda

Hesaplı 4x4'ler yoldan çıkarıyor

22.05.2007
Düne kadar sadece üst gelir grubunun satın alabildiği 4x4'ler bugün artık geniş kitlelere de hitap ediyor. Yeni markaların 4x4 pazarına girmesi, farklı segmentlerde ve her keseye uygun araçlar üretilmesi talebini büyüttü..
Son yıllarda 4x4 SUV araçlara olan ilgi hızla büyüdü. Talepteki artışla birlikte, bu pazardan pay almak isteyen markalar da 4x4 üretmeye başladı. Böylece, sadece 4x4 üreten markaların yanında diğer otomotiv markaları da pazarda yerini aldı. Artan rekabet ve yeni oyuncuların pazara girmesiyle, farklı segmentlerde ve her keseye uygun fiyatlı 4x4 araçlar üretilmeye başladı. Bu sayede, yüksek fiyatı nedeniyle sadece zenginlerin satın alabildiği 4x4 araçlar halka da indi.

Minik Panda'nın dört çekeri de var

2004 yılında "yılın otomobili" seçilen Fiat Panda'nın yeni 4x4 versiyonu hesaplı bir dört çeker hayali kuran tüketicilere hitap ediyor. Otomatik dört çeker sistemi sayesinde asfalt yollarda çekişin yüzde 98'ini ön tekerleklerde gerçekleştiren Fiat Panda 4x4, tekerleklerden herhangi birinin çekişte zorlandığı buzlu veya bozuk yollarda otomatik olarak dört çeker konumuna geçiyor. Panda 4x4 Trekking ve Climbing olarak iki ayrı versiyonuyla satılıyor. Climbing'de; sürücü ve yolcu ön hava yastığı, ABS, elektronik fren güç dağılımı, elektrikli ön camlar, radyo-CD çalar, klima standart olarak sunuluyor. Panda 24 bin 463 YTL'den başlayan fiyatla satılıyor.

Terrios'ta 7 bin YTL indirim var
Diahatsu Terios bahar kampanyası nedeniyle 7 bin YTL'ye varan indirimlerle satışa sunuluyor. İç mekânı tamamen yenilenen Terios'ta, alüminyum görünümlü ön konsol ve içe gömülü sportif göstergeler kullanılırken, sürekli dört tekerlekten çekiş sistemine sahip yeni 1.5 lt. 105 bg'lik Terios'ta ise benzinli bir motor görev yapıyor. Araç, otomatik şanzımanla da satın alınabiliyor. Terios'un 1.3 lt. 86 bg ve 1.5 lt. 105 bg modelleri en ekonomik 4x4'lerin başında geliyor. Terios'ta, 4 silindirli DVVT motoru, diferansiyel kilidi ve sürekli 4 çeker özelliğinin yanında ABS fren sistemi, sürücü-yolcu hava yastığı, klima ve merkezi kilit standart donanım olarak sunuluyor. Düz vites 1.3 lt Terios DX modeli 7 bin YTL indirimle 25 bin 990 YTL'ye satılıyor. Terios'un 1.5 lt'lik en donanımlı modelinin fiyatı ise 43 bin 500 YTL.

İtalyan Guigiaro tasarladı
Ünlü İtalyan tasarımcı Guigiaro tarafından tasarlanan Suzuki SX4, 4x4 ile binek bir otomobilin özelliklerini bir arada sunuyor. SX4'ün Urban Line isimli versiyonda şehir içi düşünülerek tasarlanmış standart otomobil özellikleri bulunurken, Outdoor Line versiyonunda ise 4X4 sistemi görev yapıyor. Markanın Macaristan'daki fabrikasında üretilecek olan Suzuki SX4, Fiat ile ortaklaşa geliştirildi. Hafif arazi koşullarında mücadele verecek olan Suzuki SX4'te 4x4 çekiş sistemi Grand Vitara kadar gelişmiş değil. İlk kez geçtiğimiz marttaki Cenevre Uluslararası Otomobil Fuar'ında gün yüzüne çıkan Suzuki SX4'ün felsefesi ise araç isminde gizli: Sportif sürüş (S), her türlü doğa ve yol koşuluna uygunluk (X-over) ve 4 mevsim bir 4X4 (4). Fiat tarafından özel olarak geliştirilen dizel motor teknolojisine sahip Suzuki SX-4, 3 ayrı motor seçeneğiyle tüketicilerin beğenisine sunulacak. Fiat ve Suzuki'nin ortak ürünü SX4 henüz Türkiye'de satılmıyor.

100 km'de 6.1 lt. yakıt tüketiyor
İtalyan Fiat'ın küçük SUV'u Sedici, 1.6 lt. 107 bg'lik bir motorla satışa sunuluyor. Sedici, özellikle şehirlerarası yolculuklarda düşük yakıt tüketimi ve yüksek performans sağlıyor. Şehir dışında 100 km'de 6.1 litre benzin tüketen Sedici'nin 7.1 lt'lik ortalama yakıt tüketimi ise 4x4 bir araca göre oldukça hesaplı. 44 bin YTL'den başlayan fiyatlarla tüketicinin beğenisine sunulan Fiat Sedici, iç tasarımında kullanıcılarına deri direksiyon simidi, krom boyalı iç kapı kolları ve vites topuzu kaplamalar ile orta konsol yanlarında krom görünümlü kaplamalar sunuyor.

Qashqai'nin içi uçak kokpiti gibi

Qashqai, nisan ayında satışa sunuldu. Nissan Dizayn Avrupa tarafından tasarlanan Qashqai sürüş dinamizmi ile öne çıkıyor. 39.900 YTL başlangıç fiyatıyla Qashqai, C ve D segmentinden üst sınıflara geçiş yapmak isteyen yenilikçi müşterileri hedefliyor. Qashqai, özellikle uçak kokpitini andıran ön paneli ile dikkat çekiyor. Sürücü ve yolcu kısımları belirgin bir biçimde ayrı olarak tasarlanan araçta kullanılan iç ekipman, araca sportif hava veriyor.

Rus Lada Niva araziye dost
3000 devirde 129 Nm tork üreten "her yolun 4x4'ü" sloganıyla satılan Rus Lada'nın yıllardır değişmeyen 4x4'ü Niva, off-road yapmak isteyipte bütçesi el vermeyenler için en cazip seçeneklerden biri. 1.7 lt 80 bg'lik enjeksiyonlu benzin motoruyla Türkiye'de pazara sunulan Lada Niva, sürekli dört tekerlekten çekiş sistemine sahip. Konfordan çok macera arayanların seçeneği olan Lada Niva Türkiye'de 2 yıl veya 60 bin km. garanti süresiyle satılıyor. Lada Niva'da içeriden açılabilir bagaj kapağı, yükseklik ayarlı farlar, gecikmeli sönen iç aydınlatma, ön koltuk kafalıkları, renkli camlar, katlanabilir çift parçalı arka koltuk, viraj denge çubuğu, gergi kontrollü ön ve arka emniyet kemerleri, amortisörlü bagaj kapağı, bagaj aydınlatma lambası ve 3. stop lambası standart. Lada Niva'nın opsiyonel olarak sunduğu tek özellik ise hidrolik direksiyon. 90 km sabit hızda 100 km'de 8.25 lt yakıt tüketen hidrolik direksiyonlu Lada Niva'nın satış fiyatı ise 23 bin 900 YTL.
Haberin fotoğrafları