kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 26 Mayıs 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Prof. Dr. AYDIN AYAYDIN

Güler ve Cerrah'a haksızlık mı edildi?

İstanbul Valisi Muammer Güler ve Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah'a 1 Mayıs kutlamaları için Taksim'e çıkış yollarını kapattığı için yollarda perişan olan İstanbullular feryat ettiler.
İstanbullular elbette haklıydılar. Kutlamalara katılanlar dışında, işine gidip gelenler ile hiçbir şeyden habersiz rutin günmüş gibi dışarı çıkanlar yollarda kalınca da ister istemez herkes İstanbul Valisi Muammer Güler ile Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah'ı suçladılar. Hatta haklarında suç duyuruları bile yapıldı.
Peki İstanbul Valisi ile Emniyet Müdürü gerçekten bu konuda suçlu mu?
Günlerce bu soruyu kendime sordum ve bir parça da nedenlerini araştırmaya başladım. Edindiğim bilgilere , İstihbarat birimleri İstanbul Valisi Muammer Güler'in önüne koydukları rapora göre, 1 Mayıs kutlamaları çerçevesinde miting için 50 bin kişi Taksim Meydanı'na toplanacak ve bunların arasına sızmayı planlayan canlı bombalar Taksim'i kan gölüne çevirecekler.
Böyle bir istihbaratı alan ilin yöneticisinin takip edeceği iki yol vardır . Birincisi, istihbarati bilgilerle olay gününden önce canlı bombaları bulup imha etmeleri ve alacağı olağan üstü güvenlik önlemleri ile mitingin sorunsuz geçmesini sağlamak. Bu ne kadar mümkün olabilir bilemem. Alınacak önlemlere rağmen üzücü olaylar yaşanırsa sorumlular bunun hesabını asla veremezler. Ancak ikinci bir yol vardır. Kutlamaların yapılması düşünülen meydana giriş ve çıkışlara izin vermemekle olası bir kanlı olayın yaşanmamasını sağlamak. İstanbul Valisi Muammer Güler ve Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah bu yolu seçerek İstanbulluların tepkisini üstlerine çektiler. Çok eleştirildiler.
Ankara Ulus'taki Anafartalar Çarşısı' ndaki canlı bomba eyleminden sonra yaşanan üzücü olayı gördükten sonra, İstanbul Valisi Güler, 1 Mayıs kutlamaları için Taksim'e izin vermemekle acaba böyle bir olayın yaşanmasını mı önledi?
Taksim'e izin verilip üzücü bir olay yaşansaydı daha mı iyi olacaktı? Galiba İstanbul Valisi Muammer Güler ve Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah'a biraz fazla yüklendik.