kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 26 Mayıs 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Eski 19 Mayıs'lardan sadece fotoğraflar kaldı

YAŞAR ÖZAY /HABER MERKEZİ
19.05.2007
19 Mayıs 2007'de, bundan 81 yıl öncesine uzanıyoruz... Çapa Öğretmen Okulu'na ait tozlu raflardan çıkan bu fotoğraflar, geçmişte eğitim ve öğretimin ne denli ciddiye alındığını gösterirken, bugünkü durum açısından düşündürücü..
İLİŞKİLİ HABERLER
Eski 19 Mayıs'lardan sadece fotoğraflar kaldı
16 Mart 1848 tarihinde kurulan Çapa Öğretmen Okulu'nun yıllardır kapalı tutulan bir odasında, kısa süre önce okula ait onlarca fotoğraf bulundu. Okulun müdür yardımcısı İsmihan Bedir, 1926 yılından bu yana çeşitli dönemlerde çekilmiş, okulda yapılan faaliyetleri gösteren bu fotoğrafları düzenleyip bir albüm yaptı. Sınıfları, laboratuvarları, spor salonları ve etkinlikleriyle, 81 yıl öncesine göre son derece modern bir görünüme sahip olan Çapa Öğretmen Okulu, bize o günlerde ne denli modern koşullarda eğitim yapıldığını, kılık kıyafet konusunda ne kadar hassas olunduğunu ve eğitime ne kadar önem verildiğini gösteriyor. Bugün hâlâ tartışılan "Sınıf düzeni nasıl olmalıdır? Bir beden eğitimi dersi nasıl yapılır? Uygulamalı coğrafya dersi ne anlama gelir?" sorularına da bu fotoğraflarla cevap veren albüm, 19 Mayıs 2007'de insanın aklına ister istemez "Neydik, ne olduk?" sorusunu getiriyor...

TÜRKİYE'NİN İLK KIZ OKULU
Türkiye'nin ilk kız öğretmen okulu olan Çapa Öğretmen Okulu, şu an İstanbul Fatih'te, 1900'lü yıllarda yapılan tarihi binasında yatılı hizmet veriyor. Okulun uzun yıllardır muhafaza edilen arşivi, okul bir süre önce Ortaköy'e, oradan da Kadıköy'e taşınınca dağılmış. Eski İstanbul Milli Eğitim Müdürü Ömer Balıbey'in, Milli Eğitim Bakanlığı'na Öğretmen Yetiştirme Genel Müdürü olarak atanmasıyla başlatılan 'Tarihi Okullarımızı Tanıtalım' kampanyası ise, bu arşivin yeniden toparlanmasında etkili olmuş. Çapa Öğretmen Okulu Müdür Yardımcısı İsmihan Bedir, kendisini bu işe adayarak çalışmalara başlamış. Okul taşınırken bırakılan bazı eşyaların alt katlarda bir odada korunduğunu öğrenen Bedir, orada bulduğu resimleri tek tek tarayarak çok güzel bir albüm oluşturmuş. Şimdi Milli Eğitim Bakanlığı, bu albümle birlikte diğer tarihi okullarımızdan elde edilen fotoğraflarla bir sergi açmaya hazırlanıyor. Türkiye'de nitelikli öğretmen yetiştirme konusunda çok önemli bir boşluğu dolduran öğretmen okulları ise aynı zamanda bu yıl 160. yılını kutluyor.
Haberin fotoğrafları