kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 25 Mayıs 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Mercedes C Serisi ve Geely Merrie 300

Çinliler taklitte sınır tanımıyor

21.05.2007
Ünlü markaların saat, çanta, kot pantalon gibi ürünlerinin taklidini yapan Çinliler, otomobilde taklitçiliği abarttı. Kopyalamada sınır tanımayan Çinlilerin, taklit ettikleri otomobilleri gerçeklerinden ayırmak ise neredeyse imkansız..
Çin'de her türlü ünlü markanın taklidini bulmak mümkün. Saatten, çantaya her ürünün taklidini yapan Çinliler, otomobilde taklitçiliği abarttı. Son olarak dünyada sadece 6 adet bulunan 1967 yapımı Ferrari 330 P4 modelinin birebir kopyasını yapan Çinliler, ürettikleri diğer otomobillerde de taklitçilikten çekinmiyor. Çinde üretilen birçok otomobil, Mercedes, Opel, BMW, Honda, Toyota gibi dev markaların birebir kopyası

ÜRETİCİLER MAHKEMELİK
Çin'de 3 farklı tipte üretici var. Birincisi uluslararası ortağı olmayan bağımsız, özgün modeller üreten kuruluşlar. İkincisi uluslararası şirketlerle ortak üretim yapan firmalar. Üçüncüsü ise ismi duyulmayan, üretimlerini tamamen taklit üzerine kuran firmalar. Taklit modelleri üreten otomotiv firmaları, orjinal üreticilerle mahkemelik olmalarına rağmen taklit araç üretmekten vazgeçmiyor. Kopyalamada sınır tanımayan Çinlilerin, taklit ettikleri otomobilleri, gerçeklerinden ayırmak ise neredeyse imkansız.

JAPONYA'YI SOLLADI
Geçen yıl Japonya'yı geçerek, ABD'nin ardından dünyanın ikinci büyük otomotiv pazarı konumuna gelen Çin'in, 10 yıl içinde ABD'yi yakalaması bekleniyor. Geçen yıl Çin'de binek araç satışları yüzde 37 artarak 3.8 milyon adete, toplam pazar büyüklüğü ise 7.2 milyon adete ulaştı. 48 otomotiv üreticisinin olduğu Çin'in otomotiv üretiminin 2010 yılında 20 milyon adete çıkacağı tahmin ediliyor. Kalabalık nüfusuyla Çin, otomotivde büyük bir potansiyele sahip. Ülkede bin kişiye düşen otomobil sayısı 24 gibi oldukça düşükbir seviyede. Dünya ortalaması ise 120 adet.
Haberin fotoğrafları