kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 25 Mayıs 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Şehirde lüks otomobil, doğada dört çeker

22.05.2007
Zorlu arazi koşulları için tasarlanmış 4x4 SUV araçlar, günümüzde şehir içinde kullanılıyor. Tüm dünyada 4x4 araçları off-road amacıyla yol dışında kullananların oranı sadece yüzde 20. Yani her 100 4x4 araç sahibinden, sadece 20'si off-road yapıyor. Geri kalan yüzde 80 ise aracını şehirde kullanıyor. Bu yüzden 4x4 araç üreticileri, sınırlı off-road kabiliyetine sahip, otomobil konforuna daha yakın araçlar geliştirmeye başladı..
Avrupa için üretildi dizelle gözde oldu
Chevrolet Captiva

Avrupalı tüketicilerin ihtiyaçlarına göre hazırlanan Captiva, 2.0 lt'lik 150 bg commonrail dizel motor ile piyasaya sunuluyor. Dört tekerden çekiş sistemi, sadece gerektiğinde sürüş koşullarına bağlı olarak devreye girme özelliğine sahip. 1.991 cc'lik modern dört silindirli dizel motor, 150 beygir güç üretirken 100 km'de 7.4 litrelik tüketimiyle de dikkat çekiyor.

Freelander 2 tamamen yenilendi
Yeni Freelander 2

Yaklaşık 10 yıldır pazarda bulunan Freelander, dünyanın çeşitli ülkelerinde sınıfının en çok satan modeli unvanını koruduktan sonra yerini Yeni Freelander 2'ye bıraktı. Mayısta Türkiye'de satışına başlanan Freelander 2 kompakt SUV segmentine yeni standartlar getiriyor. Yeni Freelander 2, Türkiye'ye 2.2 lt'lik TD4 motor ve 6 ileri CommandShift özellikli otomatik şanzıman ile ithal edilecek.

Yolların en maço 4x4'ü Türkiye'de
Dodge Nitro

Dodge büyüyen 4x4 SUV araç pazarına Nitro ile giriş yaptı. Maço bir görünüme sahip Nitro, mayıs ayında Türkiye'de satışa sunuldu. İki farklı donanım paketi bulunan Nitro'nun Türkiye satış fiyatı 47 bin Euro'dan başlıyor 52 bin Euro'ya kadar çıkıyor. Nitro'nun Türkiye'ye 2.8 litre CDI dizel motor ve otomatik vitesli versiyonu ithal ediliyor. 2.8 litrelik common-rail turbo dizel motor 180 bg gücünde ve 460 Nm tork üretiyor. Ortalama yakıt tüketimi ise 8.6 litre.

Tamamen yenilendi konforu arttı
Hyundai Santa Fe

Yenilenen Hyundai Santa Fe modeli, eski versiyona göre 150 mm daha uzun, 45 mm daha geniş ve 65 mm daha yüksek. Hyundai Santa Fe; dinamik, kariyer sahibi, tasarıma ve kaliteye önem veren, kendine zaman ayırmayı seven, ağırlıklı erkek sürücülere ve birlikte zaman geçirmekten keyif alan ailelere, şehir içinde olduğu kadar şehir dışında da sürüş zevki ve konforu sunuyor. Hyundai Santa Fe, Türkiye'de 2.2 litre CRDi VGT dizel motor seçeneği ile satılıyor.

İki motor seçeneği var
Suzuki Grand Vitara

Grand Vitara'da dizel ve benzinli iki motor seçeneği bulunuyor. Dizel versiyon 5 kapı ve 1.9 lt. motorlu, benzinli versiyonu ise 3 veya 5 kapı ve 2.0 lt. motorlu olarak satışa sunuluyor. Yeni Grand Vitara, genç, dinamik, agresif ve heyecan verici kişiliğiyle hem zorlu doğa koşullarında hem de şehir içi kullanımdaki performansıyla göz dolduruyor.

2.5 milyon satan CR-V'ye yeni yüz
Honda CR-V

Honda'nın ilk kez piyasa sunduğu 1995 yılından bu yana tüm dünyada yaklaşık 2.5 milyonluk satış rakamına ulaşan SUV segmentindeki temsilcisi CR-V'nin yenilenen üçüncü nesli geçen yıl sonunda Türkiye'de satışa sunuldu. Yeni CR-V, otomobile yakın sürüş dinamiklerine ve tasarımına, daha fazla rahatlığa ve daha lüks bir iç mekana sahip. Yeni Honda CR-V'de 2.0 litre benzinli ve 2.2 dizel olmak üzere iki farklı motor görev alıyor.

Jeep'in en ucuz modeli Compass
Jeep Compass

Tasarımıyla tam bir Jeep olduğunu hissettiren Compass, markanın yedi kanallı ızgarasını, yuvarlak farlarını ve ikizkenar yamuk şeklindeki çamurluklarını taşıyor. Öte yandan Compass, tasarımında geleneksel olarak şekillendirilmiş Jeep modellerinden farklı olarak birçok modern eğilimi de barındırıyor. Boyutları itibariyle kompakt bir SUV (Sport Utility Vehicle) olan Compass, oldukça geniş ve ferah bir iç mekan sunuyor.

Sorento X-Force ile güçlendi
Kia Sorento X-Force

KIA Sorento, geçen yıl sonunda yeni yüzüyle pazara sunuldu. Türkiye'de 4x4 SUV pazarında sınıfının en çok satan unvanını elinde bulunduran Sorento'nun yeni modeli X-Force, çok daha sofistike ve güçlü bir görünüm kazanmanın yanısıra, yeni nesil dizel teknolojisi, artan gücü ve geliştirilmiş donanım ve güvenlik özellikleri ile ön plana çıkıyor. 2.5 litrelik Değişken Geometrili Turboşarjlı dizel motor, 170 bg güç üretiyor.

Yeni nesil RAV4 daha sportif
Toyota RAV 4

Üçüncü nesil Toyota RAV4'ün yeni tasarımı araca daha sportif bir görünüş kazandırırken, bir önceki modele göre artırılan dış ölçüleri ile araç 4395 mm uzunluğa, 1815 mm genişliğe ve 1685 mm yüksekliğe ulaştı. İç mekan uzunluğu da 85 mm artırıldı. Yeni Toyota RAV4, Türkiye'de 2 farklı motor seçeneğiyle satışa sunuluyor. 2.0 litrelik VVT-i benzinli motor seçeneği ile donatılan araç, 6000 d/d'de 152 beygir güç üretiyor. Yeni Toyota RAV4'te kullanılan 2.2 litrelik, 136 beygir gücündeki D4-D dizel motor ise 2000- 2800 d/d aralığında 310 Nm tork üretiyor. 2.0 litrelik benzinli motor kullanılan yeni Toyota RAV4'ün maksimum hızı 185 km/s.

ABD için üretildi AB'de beğenildi
Subaru B9 Tribeca

Subaru'nun ABD pazarı için ürettiği B9 Tribeca, geçen yıl Avrupa ile aynı anda Türkiye'de satışa sunuldu. 3.0 litrelik Boxer motora sahip B9 Tribeca'nın, 4200 d/d'de 297 Nm tork üreten motoru maksimum gücü olan 245 beygiri ise 6600 d/d'de ortaya çıkarıyor. 0-100 km/s hızlanmasını 9.7 saniyede tamamlayan bin 910 kilogram ağırlığındaki Tribeca, 195 km/s maksimum hıza ulaşabiliyor. Şehir dışında 100 kilometrede 9.5 litrelik yakıt tüketimine sahip olan aracın ortalama tüketim değeri ise 12.5 litre. Tribeca, ürettiği gücü 'sportshift' adındaki 5 ileri otomatik şanzımanla dört tekerleğe birden aktarıyor.

Şehrin maceracı ruhunu taşıyor
Nissan X-Trail

Nissan, X-TRAIL modellerinde farklı iki model seçeneği sunuyor. Sport ve Elegance model seçenekleri ile satışa sunulan aracın Elegance modelinde deri döşeme, elektrik kumandalı ve ısıtmalı ön koltuklar, CD Player ve elektrikli katlanır dış dikiz aynaları bulunuyor. 1998 cc'lik 140 beygir güç üreten DOHC motorun görev yaptığı araçta elektronik kontrollü otomatik vites seçeneği bulunuyor. X-Trail'de Nissan'ın halen Pathfinder LE ve Infiniti Qx4'da kullanmış olduğu ALL MODE 4x4 sistemi yer alıyor. Bu sistem sayesinde sadece bir düğme yardımı ile sürücü yol koşullarına göre üç sürüş pozisyonundan birini belirleyebiliyor.

Subaru'dan 35'inci yıla özel hediye
Subaru Forester

Subaru, Symmetrical AWD'nin 35'inci yılı nedeniyle Forester modelinde indirim uyguluyor ve portatif navigasyon sistemi hediyeli olarak satıyor. Bayraktar Holding bünyesinde yer alan Baytur Motorlu Vasıtalar Ticaret A.Ş. tarafından distribütörlüğü yapılan Subaru Forester, sadece performans tutkunu erkek sürücülere değil güvenlik ve konfor arayan kadın sürücülere de hitap ediyor. Japon Fuji Heavy Industries tarafından üretilen Subaru'nun temel teknolojisi Symmetrical AWD ve yatay yerleşimli Subaru Boxer Motor'a sahip Forester, 0-100 km'ye 6 saniyede ulaşıyor. Forester, 2.5XT ve 2.0X motor seçeneklerine sahip.

Makyajlı BMW X3 daha dinamik
BMW X3

Alman üreticinin 2003 yılı sonunda yollara çıkardığı X3 serisi geçen yıl makyajlandı. Ön, arka ve yan bölümde yapılan güncellemeler sonrasında X3 daha dinamik bir kişilik kazandı. ICM (Integrated Chassis Management) isimli yeni bilgisayar teknolojisi ise X3'ün en önemli yeniliği. Bu sistemden yararlanan tüm motor seçenekleri BMW'nin dört tekerlekten çekiş sistemi xDrive ile Dinamik Denge Kontrolü (DSC) ve motor kontrolü arasında daha etkili ve hızlı bir iletişimin kurulmasını sağlıyor. X3, Türkiye'ye iki adet 2.5 litre 218 bg ve 3.0 litre 272 bg benzinli, üç adet 2.0 litre 150 bg, 3.0 litre 218 bg ve 3.0 litre 286 bg dizel motor seçeneğiyle ithal ediliyor.

Opel'in yeni SUV'u Antara satışa sunuldu
Opel Antara

Chevrolet'in SUV modeli Captiva ile aynı platformu paylaşan Opel Antara, mayıs ayında satışa sunuldu. Antara'da tasarımın karakteri, kalın kontrastlar ile vurgulanıyor. Alt bölümde çok güçlü görünen ve gövdesinde modaya uygun zarafeti ile sportif masküler görüntüsü vermek için birleştirilmiş kalın çizgiler yer alıyor. Kaput üzerindeki kat yeri ve büyük Opel logolu geniş krom çubuk ile vurgulanmış ızgara gibi dikkatle işlenmiş detaylar.

Kaslı ve sportif görünümlü Tucson
Hyundai Tucson

Hyundai'nin, Kia Sportage modeli ile aynı teknik altyapıda geliştirdiği araç olan Tucson, bir şehirli 4X4 olarak pazarda yer alıyor. Hafif arazi koşullarında da ilerleyebilen araç biri benzinli diğeri dizel olmak üzere iki farklı motor seçeneğine sahip. İkisi de 2.0 litre olan motorlardan benzinlisi 142 beygir, dizel versiyon ise 112 beygir güç üretiyor. Tucson, tüm dünyada başarılı satış rakamları yakalayan ve birçok ödül kazanan Santa Fe modelinden bir küçük sınıfta yer alıyor.

50 yıllık tecrübe ile doğdu
Nissan Pathfinder

Off-road araçları konusunda 50 yılı aşkın süredir efsane markalar arasında yer alan Nissan'ın Pathfinder modeli ise dünyanın farklı bölgelerinde yer alan Nissan araştırma ve geliştirme ekiplerinin bir araya gelerek ortak bir modeli oluşturdukları ilk araç olma özelliğini taşıyor.Çok geniş bir standart donanım paketi ile sunulan Pathfinder'da; xenon farlar, kaliteli bir müzik sistemi, deri koltuklar, yolcu ve sürücü için farklı bölgeleri kontrol edebileceğiniz otomatik klima sistemi, otomatik yanan ön farlar, yağmura duyarlı silecekler ve üzerinde dijital pusula bulunan kendiliğinden kararan iç dikiz aynası standart olarak sunuluyor. 2.5 litrelik dizel motor araca, 174 bg'lik bir motor gücü ve 2000 dd'de 403 Nm'lik tork sağlıyor.

4x4 performansı ve konfor birarada
Kia Sportgage

Kia'nın SUV modeli Sportage, otomobil konforuyla, 4x4 araçların performansını bir arada sunuyor. Yeni Sportage, 'Sports' ve 'Portage' kelimelerinin birleşiminden oluşuyor. Uzunluğu 4325 milimetre olan aracın genişliği 1800 milimetre yüksekliği ise 1695 milimetre. Arazi şartları düşünülerek aracın yerden yüksekliği ise 195 milimetre olarak belirlenmiş. Sportage'de bulunan 2.0 litre CRDI 'Common Rail' dizel motor 4000 d/d 112 beygir güç üretiyor.