kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 25 Mayıs 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Günaydın 
ESRA TÜZÜN

Bademciğin alınması hormonları etkilemez

Doktorlar bademciklerinin kesin olarak alınması lazım dediler ve kızım 9 Aralık 2006'da bademcik ameliyatı oldu. Ancak ameliyat olduktan 15-20 gün sonra aşırı kilo aldı. Kilo almasının nedenini öğrenmek istiyorum.
Böyle bir tecrübemiz yok. Aşırı büyük bademcikler çocukların beslenmesini engelliyor. Aşırı büyük bademcik nedeniyle ameliyat olan çocuklar, 7-10 gün sonra beslenme normale dönüyor. Sizin çocuğunuzda beslenmenin normale dönmesiyle birlikte çok aşırı yemek yeme isteği doğmuş olabilir. Çocukta belki hormonal problem de olabilir ve kilo bu nedenlerden gelişebilir. Bademcik ameliyatı herhangi bir hormonal değişime yol açmaz.
Kanama çok oluyor mu? En son teknolojik gelişme olan 'thermal welding' yönteminde; ne ameliyat esnasında ne de sonrasında kanama olmuyor. Normal klasik ameliyatlarda kanama olabilir. Ama thermal welding yönteminde bademcik etrafındaki doku ısıtılıp çıkartıldığından kanama olmuyor. Sadece ameliyattan 7-10 gün sonrasına kadar boğazda hafif bir ağrı olabilir. Eskiden beslenme konusunda sıkı bir diyet verilirdi. Şimdi çok aşırı sıcak olmamak kaydıyla her şeyin yenmesine izin veriliyor.

Çocuğum 10 yaşında. Kış boyunca sürekli boğazından şikayetleri oluyor. Ancak ameliyat olmasından korkuyorum. Sizce olması şart mı?
Bir kış sezonunda 5 kez veya birbirini takip eden 2 kış sezonunda, her sezon 3'er kez yüksek ateşle seyreden bademcik iltihabı geçirilmesi durumunda ameliyat seçeneği ertelenmeden gerçekleştirilmeli. Bunun yanı sıra çocuğun hava yolunu kapatacak şekilde büyük bademciklerin olması ki bu çocuklarda uyku esnasında solunum durması ve uyku apnesine de yol açacağından, ameliyat bir an önce hiç geciktirmeden gerçekleştirilmeli. Aşırı büyük bademciklerin beslenme güçlüğü yaratması veya buna bağlı olarak büyüme-gelişme geriliğine yol açması halinde veya boğaz kültüründe tekrarlayan betahemolitik streptokok üremesi, bademcik iltihabı esnasında boyun lenf bezlerinde şişme meydana gelmesi, iltihabın bademcik apsesine yol açması durumlarında da ameliyat kaçınılmazdır.