kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 24 Mayıs 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

'Wal-Mart, efendisi olacağı pazara girer'

EBRU ERDOĞAN
Perakendede dünyanın en büyüğü olan Wal-Mart'ı analiz eden ünlü gazeteci Fishman, şirketin en büyük olmaması durumunda o pazardan çıktığını söyledi..
Fast Company'nin yazarı Charles Fishman'ın "The Wal-Mart Effect" adlı kitabı, perakende sektöründe çok konuşuldu ve tartışıldı. Kitapta, dünyanın en büyük perakende zinciri Wal-Mart'la nasıl rekabet edebileceğinden, tedarikçisi olmak için nasıl çalışılması gerektiğine ve şirketin başarısının sırrına kadar pek çok konuya değinen Fishman, bugün Swiss Otel'de yapılacak konferansın konuşmacısı olmak üzere İstanbul'a geldi. SABAH'ın sorularını yanıtlayan Fishman, Wal Mart'ın bu sene içinde Orta Amerika'da 5 zincir aldığını dile getirerek "Şirketin bu sene içinde Türkiye'ye girmesi biraz zor görünüyor" dedi.

* Wal-Mart yeni gireceği pazarlarda neye dikkat ediyor?
Girecekleri pazarla ilgili bir ön çalışma yapıyorlar. Şu anda söylendiği gibi Migros'la görüşüyorlarsa, "Türkiye'de kim yaşıyor, bunlar ne satın alırlar, gelirleri ne, demografik durumu, şu anda pazarda kim var" gibi soruların tümünün cevabı onlarda vardır. Wal-Mart bir pazara altıncı olmak için girmez. Ancak birinci olacaksa o pazarda yerini alır. Eğer Türkiye'yle ilgili bir planı varsa, buraya da pazarın hakimi olmak için gelecektir, ilk adımda birinci ya da ikinci olmayı hedefleyecektir. Eğer birinci olmazlarsa, o pazarı terk ederler.

BU YIL TÜRKİYE'YE GELEMEZ
* Wal-Mart bu yıl Türkiye pazarında görecek miyiz?
Migros ve Wal-Mart ile ilgili pek çok söylenti var. Ama ben Wal-Mart'ın bu sene içinde Türkiye'ye girebileceğini sanmıyorum. Orta Amerika'da Honduras, Guatemala, Nikaragua, Kosta Rika ve Panama'da 5 zincir satın aldılar. Hindistan'da yeni bir anlaşma yaptılar. Bu kadar çok işin arasında bir de Türkiye, onlar için çok zor olacaktır diye düşünüyorum. Öte yandan Migros'un Bulgaristan ve Rusya'da mağazaları var. Ve Wal-Mart Rusya ile çok yakından ilgileniyor.
Haberin fotoğrafları