kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 24 Mayıs 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Hırsızlık korkusu demir parmaklığa mahkûm etti

Erhan DOĞAN / MERKEZ
Her geçen gün artan hırsızlık olayları karşısında güvenliğini sağlamak isteyen vatandaşlar, kapı ve pencerelerini demir parmaklıklarla kapatıyor..
İstanbul'da sıkça yaşanan hırsızlık olaylarına karşı kendi yöntemleriyle korunmaya çalışan vatandaşların aklına hemen en yakındaki demirci ustası geliyor. Eskiden daha çok dekoratif amaçlı olarak yaptırılan demir kapı ve ferforjelerde artık güvenlik ön planda. Bu yüzden kullanılan demirin kalınlığı, maliyet artılarını da beraberinde getiriyor. Ancak, vatandaşlar yine de milyarlar harcayarak güvenliklerini sağlamaya çalışıyor. Çelik kapılara verilen onca paraya rağmen bir de demir kapı yaptıranların sayısı her geçen gün artıyor. Doğrama atölyeleri zaman zaman siparişlere yetişmekte güçlük çekiyor. Bir mahallede meydana gelen hırsızlık, doğal olarak o mahallede oturanlar üzerinde de etkili oluyor.

DEMİRCİ DE SOYULURSA...

32 yıldan beri demir doğrama işiyle uğraşan Erhan Ardacoşkun, işinin güvenlikle ilgili olmasına rağmen başına gelenlerin fıkralara konu olabileceğini söylüyor. Yaklaşık iki hafta önce atölyesinin üstünde bulunan ofisinden bilgisayarları çalınan Ardacoşkun, "Girişte iki adet demir kapımız var ve ikinci katta olmasına rağmen pencerelerde de demir parmaklık. İnsanların dertlerine çare olmamız gerekirken çare arayan duruma düştük" diyor. Yüksek mimar Gültekin Çiçekçiler de artan hırsızlık olayları nedeniyle insanların oturdukları evleri kafese çevirdiğini belirterek "Artık estetikten çok güvenlik önemli. Yakında bir kafes şehre dönüşeceğiz" diye konuşuyor.

MALİYETİ YÜKSEK

Demir parmaklıkların metrekaresi 70 ila 200 YTL arasında değişiyor. Demir kapılar ise 200-5 bin YTL'lik bir fiyat aralığında. Buna göre bir dairenin dış güvenlik maliyeti 1000-8 bin YTL arasında olabiliyor.