kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 24 Mayıs 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Dışişleri: "Irak’tan acil ve kararlı önlemler bekliyoruz"

Yeni Haber
Dışişleri Bakanlığı, PKK konusunda Irak'tan "acil ve kararlı" önlemlerin beklendiğini bildirdi. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Levent Bilman, Türkiye'nin PKK konusunda Irak'tan beklentileri ile ilgili olarak "Biz illa ki yazılı bir şekilde notaya cevap veya böyle bir şeyin peşinde değiliz. Bizim beklediğimiz, acil önlemler, kararlı önlemlerin alınmasıdır" dedi.

Dışişleri Sözcüsü Levent Bilman, bir rahatsızlık nedeniyle bir süre ara verdiği haftalık bilgilendirme toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtlarken, Irak'a olası bir operasyon konusunda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'ün yakın zamanda yaptıkları açıklamalarının esas alınması gerektiğini ifade etti.
Başbakan Erdoğan'ın Çarşamba günü söylediği hususlara ekleyecek bir şeyinin olmadığını belirten Bilman, bir tezkere hazırlanıp hazırlanmadığına ilişkin bir soruya "Tezkere hazırlığı konusunda bende bir bilgi yok" karşılığını verdi.

ÇELİKKOL IRAK'A GİDECEK

Irak Özel Temsilcisi Büyükelçi Oğuz Çelikkol'un Irak'a bir ziyaret yapması öngörüldüğünü ancak ziyaretin tarihini henüz paylaşamayacağını söyledi.
Çelikkol'un görevinin icabının sadece Irak değil, diğer ülkeleri de ziyaret ettiğini kaydeden Bilman, bu çerçevede bir ziyaret programını izlediğini belirterek "Irak'a önümüzdeki günlerde bir ziyaret yapması aşağı yukarı kesinleşmiş bulunmaktadır" dedi.

ZİYARETİN SON GELİŞMELERİ İLGİSİ YOK

Çelikkol'un ziyareti sırasında üst düzey hükümet yetkilileri ile ve teknik düzeyde görüşmelerin yapacağını kaydeden Bilman, "Ziyaretin, son gelişmeler ile doğrudan bir ilgisi bulunmamakta ancak tabiatıyla oraya gittiği zaman her konuyu ele alacaktır" şeklinde konuştu.
Türkiye'nin PKK ile ilgili olarak 9 Nisan'da Irak hükümetine verdiği notaya yanıt gelip gelmediği sorulması üzerine Bilman, notada belirtilen hususların açık olduğunu belirterek "Biz illa ki yazılı bir şekilde notaya cevap veya böyle bir şeyin peşinde değiliz. Bizim beklediğimiz, acil önlemler, kararlı önlemlerin alınmasıdır" dedi.

AKGÜNAY RALSTON İLE HENÜZ TEMAS KURMADI


Levent Bilman, diğer bir soru üzerine görevinden alınan Terör ile Mücadele Temsilcisi Edip Başer'in yerine getirilen Dışişleri Müsteşar Yardımcısı Rafet Akgünay'ın atanmasının henüz 21 Mayıs'ta yapıldığını anımsatarak Akgünay ile Ralston arasında henüz bir temas olmadığını, bir temas konusunda çalışıldığını kaydetti.

ULUSLARARASI TOPLUMA İŞBİRLİĞİ ÇAĞRISI

Türkiye'nin terör konusundaki işbirliğine ilişkin olarak müttefiklerine çağrısı yapıp yapmadığına ilişkin bir soruyu yanıtlayan Bilman, Türkiye'nin uluslararası terörü yıllarca en sert biçimde kınadığını, Başbakan Erdoğan'ın Ulus'taki saldırının ardından uluslararası topluma işbirliği çağrısında bulunduğunu belirterek Türkiye'nin bu konuda aynı görüşünü koruduğunu söyledi.

AB ülkelerinde PKK'ya destek veren oluşumların bulunduğunu kaydeden Bilman, "Ama biz bu ülkelerin nezdinde girişimlerimizi sürdürüyoruz" diye konuştu.

ROJ TV KONUSUNDA İSRARLI OLACAĞIZ

Dışişleri Sözcüsü Bilman, Türkiye'nin Danimarka'dan kapatılmasını talep ettiği Roj TV konusundaki bir soru üzerine de Türkiye'nin yoğun girişimleri yaptığını anımsatarak "Kanıtlar sunduk, sunmaya devam edeceğiz. Bu konuda ısrarlı olacağız" şeklinde konuştu.

(ANKA)