kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 24 Mayıs 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Günaydın 
ESRA TÜZÜN

Acısız ve kansız bademcik ameliyatı

Ailelerin korkulu rüyası olan bademcik ameliyatları yeni geliştirilen teknikler sayesinde risksiz ve acısız yapılabiliyor. En son teknik olan 'thermal welding' isimli sistemde bademcikler, artık çevresindeki dokulara zarar verilmeden kolaylıkla ayrılabiliyor. Kanama çok az ya da hiç olmuyor ve hasta bir günde taburcu edilebiliyor.
Acıbadem Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Doç. Dr. Hasan Tanyeri; bademciklerle ilgili en yeni tedavi seçenekleri konusunda sorularımızı yanıtladı:

* En yeni teknik hangisi?
En yeni teknik; 'thermal welding' adını verdiğimiz, elektrik akımı yerine ısı enerjisi kullanılan yöntemdir. Thermal welding sistemi sayesinde bademcikler, çevresindeki dokulardan kolaylıkla ayrılabiliyor. Bu yeni yöntemin avantajı; dokunun ayrılması aşamasıyla aynı anda, yara yüzeylerinin ısı ve basınçla kaynamasının gerçekleşiyor olması. Böylece hiç kanama olmuyor veya çok az görülüyor, ameliyat sonrası ağrı ise çok az yaşanıyor. Bu teknikle narkoz alım süresi kısalıyor, ağrının da az olması sayesinde hastanede kalış süresi azalıyor ve hasta ameliyat yapılan gün taburcu edilebiliyor. Diğer yöntemlerle yaklaşık 2-3 hafta sürebilen biyolojik yara iyileşme süresi için 'termal welding'de en fazla bir hafta yetiyor.

ASIRLIK YÖNTEM

* Klasik yöntemi kimlere öneriyorsunuz?
Klasik yöntem; hem kronik bademcik iltihaplarında, hem de uykuda nefes durması ve horlama tedavisinde kullanılıyor. Bistürimakas gibi keskin aletlerle ve bademciği alttaki kas tabakasından ayırmaya yarayan mekanik aletlerle yapılan ameliyat, yüz yılı aşkın süredir uygulanıyor. Eskiden beri kullanılan ve alışılmış bir yöntem olması, bademcikleri tam olarak çıkarması bir avantaj teşkil ediyor. Ancak zaman zaman kanamaya ve yemek yerken ağrıya yol açıyor.

* Elektrokoterin yönteminin avantajları neler?
Elektrokoterin yönteminde, keskin aletler yerine elektrik akımı kullanılıyor. Bu yöntemde bademcikler tam olarak çıkartılıyor. Kanamanın çok daha az görülmesi ve daha çabuk iyileşme sağlanması en büyük avantajıdır. Ancak ameliyat sonrası yutkunurken ağrı oluyor.

SADECE KÜÇÜLTÜLEBİLİR

* Coblator yöntemi nasıl uygulanıyor?
Sırf bademcik iltihabı değil de bademcik büyüklüğü nedeniyle solunum yolları tıkalıysa ve uyku apnesi varsa bademcik hacminin küçültülmesine yönelik kullanıyoruz. Coblator; radyofrekans enerjisi ile dokuları buharlaştırabilen bir cihaz. Bu cihazla bademciklerin büyük kısmını almak mümkün. Kanama ve ağrı neredeyse hiç görülmüyor ve iyileşme çok çabuk sağlanıyor. Özellikle boğazı tıkayıcı büyüklükteki bademciklerin küçültülmesi ve kronik bademcik iltihaplarında hastalıklı dokunun büyük ölçüde ortadan kaldırılması amacıyla kullanılıyor. Ayrıca erişkinlerde de bademciklere bağlı ağız kokusu şikayetlerinde, koku yapan dokunun ortadan kaldırılması amacıyla kullanılabiliyor.