kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 24 Mayıs 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Günaydın 
ESRA TÜZÜN

Uzmanlar sizden gelen soruları yanıtladı

Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Kulak-Burun- Boğaz Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Çağlar Batman, sizlerden gelen soruları yanıtladı:

* Bademcikler alınmadığında ilerleyen yıllarda herhangi bir sorun çıkar mı?
Aşırı büyük bademcikler; solunum, dolaşım problemleri, beslenme ve büyüme-gelişme gerilikleri ile ileri yaşlarda damak gelişimini etkileyerek çenede ortodontik sorunlara ve diş problemlerine yol açabilir. Akut romatizmal ateş dediğimiz bir hastalık oluşturarak kalp kapaklarında yetmezliğe, darlığa ve böbrek yetmezliğine yol açan böbrek ile eklem iltihaplanmalarına neden olabilir. Bademciklerin bağışıklığı korumaktaki yetersizliği iltihabın boyun lenf bezlerine geçmesine, hatta boyundaki boşluklara yayılmasına yol açabilir. Bademcik iltihabı nedeniyle boyundaki lenf bezlerinde şişme olması; bademciklerin yetersizliğinin bir belirtisidir. Bu durumda bademciklerin alınması, bademcik ve boyun arasındaki lenfatik ilişkiyi keserek enfeksiyonun yayılmasını engeller.

* Bademciklerin alınması ses tellerini olumsuz etkiler mi?
Hayır; bademcik sorunlarının ses tellerinde herhangi bir problem yaratması olası değildir.

* Kızım sık sık bademcik sorunu yaşıyor. Evde nasıl önlem alabilirim?
Bademcik problemlerinde en iyi korunma, çocuğun kişisel hijyen eğitimi ile gerçekleştirilebilir. El temizliği, özellikle çocuk yuvalarındaki oyuncakların ağza götürülmesinin engellenmesi, başkaları tarafından kullanılan kaşık-çatal gibi eşyaların ortak kullanılmasından kaçınılması ve bununla ilgili çocuğa yeterli eğitim verilmesi; bulaşıcı bakteriyel hastalıklardan korunmayı sağlayabilecek basit ve etkin yöntemlerdir.

* İlkokul üçüncü sınıfa giden bir kızım var. Yaz tatilinde bademciklerini aldırmak istiyoruz. Gelişimini etkiler mi?
Normal bademciklerin çocukluk çağında gelişimi etkilemesi söz konusu olamaz. Ancak aşırı büyük bademcikler, solunum ve beslenme problemleri yaratarak gelişimi etkileyebilir. Ayrıca sık geçirilen ateşli enfeksiyonlar ve bu esnada oluşan beslenme problemleri de çocuğun büyüme ve gelişmesini etkileyebilir.