kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 23 Mayıs 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Üniversite adayları planlı çalışarak stresten kurtulun

DİDEM SEYMEN
Gençler için hayatlarının dönüm noktası olan üniversite sınavı ÖSS'de geri sayım başladı. Bir aydan kısa bir süre kalan sınava hazırlanan öğrencilere tavsiyelerde bulunan uzmanlar; son bir hafta yeni bilgiler öğrenmek yerine, bilinen konuların tekrar edilmesini öneriyor..
ÖSS'ye hazırlanan öğrencilere düzenli çalışmayı, ailelere ise çocuklara baskı yapmamalarını öneren İnternational Hospital'dan Psikolog Ferahim Yeşilyurt; 17 Haziran'da yapılacak üniversite sınavı öncesinde sorularımızı yanıtladı.

* Üniversite sınavına hazırlanan gençlerin bu dönemi daha sağlıklı geçirebilmeleri ve kaygı düzeylerini azaltabilmeleri için neler yapılabilir?
Öncelikle kalan son 24 günü çok iyi planlamaya çalışmalılar. Bu planlama hem sınav kaygısının artmasını engellemiş olur, hem de zamanı daha verimli biçimde geçirmelerini sağlar.

TEKRAR YAPIN

* Ders çalışmaya devam edilmeli mi, yoksa tempo yavaş yavaş düşürülmeli mi?
Her öğrencinin sınav hazırlığının farklı olduğunu görüyoruz. Bazı öğrenciler sınava son bir ay kala konu eksiklerini bitirir. Tempoyu düşürmek öğrencilerin pek yapmak istedikleri bir davranış değil. Çünkü başkalarının kendilerini geçeceğinden kaygılanırlar. Diğer taraftan sınava bir ay kala bazı öğrenciler, bu dönemde depara kalkar. Onlar için son bir ay daha yoğun bir dönemdir. Genel olarak bu dönemde, öğrencilerin kendilerine vakit ayırmaları ve kişisel ihtiyaçlarını da karşılayarak sınav hazırlıklarını yapmaları uygundur. Sınava bir hafta kala tempoyu düşürmek daha uygundur.

* Konu tekrarları için ne kadar süre geçirmeliler?
İlk 15 günlük süreyi konu eksiklerini tamamlamak ve test çözümü için ayırabilirler. Kalan son 15 günde ise test çözümü ve deneme sınavlarına ağırlık verebilirler. Deneme sınavları psikolojik dayanıklılığı geliştirir. Yıl içerisinde eksik öğrenilen konulara ya da unuttuklarını düşündükleri konulara tekrar dönülmesi faydalıdır. Konu eksikleri devam ederken test çözmek hem verimsiz sonuçlanır, hem de yanlışların çok çıkması nedeniyle motivasyonu düşürebilir. Konular belirli aralıklarla tekrar edilmeli. Çünkü tekrar edilmeyen bilgiler kısa süre sonra unutulur. Gün içinde yapılan çalışmalar akşam yatmadan önce kısaca tekrarlanabilir. Bu tekrar, öğrenmeyi kalıcı hale getirmek için iyi bir fırsat olarak değerlendirilmeli. Hafta sonları da hafta içinde yapılan çalışmalar tekrar edilebilir.

* Son bir ay kala yeni bir şey öğrenmek mümkün mü?
Son bir ay kala yeni bilgiler öğrenilebilir. Ancak sınava son bir hafta kala yeni bilgiler öğrenmektense daha önce öğrenilmiş bilgilerin tekrarını yapmak daha uygun olur. Eğer öğrenilmesi gereken çok fazla konu varsa bu durumda kendisine en çok puan kazandıracak dersin konularından ya da kolay öğrenilebilecek konulardan başlanabilir.

BASKI YARATMAYIN

* Ailelerin bu dönemde çocuklarına yaklaşımları nasıl olmalı?
Bu dönemde öğrencinin zor bir süreçten geçtiği gerçeği akılda tutulmalı. Bir yandan sınav baskısı bir yandan da çevre ve ailenin beklentileri, öğrencilerin yaşadıkları stresi artırıyor. Bu dönemde öğrenciler daha alıngan ve normalden daha tahammülsüz olabilirler. Aileler bu sürecin bir süre sonra geçeceğini düşünmeli. Sınav sonrasında genç eski davranışlarına döner. Diğer taraftan öğrenciye yapılan fedakarlıkların sıklıkla hatırlatılması, eleştirel konuşulması, başka öğrencilerle kıyaslanması ve sürekli ders çalışmasının beklenmesi uygun olmayan annebaba davranışlarıdır. Çocuğun moralini bozmamak için bu tür davranışlardan uzak durulmalıdır.
Haberin fotoğrafları