kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 23 Mayıs 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Günaydın 
ESRA TÜZÜN

Ticari yaklaşımın olmadığından eminseniz aldırın

Bademcikler; çocuğun soluk almasını güçleştiriyorsa, uyku apnesine neden oluyorsa, beslenmede sorun yaratıyorsa, iltihaplanma sık sık tekrarlanıyorsa, bir yılda beş defadan fazla enfeksiyona neden oluyorsa alınmalı.
Prof. Dr. Çağlar Batman
(Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Kulak-Burun- Boğaz Bilim Dalı Öğretim Üyesi)

Bademcik ameliyatı, gerekli olduğu zaman yapılırsa, hakikaten yerinde ve doğru bir ameliyattır. Ancak bu ameliyat için gösterilen birtakım ticari yaklaşımlar bunların dışındadır. Cerrahi endikasyonların doğru seçilmesi lazım. Bademciğin büyüklüğü çocuğun beslenmesini ve solunumunu engelliyorsa, çocukta uyku apnesi oluşturuyorsa ve kronik iltihaplıysa bana göre bu bademciğin alınması gerekir. Çocuğun bir yılda 4-5 seferden daha fazla bademcik enfeksiyonu geçirmesi, 4-5 hafta okula gitmemesi demektir! Ama bademcik ameliyatı olursa sadece bir hafta okulundan uzak kalır ve eğitim açısından kazançlı olur. Ben eğer ameliyat gerekirse kendi çocuğumla ilgili hiç tereddüt etmem. Ama ailenin bu gerekliliği fark edebilmesi pek mümkün değil. O yüzden hekimin karar vermesi gerekli. Fakat burada en önemli nokta ticari karar alınmaması. Ama genel olarak Türkiye'de çalışan kulak-burunboğaz hekimlerinin aldıkları ameliyat kararlarının yüzde 90'ı doğru.

Teşekküllü hastane şart

İkinci doktor görüşü almakta fayda var diyebiliriz ama ikinci görüş üçüncü görüşü de doğurabilir. Ben ailelere ameliyat kararı almaları gerektiğinde şu kıstaslara bakmalarını öneriyorum: 1- Doğru yöntem seçiliyor mu? Termal welding doğru yöntemdir. ABD'de şu anda üst düzey klinikler böyle yapıyor. 2- Ameliyatın yapılacağı sağlık kuruluşu doğru mu? Sadece bademcik değil bütün ameliyatlar için bu geçerli olmalı. En basit bir ameliyat bile en komplike bir ameliyat haline gelebilir. Ameliyat sırasında gösterilecek dikkat ve sağlık kriterlerinden ödün verilmemeli. Yataklı sağlık kurumu dışındaki yerlerde ameliyatları önermem. Mümkünse tam teşekküllü bir hastane olsun. 3- Hekimin mutlaka kulak-burun-boğaz hekimi olması gerektiği unutulmamalı.