kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 22 Mayıs 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Yakın tarihte A4 patlamaları

ANKA
Yeni Haber
Türkiye A4 tipi patlayıcıyla özellikle Irak savaşı sonrasında tanıştı. Irak'taki kaotik ortam dolayısıyla denetimsiz kalan bir bölüm patlayıcı Türkiye'de birçok eylemde kullanılmış ya da eylem öncesinde ele geçirilmişti.

Yakın tarihte Türkiye'de meydana gelen ve A4 patlayıcılara bağlı olan olaylardan bazıları basına şöyle yansımıştı:

-24 Nisan 2007 tarihinde Mersin'de, elindeki patlayıcının infilak etmesi sonucu ölen kişinin "canlı bomba" olduğu, olayın düzeneği ayarlarken gerçekleştiği belirtildi. Çevlik köyü yakınlarındaki tarım arazisinde, bir kişi, düzeneği ayarladığı sırada, elindeki patlayıcının infilak etmesi sonucu olay yerinde öldü. Olay yerinde bomba bulma eğitimi almış köpeklerin de katılımıyla geniş bir alanı kapsayan araştırma yapılırken bir patlamamış bomba daha bulunduğu ve bir miktar A4 patlayıcı ele geçirildiği kaydedildi.

-26 Eylül 2006 tarihinde İzmir'de emekli askerlerin oturduğu Oyak Sitesi'ndeki kapıcı dairesine yapılan baskında, 9 kilo 250 gram A-4 tipi plastik patlayıcı ile 10 elektrikli fünye ele geçirildi. Van'dan gönderildiği saptanan plastik patlayıcı ile fünyeleri muhafaza eden kapıcı Mehmet Baki Caner, gözaltına alındı.

Emniyet yetkilileri, terör örgütünün, en güvenli yer olarak genellikle emekli askerlerin yaşadığı Oyak Sitesi'nde oturan Mehmet Baki Caner'i seçip eylemlerinde kullanacağı patlayıcıyı kolayca gizlediğini, ele geçirilen patlayıcıyla Ege Bölgesi'nde en az 10 yerde etkili eylem yapılabileceğini kaydetti. Ses getirmesi bakımından da İzmir merkezde, Kemeraltı Çarşısı ve Birinci Kordon'daki eğlence yerlerinin hedef alındığı ileri sürüldü. Kapıcı Caner suçlamaları kabul etmezken, "Arkadaşım bıraktı. Ne olduğunu bilmiyordum. Ben çocuklarımı çalıştığım apartmanda büyüttüm. Apartman sakinlerinin büyük yardımını gördüm. Kimseye ihanet etmem. Böyle bir şey yapamam. Yanlış anlaşılma var" dedi.

-1 Nisan 2006 tarihinde İstanbul'da Kocamustafapaşa Meydanı'nda bir çöp bidonuna konulan bombanın patlamasıyla meydana gelen olayda 1 kişi yaşamını yitirdi, 7 kişi yaralandı. Emniyet saat 18.00'de meydana gelen olayla ilgili araştırmasında, A4 tipi patlayıcıya ve bir telefon düzeneğine rastladı. Polis patlamanın cep telefonuna sinyal gönderme yoluyla gerçekleştirilmiş olabileceği ihtimali üzerinde durdu. Polis yetkilileri, eylemin yöntem şeklinin terör örgütü PKK'nın daha önceki eylemleriyle benzerlikler gösterdiğine dikkat çekerek, saldırının terör örgütü tarafından gerçekleştirilmiş olabileceğini kaydetti.

-İstanbul'da 10 Şubat 2006 tarihinde meydana gelen, A4'ün kullanıldığı patlama da bir ölümle sonuçlandı. Bayrampaşa'da polislerin uğrak yeri olan bir internet kafede meydana gelen patlamanın A4'ten kaynaklandığı Emniyet tarafından açıklanmıştı.

-18 Kasım 2005'te İstanbul Beylikdüzü'nde meydana gelen patlamanın A4 patlayıcıyla gerçekleştirildiği bildirildi. İstanbul Valisi Muammer Güler, patlamadan sonra, "Parça tesirli bomba olma ihtimali var. Bomba cep telefonlu düzenekli A4 patlayıcısı" açıklamasını yaptı. Tatilya eğlence merkezi yakınlarında patlayan bombayla ilgili Vali Güler, "Saldırıyı bölücü terör örgütünün yapmış olduğunu düşünüyoruz" dedi. Güler patlamanın ardından İstanbul Kadıköy yakasında da üç adet şüpheli paketin etkisiz hale getirildiğini açıkladı.

-19 Eylül 2005 yılında Ankara'da Kurtuluş Trafik Ekipler Amirliği'ne gece konulan bombanın da A4 çıktığı ve 12.5 kilogram ağırlığında olduğu bildirildi. 01.00 sıralarında bulunan bombanın patlamış olması durumunda Ekipler Amirliği ve çevre binalarda büyüt çaplı maddi hasara ve can kaybına neden olacağı ifade edildi. Terör uzmanlarının, patlayıcıyı koyan örgütün bölücü terör örgütü PKK olduğu üzerinde durduğu kaydedildi. Bombanın konulduğu çantanın üst düzey bir emniyet görevlisinin yaparken fark etmesi sonucu bulunduğu öğrenildi. Yapılan ilk çalışmalarda bombanın zaman ayarlı olduğu tespit edildi.