kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 22 Mayıs 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Everest'ten ilk cep telefonu konuşması!

Yeni Haber
İngiliz dağcı Rod Baber, "dünyanın çatısı" Everest Dağı'ndan cep telefonu ile konuşarak, en yüksekten mobil telefon ile konuşma rekoru kırdı...
Everest'in kuzey sırtından 8 bin 848 metre irtifadan dün iki cep telefonu konuşması yapan Baber, internetteki blogunda yer alan ses kaydına göre, manzarayı tarif etti, ne kadar soğuk olduğunu anlattı ve ana kampa dönünce ne yapacağını söyledi. İngiliz dağcı sonra da eşi ve çocuklarını aradı.

Baber, ayrıca en yüksekten SMS mesajı gönderme rekoru kırdı.Everest'ten cep telefonuyla konuşmak, Çin telekom şirketinin, kuzey sırtından görülen bir noktaya seyyar bir röle istasyonu koymasıyla gerçek olurken, bölgede mobil telefon olanağının sağlanması profesyonel dağcılar tarafından memnuniyetle karşılandı.

Nepal Dağcılar Birliği Başkanı Şerpa Ang Tsering, "Bu iyi bir haber çünkü dağda büyük risk altında bulunan dağcılar için iletişim çok önemli. Mobil telefon ağı kurtarma operasyonlarında yararlı olur" diye konuştu.
İngiliz dağcı Baber, Everest'te cep telefonuyla konuşan ilk insan olurken, "dünyanın çatısı"nda da tırmanma sezonunun başlamasıyla birkaç gündür rekorlar gelmeye başladı.

Geçen hafta 19 yaşında bir Amerikalı Everest'e ulaşan en genç yabancı olurken, Nepalli bir şerpa da zirveye 17. kez tırmanarak kendine ait rekoru kırdı.

46 yaşında bir İtalyan kadın dağcı da geçen hafta 8 bin metrenin üzerinde 10 zirveye tırmanan ilk kadın unvanını elde etti.