kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 22 Mayıs 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
24 saat içinde 6 ev ve 2 otomobil ateşe verildi. Açılan ateşten 10 kişi de yaralandı

Evler yakıldı, linçten dönüldü

Murat KEKLİKÇİ- İlhan DEMİRCİOĞLU - Tarık YILMAZ /
Öfkeli kalabalık, önceki gece "Zanlıyı bize verin öldürelim" diye karakol bastı. Gözaltına alınan 53 kişinin bırakılması için dün de "Sorgunlular dışarı, gavatlar içeri" sloganlarıyla Emniyet Müdürlüğü'ne yürüdüler..
Yozgat'ın Sorgun ilçesinde fuhuş yaptırmak suçundan sabıkalı bir kişinin aşırı alkol alıp, yaşadığı ilçenin halkına küfürler yağdırması sonucu meydana gelen ve 6 evin yakıldığı, 2 arabanın ateşe verildiği, 10 kişinin açılan ateş nedeniyle yaralandığı olayların ardından gerginlik dün de sürdü. Olayların ardından 53 kişi gözaltına alınırken, arkadaşlarının gözaltına alınmasına tepki gösteren bir grup dün öğle saatlerinde tekrar toplanıp, Emniyet Müdürlüğü'ne yürümek istedi.

KÜFÜR ETMEYE BAŞLADI
Uzun zamandır Yozgat'ın Sorgun ilçesinde yaşayan ve fuhuş yaptırmak suçundan sabıkalı Şanlıurfa Siverekli Ayhan Ekinbaş, önceki gün saat 17.00 sıralarında uyuşturucu ve aşırı derecede alkol alarak sokaklarda dolaşmaya başladı. Sorgun'un en işlek yeri olan Cumhuriyet Caddesi'ne giden Ekinbaş, "Sizin hepinizi satarım, hepinizin anasını..." gibi küfürler yağdırdı. Başta esnaf olmak üzere halk Ekinbaş'ın üzerine yürüdü. Polis, Ekinbaş'ı vatandaşların elinden kurtararak, ekip otosuna aldı. Ancak polis aracının içinde saldırı devam etti. Bu saldırılardan polis ve ekip arabaları da nasibini aldı.

TEKBİRLE YÜRÜDÜLER
Sayıları bini bulan öfkeli kalabalık bu kez, Ekinbaş'ın götürüldüğü Sorgun Polis Merkezi'ne gitti. Kalabalık, "Ya siz öldürün ya da biz öldürelim" şeklinde bağırmaya başladı. Polis, kalabalığı dağıtmak için biber gazı kullandı. Daha da öfkelenen halk bu kez de fuhuş yapıldığı iddia edilen Sorgun'un çeşitli mahallelerindeki evlere doğru yöneldi. Toplu halde hareket eden gruplar, tekbirler eşliğinde yürümeye başladı. İlk olarak Ahmet Efendi mahallesinde bulunan 2 katlı bir bina ateşe verilmek istendi. Ancak binada küçük yaşta çocuklar olduğunu öğrenen kalabalık, evin duvarlarını yıkmakla yetindi. İkinci adres ise Osman Çavuş mahallesindeki 2 katlı bir bina oldu. Bina ateşe verildi ancak evin yanlış kişilere ait olduğu anlaşılınca yangın halk tarafından söndürüldü. Grup daha sonra Eymir Yolu üzerindeki tek katlı evi ateşe verdi. Evin deposu olarak kullanılan müstakil bir bina da tamamen yıkılarak tahrip edildi. Evin duvarlarına ise sprey boyayla "gavatın yeri" yazıldı. Kalabalık tekbirler eşliğinde Yeni Doğan mahallesinde bulunan bir eve doğru yöneldi. Evin içerisinden kalabalığın üzerine pompalı tüfekle ateş açıldı. Olaylar sırasında 4 kişi çeşitli yerlerinden yaralanarak hastanelere kaldırıldı. Daha sonraki hedef Yenidoğan mahallesinde başka bir ev oldu. Son olarak ise Aydınlıkevler mahallesinde bir ev ateşe verildi. 2 otomobil de ters çevrilerek yakıldı. Öfkeli kalabalık yangınları söndürmek isteyen itfaiye ekiplerinin de olay yerine gelmelerini engelledi. Fuhuş yaptırmak, darp ve gasp gibi çeşitli suçlardan çok sayıda sabıkası bulunan Ayhan Ekinbaş ile kendisi gibi aynı suçlardan sabıkaları olan Selahattin Erol, Esme Erol, Gülkız Tansel, Halil Demirbilek ve Selahattin Yıldırım'ın evleri alevler içinde kalırken, içinde bulunan yakınları ise polis tarafından kurtarıldı.

KADINLARIN DESTEĞİ
Bu arada evleri basan öfkeli kalabalık tabanca ve pompalı tüfeklerle evlere ateş açtı. Açılan ateş sonrası 10 kişi çeşitli yerlerinden yaralandı. Polis, Ayhan Ekinbaş ile evleri ateşe verilerek yakılan diğer kişileri ve tüm yakınlarını ilçe dışına kaçırdı. Kadınların evlerin yakılması esnasında kalabalığa 'elleriniz dert görmesin' diyerek destek verdikleri iddia edildi. Bu arada Yozgat'ın Sorgun ilçesinde 1983 yılında da bir çocuğa tecavüz edilmesi olayının ardından ilçede benzer olaylar yaşanmıştı.

ESNAF TEPKİLİ
* Ali Sait Coşkun (34 Eczacı): "Uzun süredir böylesi bir tepki bekleniyordu. İlçemizde bu tür insanların varlığından herkes rahatsız."

* Bekir Okur (43) Lokanta işletmecisi): "Olay benim lokantamın önünde oldu. Ağza alınmayacak küfürler etti. Tepkinin ev ya da araba yakma gibi boyutlara gelmemesi gerekirdi."

* Fatih Gözübüyük (Mobilyacı): "Bu insanlar gelene kadar ilçemizde tek bir tinerci bile yoktu. Şimdi 150 tinerci var. Liselerdeki öğrencilerin görüntülerini cep telefonu ile çekip fuhuş batağına sürüklemek için tehdit ediyorlar."
Haberin fotoğrafları