kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 22 Mayıs 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Şehir hayatına ayak uydurdu

Askeri amaçlar için üretilen 4x4 araçlar, günümüzde prestijin sembolü oldu. Dün arazide boy gösteren SUV'lar şehir hayatına ayak uydurup, uysallaştı..
İkinci Dünya Savaşı'nda ABD silahlı kuvvetleri için geliştirilen 4x4'ler, günümüzde prestijin sembolü oldu. Yüksek fiyatlarıyla üst gelir seviyesine hitap eden SUV'lar, orta yaş ve üstündeki iş adamlarının makam aracı olmaktan, güvenli olmaları sebebiyle kadınların günlük aracı olmaya kadar çeşitli rollere bürünebiliyor. Özellikle kadınlar 4x4'lere büyük ilgi gösteriyor. Bir çok otomotiv firması yeni 4X4 modellerinin satışlarında kadınları hedefliyor. Geçmişte yüzde 95'i erkekler tarafından tercih edilen 4X4 araçları tercih eden kadınların oranı hızla artıyor. Bugün bu oran yüzde 25'lere kadar yükseldi.

KADINLAR SEVİYOR

Büyük gövdeleri ve yüksek oluşlarıyla SUV'lar, kadınların trafikte kendilerini daha güvenli hissetmelerini sağlıyor. Kadın sürücü sayısındaki artışla birlikte, 4X4'ler çok daha konforlu ve 'uysal' hale geldi. Artık güç ve imaj değil, kadınların ihtiyaç duyduğu konfor ve 'basitlik' göz önüne alınmaya başladı. 4x4 araçlar, eski dönemlere göre büyük farklılık gösteriyor. Artık bu tip araçlarda çekici ve şık tasarım bir otomobilin sunduğu konfor ve kullanışlılık ile bir arada elde edilebiliyor. Şehiriçi kullanımda otomobilden beklediğiniz özellikleri elde edip, hafta sonu arazi koşullarında da 4x4 keyfini yaşayabiliyorsunuz. Bu da SUV'ların çekiciliğini artırıyor. Bu nedenle A-B sosyoekonomik statüde bulunanlar, 30 yaş üstü ve üst orta gelir düzeyinde yer alanlar ve işadamları genelde bu tip araçları tercih ediyor. 4X4'lerin konfor özellikleriyle artık binek otomobilleri aratmadığı da bir gerçek. Buna karşın, büyük boyutlarıyla şehir trafiğinde ve park ederken zorluk yaşanması, yüksek yakıt tüketimleri ve yüksek vergileri bu araçların en belirgin dezavantajları olarak gösterilebilir.

DİZEL MOTOR
Son teknoloji ürünü dizel motorlar da sahip oldukları yüksek performans ve sessiz çalışma gibi özellikler sayesinde 4X4 arazlarda tercih edilir oldular. Böylece beygir gücü yüksek benzinli motorlarla yarışacak düzeyde yüksek güç sunan dizel alternatifler yakıt tüketimi sorununa bir anlamda çözüm oluyor.
Haberin fotoğrafları