kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 22 Mayıs 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

A4, TNT ve C4 ile birlikte en güçlü patlayıcı

ANKA
Yeni Haber
Emniyet yetkilileri, olay yerinde yapılan ilk incelemeler sonucu Anafartalar'daki patlamada kullanıldığı belirtilen A4 tipi patlayıcıların Türkiye'ye Irak'ten geldiğini varsayıyor.

Yakın geçmişte Muğla, Van, İzmir, Ağrı ve Şırnak'taki operasyonlarda çeşitli miktarlarda A4 patlayıcı ele geçirildi. A4 patlayıcıların askeri amaçlarla kullanmak üzere üretildiği, tonlarcasının Irak'a nakledildiği ve Irak'taki otorite boşluğu nedeniyle PKK'nın eline geçtiği bilgileri de basına yansıdı. Irak'ta yüzlerce ton C4 ve A4 patlayıcının kaybolduğu, Emniyet'e bunlardan 1 tonunun Türkiye'ye sokulmak istendiğine ilişkin bilgi geldiği de basına yansımıştı.

Kirli beyaz renkte, macun kıvamında ve kokusuz bir madde olan A4 patlayıcı, patladığında 3 bin derece sıcaklık veriyor ve büyük basınç meydana getiriyor. A4 türü patlayıcının TNT ve C4 ile birlikte güçlü plastik patlayıcı olduğu kaydedildi. Patlayıcının 5 gramı 20 gramlık bir C4'ün yapacağı etkiyi yaratıyor. Patlayıcı hem toprak, hem asfalt yolda kamufle olabiliyor. Uzaktan kumandalı fünye ve mayın güçlendirme amacıyla kullanılıyor. Madde 15 yıl boyunca uygun şartlarda saklanabiliyor.

Basına yansıyan diğer bilgilere göre, son üç yılda yapılan operasyonlarda 500 kilodan fazla C3, C4, TNT, RDX ve A4 tipi patlayıcılardan yakalandı. Aynı miktardaki patlayıcı da bulundukları yerde imha edildi.