kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 22 Mayıs 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Türkiye'de de Malatya'daki bir çocuk yuvasında barınan çocuklara bakıcılar tarafından şiddet ve işkence uygulandığı çocukların feci şekilde dövüldügü ortaya cıkmıştı.

Amerika'da kreş dehşeti

Yeni Haber
Amerika'nın Oklahama eyaletindeki Tulsa kentinde bir kreşte ağzı, burnu ve kolları bantla bağlı halde bulunan çocuk hastanede hayatını kaybetti. Acil servis yetkilileri 2 yaşındaki çocuğun hastaneye getirildiğinde kalbinin atmadığını ve beyin aktivitelerinin havasızlıktan zaten durmuş olduğunu belirtti.

Olay üzerine East 3rd Street üzerindeki çocuk bakım evi ve kreşin sahibi 42 yaşındaki Vicki Chiles birinci derece cinayetten tutuklandı. Polis raporuna göre Chiles, 2 yaşındaki çocuğun uyku saati sırasında sessiz durmadığı için ellerini ve ağzını bantla bağladığını belirtti. Ayrıca olay sırasında Chiles'in gözetiminde 7 çocuk olduğu ve Chiles'in yalnız olduğu öğrenildi.

Yetkililer 2002 yılından beri lisanslı olarak çalışan kreşle ilgili daha önce şikâyetler olduğunu açıkladılar. Tulsa Polis görevlilerinden Jason Willingham, "Chiles zaten şikâyetler üzerine Sosyal Hizmetler Müdürlüğü (DHS) ile irtibattaydı. Olay anında DHS görevlilerinin de orada bulunmasının sebebi sürpriz kontrole gelmiş olmalarıydı." dedi.

Daha önce çarşafların kirli olması, öğretmen başına gerektiğinden fazla çocuk vermesi ve bir ay önce de 8 yaşında bir çocuğa bardakla su vurmak gibi şikâyetlerden gözetim altında olan kreşi denetlemeye gelen DHS yetkilileri, Chiles'i 2 yaşındaki bilincini kaybetmiş çocuğa ilk yardım yaparken yakaladı. Aynı anda olay yerine gelen 911 polisi Chiles'i tutukladı.

Bu ülkede kimsenin kendi çocuğunu kendi yetiştirmediğini belirten Rashid, bir kreşin kapatılması için prosedürlerin çok uzun sürdüğünü nitekim bu kreşte de problemlerin 2002'den beri olduğunu söyledi. Kendisi yıllarca göz doktoru olarak çalıştıktan sonra çocuğuna kendisi bakabilmek için işini bırakan Rashid, bunun kişisel ve duygusal ve maddi açıdan çok zor olduğunu ama buna değdiğini belirtiyor.

Bu arada Tulsa'da olayı duyan anne babalar şok içinde. Çocuklarına bakması için güvendikleri bayanın bir çocuğun ölümüne sebep olması velilerde paniğe sebep oldu. Bazı veliler DHS'in gerekenleri yapmakta geç kaldığını savunurken bazıları "Kim bilir daha önce bizim çocuğumuza neler yaptı" şeklinde endişelerini dile getirdi.

Velilerden Jenna Hudson, "Çocuğumuzu kiliseye götürürdü. Her yemekten önce dua ettirirdi. İçimde büyük bir inançsızlık var şimdi, kızgınım. Çocuklarıma bakması için güvendiğim birisi nasıl böyle bir şey yapabilir?" dedi.

Konuyla ilgili görüşü sorulan DHS yetkilisi Mary Leaver, "Bu konuyla ilgili konuşamam. Çok trajik bir olay. Ölen çocuğun ailesi ve diğer çocukların aileleri için çok üzücü bir durum. Biz üzerimize düşeni normal prosedürler içinde yaptığımıza inanıyoruz" dedi.

Ancak Hudson ailesi daha önce hakkında zaten şikâyet olan kreş için gerekenin neden hemen yapılmadığını ve velilere neden en azından böyle bir şikayet olduğunun bildirilmediğini soruyor.

"HER KREŞE ÇOCUK GÖNDERİLMEZ"

Pittsburgh Daisies Kres ve Gündüz Bakım Evi'nden Munise Ülker bu tip haberlerin daha önce de çıktığını hatta bir defasında bir annenin kendi çocuğunu çok kötü bir şekilde ısırdığını anlattı. Yaklaşık beş yıldır kreşlerde çalışan Ülker, özellikle uyku saatinin bazen çok zor olduğunu, özellikle de uykusu olduğu halde direnen çocuklar olabildiğini belirtiyor.


Bu noktada bazı kreşlerde bulunan kamera sisteminin çok güzel olduğunu veya en azından her kreşte bir "izleme odası" olmasının önemini anlatan Ülker, "izleme odası olmayan bir kreşe kendi çocuğumu vermezdim" diyor. İzleme odalarına bulunan tek taraflı aynalar sayesinde veliler veya kreşin müdürü istediği an girip öğretmenlerin odasında neler olduğunu görebiliyor.

Ülker, kreşte çalışmanın çok zor olduğunu özellikle ara almadan uzun saatler çalışmanın çok yıpratıcı olduğunu belirtiyor. Ülker, "Aslında kural olarak her 4 saatte bir 15 dakika ara almak gerekiyor. Ancak bu her zaman mümkün olmuyor. Belli bir zamandan sonra öğretmenler çocukla çocuk olmaya başlıyor.

Sanki çocuklar uygunsuz hareketleri bilerek yapıyormuş gibi düşünmeye başlıyorsun ve ona göre davranıyorsun. Ancak akşam eve geldiğinde aslında onların sadece çocuk olduğunu ve yaşlarının gereğini yaptıklarını düşünüp eğer sert davrandıysan vicdan azabı çekiyorsun" dedi.

(CHA)