kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 22 Mayıs 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Başer: Görevden alınma şekli beni üzdü

Yeni Haber
Terörle Mücadele Özel Temsilcisi olarak dokuz aydır görev yapan ve basına yansıyan açıklamaları nedeniyle görevden alınan Orgeneral Edip Başer, "Tarih mutlaka gerçekleri not edecek ve zamanı geldiğinde aziz ulusumuzun bilgisine sunacaktır. Ben bunun şekil olarak beni üzdüğünü, bunun dışında görevden alma konusunda kimseye bir kırgınlığım veya kızgınlığım olamayacağını ifade etmek ile yetinmek istiyorum" dedi.

Edip Başer, kararını Yeditepe Üniversitesinde düzenlediği basın toplantısında değerlendirdi.

Konuşmasına "Dün akşam tanık olduğunuz açıklamayla ilgili, görevden alma kararını çok doğal olarak karşıladım. Dün akşam açıklama yapmak istemedim. Özellikle kaçındım. Aceleye getirmek istemedim" sözleriyle başlayan Başer, görevden alınmasının şekil olarak kendisini üzdüğünü belirtti ve şunları kaydetti:

"Görevden alınma şekli, bu konuda yetkiye sahip bulunan hükümetin tercihi ve taktiridir. Rahatsızlık yaratan kısmı bu görevle değil, cumhurbaşkanlığı seçimiyle ilgilidir. Gazetelerden ve internet sayfalarında yer alan ve ilgililerce de yalanlanmayan bir durum tespitinden ibarettir. Ulusal basına yaptığı tüm açıklamalar ilgili kişilerinde bildiği genel değerlendirmeye dayanan hususlardır. Bazı ifadelerim benim kastettiğim anlamı değiştirecek içinde yansıtılmasının da yanlış değerlendirmelere yol açmış olması doğaldır. Bu konuda konuşulacak daha başka şeyler var. Tarih mutlaka gerçekleri not edecek ve zamanı geldiğinde aziz ulusumuzun bilgisine sunacaktır. Ben bunun şekil olarak beni üzdüğünü, bunun dışında görevden alma konusunda kimseye bir kırgınlığım veya kızgınlığım olamayacağını ifade etmek ile yetinmek istiyorum" dedi.
Türkiye'nin yararları bakımından açıklanması uygun olmayan diğer bilgilerin de devletin arşivinde zamanını bekleyeceğini dile getiren Başer, veremeyecek hiçbir hesabı olmadığını da kaydetti.

Başer, bu göreve daha önce Genelkurmay Başkanı'nın önermesi ve Başbakan'ın kabul etmesiyle geldiğini belirterek, "Şunu vurgulamama izin verin. Hayatımın hiçbir sürecinde, hiçbir noktasında hiç kimseden hiçbir görevi ben talep etmedim, ne meslek yaşamımda ne de ondan sonra süreçte. Dolayısıyla bu görevimin de benim talep ettiğim, gönüllü olduğum bir görev olduğunu düşünenler bu konuda haksızlık etmiş olurlar hiçbir görevi ben talep etmedim" dedi. Görevden alma kararını çok doğal olarak karşıladığını vurgulayan Başer, "Dün akşam açıklama yapmak istemedim, özellikle kaçındım. Aceleye getirmek istemedim. Kendi söyleyeceklerimi kısa maddeler halinde söyleyeceğim. Kısa diyorum ama siz yinede paşaların lafına güvenmeyin Ben emekli bir askerim. Siyasetçi değilim. Benim kimseye yaranmaya çalışmaya veya çekinmeye ihtiyacım yok" diye konuştu.

TEMSİLCİLİK MEZANİZMASI İŞE YARAMADI DEMEK SAPTIRMADIR

Başer, görevi "ülkeme yapabileceğim bir hizmet olur" diye kabul ettiğini dile getirerek, mekanizmanın başarısız olduğu yönündeki iddilara ilişkin şunları söyledi:

"Bugünde kadar 9 aylık süreçte 'özel temsilcilik mekanizmasını hiçbir şey başaramadı' demek kasıtlı bir saptırma değilse en azından haksızlıktır. Yapılanlar yapıldı. İstihbarat başta olmak üzere daha etkin işbirliği olanakları aranmış ve bulunmuştur. Bu aşamada açıklanmaması gereken diğer noktalarda gelişmeler sağlandı. Elde elde edilebileceklerin azamisi elde edilmiştir. İddia edildiği gibi bu mekanizma hiçbir şey başaramadıysa elbette bunun sorumluluğu bana aittir"

"HİÇ BİR MADDİ ÇIKAR VE KARŞILIK BEKLEMEDİK"


Bu süreçte siyasi iradenin desteği konusunda yorum yapmak istemediğini da kaydeden Edip Başer, "Ben ve arkadaşlarım bu görevi sadece ulusumuza hizmet sunabilme amacıyla üstlenebildik. Kişisel olarak fiili 41 yıllık hizmet süresinden ülkeme yararlı bir iş yapabilme heyecanını hal bu şiddetle duyabilecek akıl, vicdan ve vücut sağlığını bana verdiği için tanrıya şükrediyorum. Daha evvel ayrı ayrı açıklamalarda vurguladığım gibi, ne ben ne de benimle birlikte çalışan arkadaşlarım bu görev karşılığında hiçbir ücret, hiçbir maddi çıkar, hiçbir maddi karşılık beklememiştir ve almamıştır. Bu konuda ortaya çıkan haberler gerçeği yansıtmamaktadır" dedi.

Başer, hiç kimseden alkış ve taktir beklemeden hizmetini sürdüreceğini dile getirerek, göreve atanan Büyükelçi Rafet Akgünay'a ve ekibine başarılar diledi

RALSTON BANA GÖREVİ SONLANDIRMA NİYETİNİ AKTARDI

Başer, Ralston'ın da görevisin sonlandırma konusunda hazır olduğnu ifade etti.