kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 22 Mayıs 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Günaydın 
Dr. Eren Eroğlu
Ailenizin doktoru

Kıskançlığımdan nasıl kurtulacağım?

25 yaşında bir kadınım. Bir yıl boyunca aynı ofiste çalışan biriyle beraberdim ya da ben öyle sandım! Her şeyi paylaştık, gezdik, boş vakitlerimizi hep beraber geçirdik. Ama ben bir duygu seli içindeyken, o bana bütün düşüncelerimin hayalden ibaret olduğunu söyledi. Bu yetmezmiş gibi ofiste bir kızla yakınlaştı. Ne zaman ikisini görsem sinirlerim boşalıyor. Beni darmadağın eden bu kıskançlık duygusundan nasıl kurtulacağım?

Yaşadıklarınızı sadece kıskançlık olarak yorumlamak doğru olmaz; hissettiklerinizin önemli bir bölümünü haksızlığa uğrama duygusu ve öfke oluşturuyor. Belki haklı belki haksız, aldatıldığınızı ve elinizden sizin olan bir şeyin alındığını düşünüyorsunuz. Kıskançlık ise bu duyguları kuvvetlendiriyor ve hırsınızı biliyor. Kıskançlık; herkesin zaman zaman yaşadığı kuvvetli bir duygu. Birisinin daha çok parasının olması, diğerinin ev, mal, mülk ya da araba alması veya bir başkasının daha çok sevildiğinin düşünülmesi, çoğu insana kıskançlık hissini yaşatıyor. İnsan ihtiyacı olan şeyler için değil, istedikleri için kıskançlık hissediyor. Kıskançlık kişinin kendini nasıl gördüğü ve kendine olan güveni ile yakından ilgili. Aşağılanmış hissetmek ve öze olan inanç eksikliği, kıskançlık duygusunu ortaya çıkaran ve körükleyen önemli etmenlerdir. Ama yaşananların ve hissedilenlerin günlük yaşamın merkezine oturması ve insanı başka şey düşünemez hale getirmesi; hem insanı iş göremez hale getiren hem de yaşam kalitesini bozan bir sorun. Peki başa çıkmak için ne yapmak gerek? İlk ve en önemli adım, bu durumun farkına varmak ve kıskançlığı kabul etmektir. Siz de bu adımı atmış ve durumdan kurtulmak için yardım talep etmiş durumdasınız. Kıskançlığın en sık karşımıza çıkan formu olan ve ilişki içerisinde yaşanan kıskançlıkla başa çıkmak için;

EŞLER GÜVEN YARATMALI
* Eşlerin birbirleriyle ve başkalarıyla geçirecekleri zaman konusunda anlaşmaya varmış ve rahat hissediyor olmaları gerekiyor. Kıskançlığın, güveni tahrip ettiğini bilerek bu anlaşmanın sınırlarını zorlamamakta fayda var.

* Anlaşmanın kuralını çiğnememek ve daha önemlisi bu konuda yalan söylememek; eşler arasındaki dürüstlüğün elden geldiğince kollanması için gereken kurallardır. Durum hakkında eşlerin birbirine bilgi vermesi, en azından tekrar bir ortak zeminde buluşmak için fırsat yaratır.

KENDİNİZE GÜVENİN
* Her insanın ilişkilerini ayarlamak için zaman ve deneyime ihtiyacı var; bunu akıldan çıkarmamak gerekiyor.

* Cinsel konularda her insanın çok kırılgan olduğu ve çabuk yaralanabileceği akılda tutularak eşlerin özellikle bu hususlarda birbirlerine saygılı ve nazik olmaları gerekiyor. Eşler arasındaki kıskançlık kadar başkalarının servetlerine ya da konumlarına duyulan kıskançlık da son derece rahatsızlık vericidir. Bununla başa çıkmak için ise;

* Kişinin kendi üstünlüklerinin farkında olması, onu hissettiği kıskançlık duygusundan uzaklaştırabiliyor.

* Bu duyguyu daha iyiyi başarmaya yönelik motivasyon için kullanmak, enerjiyi olumlu yöne çeviriyor.

* Kıskançlığın en önemli sebebi insanın hep yukarıya doğru bakıp bir şeyler istemesi; zaman zaman aşağıya dönüp, kendilerinden aşağıdakilere dikkat etmeleri bu duygunun hafiflemesine ve ortadan kalkmasına çok yardımcı olur. Sizin için ise durumu açıklığı ile değerlendirip ona göre duygusal ve davranışsal taktikler geliştirmek, ruh ve beden sağlığınız açısından çok önemli. Zorla güzellik olmayacağı ve başka güzelliklerin de olduğu akılda bulundurulmalı.