kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 21 Mayıs 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

'Boğaziçi Türkiye için biraz fazla özgür kaldı'

ELİF KORAP
Öğrencilerin peşmerge kıyafetlerine benzer kostümlerle yaptığı gösteri Ermeni Konferansı gibi etkinliklerle 'Vatan Haini' damgası yiyen Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Ayşe Soysal SABAH'a konuştu..
Geçen hafta Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri peşmerge kıyafetlerini andıran kostümlerle folklor gösterisi yaptı. Bir öğrenci de, türbanla gitar çaldı. Gösteriler manşet oldu. Boğaziçi Üniversitesi, bu gösteriden bir kaç gün önce de, Nobel ödüllü yazar Orhan Pamuk'a fahri doktora verdi. Oysa bir süre önce İstanbul Üniversitesi Rektörü "Pamuk burada ders veremez" demişti. Aynı Boğaziçi Üniversitesi "Ermeni Konferansı" düzenlenmek istenince de eleştirilmişti. Tüm bunlar Boğaziçi Üniversitesi'ni ve rektörünü hedef haline getirdi, "Vatan haini" benzetmeleri yapıldı. Peki bu konularda Prof. Ayşe Soysal ne düşünüyor? İşte sorular ve yanıtları:

* Folklor gösterisi için "Boğaziçi'nin Türkiye'si" manşetini gördüğünüzde aklınızdan neler geçti? - Hata mı yaptık diye düşünmedim. Ben matematikçiyim. O nedenle her şeye analitik bakarım. Ama buna rağmen tam olarak anlayamadığım Boğaziçi'yle ilgili bir yanlış anlama var. O toplantıyla ilgili de bir şey çıkabilir diye düşünüyorduk. Ve bölücü ilan edildik.

* Öğrencilerin Türkiye'yi tanıttıkları gecede böylesi kostümlerle sahneye çıkması sizi hiç rahatsız etmedi mi? -Ben başöğretmen değilim, onlar da ilkokul öğrencisi değil. Folklor kulübü de kendi dünya görüşü çerçevesinde işler yapan bir kulüp. O gösteriyi izleyemedim. Ama aynı kulübün önceki yıllarda benzer çizgideki gösterilerini izlemiş ve beğenmiştim. Yöresel kıyafet de halk oyunlarında kullanılır.

* "Peşmerge kıyafeti Kürtlerin milli kıyafeti mi?" diyenlere ne cevap vereceksiniz? - Söz konusu gösteri Bitlis oyunu. 70'li yıllarda da bu üniversitede bu oyun, bu kıyafetle oynanıyordu. PKK filan yoktu.

* Ben doğuya çok gittim ve Kürt vatandaşlarımızın bu kıyafeti giydiklerini görmedim. Kandil Dağı'nda çekilen fotoğraflarda gördüm sadece. - Ege'de zeybek kıyafetleriyle mi geziyorlar? Peşmerge diye tescil edilmiş bir kıyafet mi var? Elbette ben siyasi olarak algılanmasından üzüntü duydum.

* Peki korkup bir daha böyle gösteriler yapmayalım dediniz mi? - Bunlar benim rektör olarak yaptırdığım faaliyetler olsaydı korkma ihtimalim olurdu. Ama bunlar Boğaziçi Üniversitesi'yle ilgili. Boğaziçi'nin akademik kültürü Türkiye'nin bugünkü koşullarına aykırı bir kültür. Çünkü çok özgürlükçü. Galiba Türkiye'ye fazla geliyor. Türkiye'de çok baskıcı bir kültür var. Beğenilmeyen bir şey olduğu zaman "bunu susturun" tepkisi geliyor. Her ülke gibi bizim de sorunlarımız var. Peki bunları görmezlikten gelerek mi çözeceğiz?