kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 21 Mayıs 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Karsan, ABD ve Kanada'ya taksi üretecek

Yeni Haber
Karsan Otomotiv Sanayii ve Ticaret A.Ş, ABD ve Kanada'ya ihraç edilmek üzere taksi üretecek.

Karsan'dan yapılan açıklamaya göre, Karsan, ABD ve Kanada'da da satılmak üzere tasarlanan yeni bir taksi modelinin nihai mühendislik çalışmalarını tamamlamak ve 10 yıl süreyle Bursa'daki fabrikasında üretip ABD'ye ihraç etmek üzere bir mutabakat metni (Memorandum of Understanding-Mou) imzaladı.

İmzalanan mutabakat metnine göre, ABD'ye yılda ortalama 20 bin adet taksi ihraç edecek olan Karsan, bu yeni projesiyle yılda ortalama 400 milyon dolar ihracat geliri elde edecek.Bir Amerikan mühendislik şirketi tarafından ilk prototipi Eylül 2006'da hazırlanan ve en son geçtiğimiz Nisan ayında New York Auto Show'da sergilenen yeni nesil ''Standard Taxi'' modelinin; güvenlik, konfor, yenilikçi dizaynı, bedensel engelli yolcuların rahat kullanımına yönelik tasarımıyla ön plana çıktığı kaydedildi.

Açıklamada, ''Halen 54 milyon bedensel engelinin yaşadığı ABD'de, Standard Taxi bedensel engellilerin rahat yolculuk yapabilmesi için tasarlanmış ilk özel araç olma özelliğine sahip...'' denildi. Açıklamada, Standard Taxi'nin yaratıcı ortaklarının, US News, Daily News, Fast Company gibi medya şirketlerini yaratan ve yöneten Fred Drasner ve Chicago ve New York'un büyük taksi filolarının sahibi Pat Corrigan olduğu belirtilirken, toplam 200 bin adede yaklaşan Amerikan Taksi parkına Fred Drasner ve Pat Corrigan'ın 2009 yılından başlayarak yılda ortalama 20 bin adet ''Standard Taxi'' satmayı planladıkları bildirildi.

NİHAİ TASARIM, MÜHENDİSLİK VE ÜRETİM KARSAN'DA...

Mutabakat metnine göre Standard Taxi'nin nihai tasarımı, parça ve üretim mühendisliği ve üretim Karsan'da yapılacak ve Karsan'dan yılda asgari 12 bin 500 adet Standard Taxi alınması garanti edilecek.

Hedef pazarların genişlemesi ve pazar payının artmasına bağlı olarak Karsan'dan satın alınacak taksi sayısı yılda 40 bin adede kadar çıkabilecek.Dünyada sadece Bursa'da Karsan tarafından üretilecek bu aracın yerlilik
oranı ilk yıllarda yüzde 40 seviyesinde olacak. Proje için gerekli olan yaklaşık 100 milyon dolar tutarındaki model spesifik yatırım tamamen yatırımcı şirket tarafından karşılanacak ve söz konusu proje Karsan'da yaklaşık 300 kişilik ek istihdam yaratacak.

400 MİLYON DOLAR EK İHRACAT GELİRİ

İmzalanan mutabakat metnine göre, münhasır olarak sürdürülecek görüşmelerin Eylül ayı ortasına kadar nihai anlaşmayla sonuçlandırılması ve Karsan'ın, 2009 yılından itibaren yılda ortalama 20 bin adet Standard Taxi üreterek yılda ortalama 400 milyon dolar ek ihracat geliri elde etmesi hedefleniyor.

Ayrıca Karsan, fiili üretim başlayana kadar yatırımcı şirkete önemli tutar ve içerikte mühendislik ve ürün geliştirme hizmeti sunacak ve Standard Taxi'nin üretimi için gerekli olan kalıp ve fikstürler büyük oranda Türkiye'de yapılacak.

Açıklamada, geçen Mart ayında yaptığı açıklamayla Haziran ayından itibaren Hyundai HD serisi hafif kamyonların 3,5 ve 7,5 tonluk modellerinin üretimine başlayacağını açıklayan Karsan'ın, Nisan ayında da Renault Trucks ile ağır kamyon üretimi için bir mutabakat metni imzaladığı ve Peugeot Partner ve Karsan J9 Premier modelleriyle hafif ticari araç üretiminde sürdürdüğü ağırlığının yanı sıra, ''Tek Tesiste Çok Marka'' stratejisi çerçevesinde ''Türkiye'nin en önemli kamyon üreticilerinden birisi'' haline geleceğini duyurduğu hatırlatıldı.

''PROJE TÜRKİYE'NİN GURURU OLACAK''

Karsan Genel Müdürü Mehmet Can Karabağ konuya ilişkin yaptığı açıklamada, projenin Türkiye'nin gururu olacağını, New York, Chicago, Los Angeles dahil ''tüm Amerika'nın taksilerinin artık Karsan'da üretileceğini'' belirtti.

Nihai tasarımından üretimine her şeyiyle Türk malı olacak bu araçların, Türk otomotiv sanayiinin bayrağını Avrupa'dan sonra artık Amerika'da da her gün dalgalandıracağını ifade eden Karabağ, şunları kaydetti:

''ABD'deki Ford, GM, Chrysler, Toyota gibi dev ana sanayilerin her biri yılda milyon adetlerde üretim yaparken, yılda 20-30 bin adet satacak yeni bir taksi modeli geliştirmek için uğraşmıyorlar, uğraşsalar da sonuç ekonomik olmuyordu. Bunun sonucu olarak Amerikan taksi pazarı bir süredir aslında sahipsizdi. İkisi de eski taksici olan ve ilişkileri, varlıkları, çeşitli sektörlerdeki olağanüstü başarıları ve girişimcilikleri ile müthiş bir kredibiliteye sahip Fred Drasner ile Pat Corrigan, Amerikan taksi pazarındaki bu fırsatı değerlendirmek için güçlerini yeni bir şirkette birleştirerek Standard Taxi'nin ilk yürür prototipini Amerika'da geliştirdikten sonra birçok Avrupalı ve Amerikalı aday üreticiyi bir kenara bırakıp, kendilerine nihai tasarım ve üretim ortağı olarak Karsan'ı seçtiler. Bu sayede Karsan dünyanın en büyük taksi üreticisi konumuna ulaşmış olacak.''

Karabağ, görüşmelerin olumlu sonuçlanması ve projelerin hayata geçmesi durumunda, 2009 yılında Karsan'ın Avrupa'dan Orta Doğu'ya, Amerika'dan Afrika'ya ihracat yapan ve yılda 1 milyar doları aşan iş hacmine sahip bir şirket olacağını bildirdi.