kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 21 Mayıs 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Filmimde müziğin yapımın önüne geçmesini istemem

İLİŞKİLİ HABERLER
Filmimde müziğin yapımın önüne geçmesini istemem
* Nuri Bilge Ceylan'ın ve sizin filmleriniz insanlara farklı geliyor. Peki siz kendi filmlerinizi nasıl değerlendiriyorsunuz? Benim kendi filmlerimle ilgili bir tanımlama yapmam çok doğru olmaz ama ben belli prensipler etrafında filmler yapmaya çalışıyorum. Film yapmaya çalışırken benim belli önceliklerim var. Bu önceliklerden bir tanesi bu filmlerin yapısını popüler sinema ve o anlamdaki bir bakış açısı belirlemiyor. Ben yaşadığımız hayatın dile getirilmeyen, çok fazla düşünülmeyen birtakım alanlarına dalıyor ya da dalmak istiyorum. Bunu da belli bir görsel kalite içinde anlatmak derdindeyim. Bu filmde hiç müzik kullanmadım.

* Niye? Çünkü hem müziğin, filmin önüne geçtiğini düşünüyorum hem de bizim sinemamızda ve dünya sinemasında müziğin fazlasıyla yer kapladığını düşünüyorum. Film yaparken de belli alanlarda kısıtlama yapıp, o alanda ne kadar başarılı olduğumu ölçüyorum. Bazı filmlerden müziği kestiğiniz zaman sinematografik anlamda ne demeye çalıştığına bakmak lazım.

* Filmlerin hemen ardından çıkan soundtrack albümlere karşı mısınız? Hayır değilim! Bu yapılabilir bir şey ve olmalı da... Ama ben minimal ve saf bir sinemadan yanayım. Sadece sinemanın kendi konusunu yansıtması gerektiğine başka kulvarlara bulaşmaması gerektiğine inanıyorum. O zaman çok iyi müzikler var. Müziksiz film de yapılabilir.