kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 20 Mayıs 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Avrupa Birliği insan ömrünü de uzatıyor!

DIŞ HABERLER
Dünya Sağlık Örgütü'nün raporuna göre, Türk kadınının ortalama ömrü Türk erkeğinden daha fazla. Tüm AB ülkeleri vatandaşları ise Türklerden çok yaşıyor..
Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) yayımladığı bir rapora göre, Türk kadınlarının ortalama ömrü 74, erkeklerinin ise 69 yıl. WHO, üyesi olan 193 ülkenin sağlık sistemlerini değerlendirdiği '2007 Dünya Sağlık İstatistik Raporu'nu önceki gün yayımladı. Raporda, dağlarla kaplı Akdeniz ülkesi San Marino, erkeklerin ortalama 80 yaşına kadar yaşayarak en uzun ortalamaya sahip ülkesi oldu. Bu küçük Akdeniz ülkesini, Avustralya, İzlanda, Japonya ve İsveç izledi. Kadınların ortalama olarak en uzun yaşadığı ülkeyse Japonya oldu. Andora, Avustralya, Fransa, İtalya, İspanya da kadınların sağlıklı bir hayat sürdükleri ülkelerden. Türkiye ise, Avrupa Birliği ülkelerinden oldukça geriye düştü. 25 ülkenin tamamında kadınların ve erkeklerin ortalama yaşam süresi Türklerden daha uzun çıktı. Yetişkin ölümlerini değerlendiren rapora göre, Türkiye'de her bin erkekten 181'i, her bin kadının da 112'si 15-60 yaşları arasında yaşama veda ediyor. 5 yaşından küçüklerin ölüm oranı ise binde 29. Her yeni doğan bin bebekten 74'ü hayatta kalırken, bebeğin bir aylıkken ölüm oranı da binde 16. Türkiye'de her 100 bin doğumdan 70'indeyse anneler yaşamını yitiriyor.

EN KÖTÜSÜ AFGANİSTAN
Raporda, dünyanın yaşam bakımından en kötü ülkesi ise savaş yorgunu Afganistan oldu. Her bin bebekten 165'i doğar doğmaz yaşama veda ederken en iyi oranlara sahip ülkelerden İzlanda'da bu sayı sadece 2. Her ülkedeki yerel WHO ofislerinden alınan bilgiler ışığında hazırlanan raporda, 193 ülkedeki eğitim durumu, sağlık hizmetleri, hükümetin sağlık için ayırdığı mali kaynakların yanı sıra, o ülkedeki AIDS ve tüberküloz gibi hastaların oranı, sigara içme yüzdesi de göz önünde bulunduruldu.