kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 20 Mayıs 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
MUHARREM SARIKAYA

4 Haziran "havucu..."

Aday listelerinin Yüksek Seçim Kurulu'na verileceği "4 Haziran" tarihi, milletvekilleri ve parti yönetim kurulu üyelerinin önüne uzatılan "havuç" haline dönüştü.Milletvekillerinin durumundan başlarsak...
Yeni milletvekili adaylarının listedeki yeri için dün "temayül" yoklaması yapan AK Parti, mevcut milletvekillerini de aday listelerinin açıklanacağı 4 Haziran gününe kadar çalıştırma kararında.
AK Parti böylece, adaylık beklentisinde olan milletvekillerini "liste kozuyla" son güne kadar Meclis'te tam kadro çalıştırarak, istediği yasaları çıkarma peşinde.
Bunun başında da Cumhurbaşkanı'nın halk tarafından seçilmesine ilişkin Anayasa Paketi geliyor.
Her ne kadar, Meclis Başkanı Bülent Arınç olmak üzere bir çok milletvekili, Anayasa Paketi'nin Çankaya'dan veto yemesi halinde tekrar görüşülerek çıkarılmasının güç olduğunu söylese de AK Parti yönetimi kararlılığını sürdürüyor.
Sezer'in 26 Mayıs tarihine kadar inceleyip veto etmesi halinde, 3 Haziran'a kadar Meclis'i çalıştırarak Anayasa Paketi'ni ikinci kez Çankaya'ya yollamak istiyor.

Arınç değil, biz çalıştırırız
Nitekim, AK Parti Grup Başkanvekilleri Eyüp Fatsa ve Salih Kapusuz bu kararlarını dün açıkça dile getirdi.
Kapusuz, Arınç'ın "Meclis'in 31 Mayıs'tan sonra fiilen çalışması güç" sözlerine de katılmadığını belirtip ekledi:
"Sayın Arınç Meclis Başkanı, ben de AK Parti Grup Başkanvekiliyim; biz çalışacağız diyorsak Meclis 3 Haziran saat 24.00'e kadar çalışır, Anayasa Paketi de ikinci kez çıkar."
Kapusuz, Anayasa paketinden "Cumhurbaşkanı'nın halk tarafından seçilmesine ilişkin maddenin çıkarılıp" diğer iki madde üzerinde anlaşmak üzere muhalefete öneri götürdükleri iddialarını da yalanladı...
Anayasa Paketine destek veren Anavatan'ın kararlılığı da sürüyor.
Anavatan lideri Erkan Mumcu, Meclis'in çalışmasının önünde yasal bir engel bulunmaması ve veto edilmesi halinde Anayasa Paketi'ne destek vermeyi sürdüreceklerini söyledi.

Karışık bir
Liderlerin, bir diğer "4 Haziran kozu" da milletvekili aday listelerinin onaylanması üzerine kurulu...
Çünkü, milletvekili aday listelerinin YSK'ya sunulması için Merkez Karar ve Yönetim Kurulları'nın (Genel İdare Kurulu veya Parti Meclisi) onayı gerekiyor.
Liderler de sorunla karşılaşmamak için, MKYK'nın onayını önceden alıp aday listelerini kendileri belirlemek istiyor.
Parti yönetimindekiler de "beni aday yapmaz" kaygısıyla önceden imzayı vermek zorunda kalıyor.
Bunun ilginç bir örneği de DYP-Anavatan'ın DP çatısı altında birleşmesi öncesi "mecburiyetten" yaşanacak.
Çünkü DYP, 27 Mayıs'taki tüzük kongresiyle Demokrat Parti adını alacak.
Anavatan da 2 Haziran'daki kongresi ile kendisini feshederek DP'ye katılma kararını alacak.
DP, Anavatan'ın kendisine katılımını onaylamak için 3 Haziran'da ikinci kez kongresini toplayacak ve sayısını 60'a çıkaracağı (30 DYP+30 Anavatan) yeni Genel İdare Kurulu'nu seçecek.
Ancak, DP'nin 3 Haziran'daki kongresinden çıkan sonucun yasal geçerliliği, 3 günlük itiraz süresinin bitiminde, 6 Haziran'da söz konusu...Oysa aday listelerinin 4 Haziran'da YSK'ya teslimi gerekiyor.
Bu engeli aşmak için, DYP ve Anavatan yeni seçilecek GİK'i beklemeyecek, milletvekili aday listelerini eski GİK üyelerinden 1 Haziran'da aldığı imzalarla sunacak.
Dedik ya; karışık bir iş vesselam...