kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 20 Mayıs 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Samsun'da "Cumhuriyet" coşkusu

Yeni Haber
İLİŞKİLİ HABERLER
Samsun'da "Cumhuriyet" coşkusu
İzmir'de yapılan ve son olacağı duyurulan Cumhuriyet mitinglerine Samsun'da devam edildi. Samsun Cumhuriyet Meydanı'nda yapılan mitinge ilgi büyük oldu. Sabahın erken saatlerinden itibaren mitingin yapılacağı meydana gelen vatandaşlar, kısa sürede alanı doldurdu. Mitinge, hafta içinde seçim işbirliği yapacaklarını açıklayan CHP lideri Baykal ve DSP lideri Sezer'in birlikte gelmesi, büyük heyecan uyandırdı. Vatandaşlar, Baykal ve Sezer'in alana girişi sırasında "Türkiye sizinle gurur duyuyor" şeklinde slogan attı.

Samsun'daki cumhuriyet buluşması coşkulu oldu. 14 Nisan'da Ankara Tandoğan, 27 Nisan'da İstanbul Çağlayan ve 13 Mayıs'ta İzmir Gündoğdu meydanlarında yapılan Cumhuriyet mitingine bu kez Samsun ev sahipliği yaptı.

Cumhuriyet Meydanı'nda saat 11.00'de başlayan miting için katılımcılar, günün erken saatlerinden itibaren alanı doldurmaya başladı.

Miting için ayrılan Cumhuriyet Meydanı'na çıkan İstiklal, Çiftlik ve 19 Mayıs Caddeleri trafiğe kapatıldı. Miting alanının dolması üzerine vatandaşlar cadde ve sokaklara taştı.

BAYKAL VE SEZER ELELE

Samsun'da düzenlenen Cumhuriyet Mitingi'ne CHP Genel başkanı Deniz Baykal ve DSP Genel Başkanı Zeki Sezer beraber katıldılar. İki lider "Türkiye sizinle gurur duyuyor" sloganlarıyla karşılandı.

Miting alanında katılımcılar tarafından coşkuyla karşılanan iki lider, alanda vatandaşları selamladı.

Konuşma yapmayan iki lider, diğer konuşmacıları katılımcıların arasında ön sırada dinledi. Bu arada, Baykal, gazetecilere yaptığı açıklamada, cumhuriyet mitinglerinin sonuncusunun Samsun'da gerçekleştirildiğini belirterek, ''Muhteşem bir miting. Bir mitingin ruhu, coşkusu, inancı, iyimserliği, güveni Samsun'da yansıdı. Çok mutluyum. Bu mitinge sayın Sezer ile birlikte katıldık. Bu da ayrıca renk kattı'' dedi.

Mitinglerin görevini yerine getirdiğine inandığını ifade eden Baykal, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Şimdi görev insanlarımızda, millette, vatandaşta. Birleşin dediler birleştik. Şimdi sandıkta milletin birleşmesi lazım. Türkiye'de bu mitinglerde oluşan özlemlerin çözümü sandıkta milletin birleşmesindedir. Samsun mitingi bunu bir kez daha gösterdi. Umarım bunu bir kez daha gerçekleştiririz. Artık Türkiye yeni bir Türkiye'dir. Bu miting öncesi Türkiye bitmiştir. Yepyeni bir noktada olduğumuz bütün dünya tarafından açıkça görülmüştür. Samsun'da buna tanık olmaktan onur duyuyorum.''

Zeki Sezer de mitinglerin milletin Atasına da cumhuriyetine sahip çıktığını ve çıkmaya kararlı olduğunu gösterdiğini vurgulayarak, şunları söyledi:
''Öyleyse artık bu mitinglerden sonra Türkiye'de hiçbir şey eskisi gibi olmayacak. Sıkıntılı günler geçirdi Türkiye. Kaygılarımız vardı. Ama umutsuzluğa yer olmadığını bu alanlar gösterdi. Geleceğimiz iyi olacak. Hepimiz üzerimize düşeni yapmak durumundayız.''

Daha sonra miting alanından ayrılan Sezer, il teşkilatında partililerle bir araya geldi. Bir süre daha miting alanında kalan Baykal ise daha sonra Çarşamba Havaalanı'na hareket etti.

PANKLARTLAR VE SLOGANLAR

Alanda vatandaşlar sık sık "Ne ABD ne AB Tam bağımsız Türkiye", "Türkiye laiktir laik kalacak", "Çankaya yolları şeriata kapalı", "Ne mutlu Türküm diyene", "Gün gelecek devran dönecek AKP halka hesap verecek" sloganları atılırken, "Geldikleri gibi giderler", "Bu yıl tatil yok sandık var", "Vatan mevzubahis ise gerisi teferruattır", "Bugün Samsun'da yarın sandıktayız", Çankaya'yı temiz tuttuk şimdi sıra mecliste" "352 taze yumurtadan cumhurbaşkanı çıktı mı?" gibi pankartlar dikkat çekti.

Mitingde, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Başkanı Türkan Saylan, Atatürkçü Düşünce Derneği Samsun Şube Başkanı Şükrü Kumbasar ve Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Birgül Ayman Güler de birer konuşma yaptı.

SAYLAN: "ŞERİATA, BÖLÜCÜLÜĞE, IRKÇILIĞA VE DARBEYE KARŞIYIZ"

ÇYDD Başkanı Prof. Dr. Türkan Saylan, yaptığı konuşmada "Yurtta Barış Dünyada Barış" anlayışla hareket ettiklerini belirterek, "Biz ulusça Misak-ı Milli sınırlarımız içinde farklılıklarımızın zenginliğiyle karşılıklı sevgi saygı ve barış içinde yaşamak istiyoruz" dedi.

Herkesin fırsat eşitliği içinde hak ve ödevlerinin bilincinde ve insanca yaşaması gerektiğini ifade eden Saylan, "Biz şeriata karşıyız, biz bölücülüğe karşıyız, biz çocukları katil yapan ırkçılığa karşıyız, biz darbeye karşıyız. Bunu hep birlikte her zaman söylemeli ve içselleştirmeliyiz" şeklinde konuştu.

Miting sırasında, Selda Bağcan, Sadık Gürbüz ve Rahmi Saltuk birer konser verdi. Mitinge katılanların, özelikle "Ankara'nın taşına bak" türküsüne yoğun biçimde katıldığı görüldü.

Samsun Emniyet Müdürlüğü de miting nedeniyle yoğun güvenlik önlemi aldı. Miting alanını çevreleyen yüksek binaların bazılarına keskin nişancılar yerleştirilirken, alana giren vatandaşlar polis tarafından tek tek arandı.
Mitinge, Ankara, İzmir, İstanbul, Diyarbakır ve çevre illerden çok sayıda vatandaş katıldı. CHP Genel Başkanı Deniz Baykal ve DSP Genel Başkanı Zeki Sezer'in yanı sıra SHP Genel Başkanı Murat Karayalçın ve HürParti Genel Başkanı Yaşar Okuyan da mitinge katılan isimler arasındaydı.