kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 20 Mayıs 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

AB Organize Suç Raporu: Türk mafyası eroinden sorumlu

Yeni Haber
Avrupa Birliği 2006 Organize Suç Tehdit Değerlendirme Raporu'nda Türk organize suç birimlerinin Avrupa'da eroinin dağıtım ve "ithalinden" sorumlu olduğu belirtildi. Raporda, Türk çetelerin Almanya'daki etkinliğine de dikkat çekildi.

Avrupa Birliği'nde suç istihbaratı elde edip diğer ülke emniyet güçleriyle paylaşmak ve suça yönelik bilimsel araştırmalar yapmak amacıyla oluşturulan EUROPOL'ün OCTA 2006 (Organize Suç Tehdit Değerlendirme Raporu 2006) yayınlandı. 26 sayfalık raporun, "AB'de Organize Suç Ortamı" bölümünde, Türkiye'den ise iki yerde söz edildi.

TÜRK ÇETELER BALKANLARDAKİ ÇETELERLE BİRLİKTE ZEHİRLİYOR

Raporda Türk kökenli organize suç örgütleri için "Balkan bölgesinden gelen organize suç grupları AB üyesi ülkelerin büyük bölümünde doğrudan ya da dolaylı etkiye sahiptir. Geleneksel olarak Türk organize suç grupları, Balkan rotasındaki suçlularla işbirliği içinde, AB'de eroinin dağıtımı ve ithalinden sorumludur. Etnik Arnavutluk organize suç gruplarının da şimdiden eroin kaçakçılığında önemli bir bağlantısı olduğu görülmüştür, Romen ve Bulgar organize suç grupları etnik yağma ve soygun tarzı suçlara ve insan kaçakçılığına daha fazla angaje olmuşlardır" denildi.
Türk kökenli organize suç örgütlerinin Almanya'daki durumundan sözedilirken de "Tarihsel mirası, genişlemesi ve coğrafi konumundan dolayı, Almanya durumu en karmaşık olanlardan biridir. Balkan suç sistemini öne çıkaran, Türkiye, İtalya ve Sırbistan ve Karadağ'dan organize suç gruplarının güçlü etkinlikleri bulunmaktadır" ifadesi kullanıldı.
Raporda, Almanya'nın, Baltık suç ortamının işaretlerini taşıyan Polonya, Rusça konuşan, Litvanya ve Ukraynalı organize suç gruplarının güçlü varlığını hissettiği belirtildi, "Nijeryalı organize suç grupları da güçlü biçimde bulunmaktadır. Durumu daha karmaşık yapan yasadışı motosiklet çetelerinin Almanya üzerindeki etkisidir" denildi.

KAMU YÖNETİCİLERİ VE POLİSLERİN NÜFUZUNA AÇIK

Organize suçun Avrupa Birliği'ne üye tüm devletlerde yaygın olduğu ve giderek uluslar arası bir görünüm arz ettiği belirtilen raporda, "Yapısal açıdan organize suç grupları artan bir şekilde heterojen ve dinamik hale gelmektedir, pramidal blok yapıdan, dağınık bir ağ yapısına doğru geçmektedir. Buna karışan kişiler yasadışı gelirlerini gizlemek ve suç girişimleri için legal işletme olmayı tercih etmektedirler, işlerde uzmanlaşma da giderek artmaktadır. Bunlardan bir çoğu, iş ortakları, kamu yöneticileri ve polisler gibi dışarıdaki kesimlerin nüfuzuna açık konumdadır" denildi.

Raporda, birçok suçun doğasında bulunan şiddetin, organize suçların doğasında da bulunduğu, bu şiddetin ya açıkça ortaya konulduğu ya da hissedildiği belirtildi. Organize suç gruplarının güvenlik güçlerinin etkinliklerine yönelik "karşı-önlemler" geliştirme konusunda "ehil hale" geldikleri de kaydedilen raporda şöyle denildi:

"AB içindeki bazı organize suç oluşumlarının bölgesel örnekler itibarıyla ayırt edici özellikleri vardır. Örneğin Estonya, Letonya ve Litvanya'daki organize suçun durumu Rusya'yla yakınlıkları itibarıyla belirlenmektedir. Rusya, Orta Asya'dan yasadışı tütün, alkol ve eroin için geçiş yolu, aynı zamanda çalıntı araçlar ve yapay uyuşturucular için de bir pazardır. Beyaz Rusya ve Ukrayna da bu suç sisteminde rol oynamaktadır."

İSKANDİNAVYA'DA MOTOSİKLETLİ ÇETELER

İskandinav ülkelerinde motosikletli çetelerin yaygınlığına dikkat çekilen raporda, "Polonya, Çek Cumhuriyeti, Slovak Cumhuriyeti, Slovenya ve Macaristan'da organize suç, temelde yerel kaynaklara bağlıdır, etniktir, geleneksel suçlarla ilintilidir, suçtan elde edilen çıkarlara kalkan olması, etkinlikle kullanılacak şiddetin artırılması amacıyla sahte şirketler kullanılır" bilgisi yer aldı. Raporda yer alan diğer bilgilerden bazıları şöyle:

İSPANYA KOKAİN DAĞITIMININ MERKEZİ

-İspanya, Portekiz ve bir dereceye kadar İtalya'da organize suç grupları hetorojendir. Doğal olarak İtalya'nın "ndrangheta" gibi yerel ve tek parçalı organize suç yapıları karakteristiktir ancak yerli olmayan organize suç yapılarına da rastlanmaktadır.
-İspanya, Portekiz ve Güney Fransa'da bazı benzer suç karakteristikleri ortaya çıkmaktadır. İber yarımadası AB'de en büyük uyuşturucu kaçakçılığı rotaları için önemli bir merkez olmaya devam etmektedir. İspanya'da suç ortamını etkileyen iki temel faktör vardır. Güney Amerika'yla kültürel ve ekonomik bağlar ve Fas'a yakınlık. Benzeri özellikle Brezilya'yla olan bağı göz önüne alınarak Portekiz için de söylenebilir. İspanya orada çalışan organize suç gruplarına ortak birçok yabancı ulustan kişinin de dahil olmasıyla Avrupa'ya kokain dağıtımının merkez noktasıdır.
-İrlanda, yakın ilişkide olduğu; Hollanda, Belçika, batı Almanya, Lüksemburg ve kuzey Fransa'da gelişmiş bulunduğu görülen suç merkeziyle bağlantılı İngiltere tarafından etkilenmektedir. Son olarak Balkanlar'a yakınlık İtalya ve Yunanistan'daki suç ortamı üzerinde güçlü bir etki yapmaktadır.

ÇİN MAFYASI DA VAR

-Afrikalı organize suç gruplarının varlıklarını önemli ölçüde İspanya, Fransa, Belçika ve kısmen İtalya'da sürdürmektedir. Bunun tek istisnası, AB çapında yayılan, düşük profilli bir strateji izleyen Nijeryalı organize suç gruplarıdır.
-Çinli organize suç örgütleri hala kapalı Çin cemaatleri içindedir. Bu görünürlüğünün ve etkisinin düşük kalmasına neden olmaktadır. Yasadışı göç ve seks ile ağır işlerde çalıştırma amaçlı sistemli sömürü uygulamalarına yardımcı olmaktadırlar. AB'ye eşya kaçakçılığına da karışmışlardır.

(ANKA)