kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 19 Mayıs 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC

Çin'den ekonomiye fren için faiz artırımı

Çin, yuanın dolar karşısında hareketine izin verdiği bant aralığını genişletme kararı aldı. Faizler de art arda dördüncü kez artırıldı..
Çin Merkez Bankası'ndan, ticaret dengesizliklerinin giderilmesi ve hızlı büyümenin önüne geçilmesine yönelik bir dizi önlem geldi. Banka, yuanın dolar karşısında hareket etmesine izin verdiği günlük bant aralığını 21 Mayıs'tan itibaren genişletme kararı aldı. Bu bant aralığı yüzde 0.3'ten yüzde 0.5'e çıkarıldı. Bu hamlenin, gelecek hafta Washington'da yapılacak stratejik ekonomik diyalog görüşmelerinin öncesinde gelmesi dikkat çekti. Bant genişletme kararının ardından, Japon yeni değerlendi.

ART ARDA 4. FAİZ ARTIŞI
Çin Merkez Bankası, büyümenin yavaşlatılması amacıyla, ayrıca faizleri ve zorunlu karşılıkları da yükseltti. Bir yıllık gösterge mevduat faizi 0.27 puan arttırılarak yüzde 3.06'ya çıkarıldı. Bir yıllık gösterge borç verme faizi ise 0.18 puanlık artışla yüzde 6.57 oldu. Böylece Çin Merkez Bankası, faizleri 27 Nisan'dan bu yana dördüncü kez yükseltti. Çin Merkez Bankası, bankaların zorunlu mevduat karşılıklarını da Haziran 2006'dan bu yana sekizinci kez yükseltti. Zorunlu karşılık oranı, 0,5 puan arttırılarak büyük bankalar için yüzde 11.5'e çıkarıldı.