kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 19 Mayıs 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

19 Mayıs coşkusu sokaklara taşıyor

Yeni Haber
İLİŞKİLİ HABERLER
19 Mayıs coşkusu sokaklara taşıyor
19 Mayıs Atatürk'ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı, tüm yurtta, dış temsilciliklerde ve KKTC'de törenlerle kutlanıyor.

Kutlamalar dolayısıyla Ankara'da ilk tören, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet
Sezer'in başkanlığındaki devlet erkanının Anıtkabir'i ziyaretiyle başladı.

Anıtkabir'deki törene Sezer'in yanı sıra TBMM başkanı Bülent Arınç, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Anayasa Mahkemesi Başkanı Tülay Tuğcu, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Başbakan Yardımcısı ve Devlet Bakanı Mehmet Ali Şahin, Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, Kuvvet Komutanları, Danıştay Başkanı Sumru Çörtoğlu, YÖK Başkanı Prof. Dr. Erdoğan Teziç, bakanlar ve diğer devlet erkanı katıldı.

Törene katılanlar Aslanlı Yol'dan yürüyerek Atatürk'ün mozolesine geldiler.

Cumhurbaşkanı Sezer, Atatürk'ün mozolesine kırmızı ve beyaz karanfillerle süslü, üzerinde ''Cumhurbaşkanı'' yazan çelengi bıraktı. Devlet erkanı daha sonra saygı duruşunda bulundu.

Cumhurbaşkanı Sezer, Anıtkabir Özel Defterini imzalayarak, yazılan şu metni okudu: ''Yüce Atatürk,Ulusumuza aydınlanma çağının kapılarını açan bu anlamlı günde Türk gençliğine armağan ettiğin bayramı coşku içinde kutlamanın mutluluğunu yaşıyoruz. Ulusumuzla bizlikte tarih önünde büyük bir destan yazarak kazandığınız Kurtuluş Savaşı ve kurduğunuz Cumhuriyet, şanlı bayrağımızın yurdumuz üzerinde özgürce dalgalanmasını, genç Türkiye'nin çağdaş dünyada hak ettiği yeri almasını sağlamıştır.

Türk Ulusu gerçekleştirdiğiniz devrimlerle bağımsız bir ülkede onurlu bir
yaşam sürebilmenin temel hak ve özgürlüklerini demokratik bir ortamda
kurabilmenin, yarınlara güvenle bakabilmenin kıvancını duymaktadır. Varlığımızın sonuna kadar korunabilmesi, Türkiye'nin uygarlık yolunda duraksamadan ilerleyebilmesinin temel unsuru Cumhuriyetin yeni eserlerle yüceltilmesi, değiştirilemez nitelikleri ile korunması ve yaşatılmasıdır. Cumhuriyeti yaşatmaya ant içmiş ilke ve devrimlerinizi.

Çağdaş yaşamı gönülden benimsemiş Cumhuriyetin sağladığı kazanımların
bilincinde olan Türk gençliği bu konudaki en büyük güvencemizdir.
Cumhuriyetin devrimci ve aydınlanmacı ruhunu ilk günkü coşkusuyla sürdürmeye karalı olan Türk gençliği ilke ve devrimlerinizin yol göstericiliğinde öngördüğünüz çağdaş uygarlık düzeyine ulaşmak için özveriyle yorulmadan ve tüm gücüyle çalışacaktır.

Aydınlık düşünceli Türk gençleri kendilerine duyduğunuz güvene layık olmak için hiçbir özveriden kaçınmayacak bıraktığınız emaneti her koşulda koruyarak sonsuzluğa taşıyacaktır. Türk Ulusunun her yaştan ferdiyle ortaya koyduğu kararlılığın önünde hiçbir güç duramayacak kimse Türkiye'yi çağdaşlaşma yolundan döndüremeyecektir.Bu büyük günde yüksek anınız önünde saygıyla eğiliyor, ulusça bağlılığımızı yineliyor sizi büyük bir özlem, gönül borcu, saygı ve sevgiyle anıyoruz''

TAKSİM'DE TÖREN

19 Mayıs Atatürk'ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı kutlamaları, İstanbul'da Taksim Cumhuriyet Anıtı'nda düzenlenen törenle başladı.
Taksim Meydanı'ndaki anıtta düzenlenen törende İstanbul Valisi Muammer Güler, 1. Ordu Komutanı Orgeneral Fethi Tuncel, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş hazır bulundu.Güler, Tuncel, Topbaş ve İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Aykut Cengiz Engin anıta çelenk koydular.

Daha sonra, AK Parti, Cumhuriyet Halk Partisi ve diğer siyasi partiler ile
üniversiteler, kamu ve sivil toplum kuruluşlarının çelenklerinin konulmasının ardından saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu.Törende, daha sonra, İstanbul Valisi Muammer Güler anıt özel defterini imzaladı.

YÜRÜYÜŞ NEDENİYLE BAZI YOLLAR TRAFİĞE KAPATILACAK

19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı kutlamaları kapsamında düzenlenecek Fener Alayı yürüyüşü nedeniyle bazı yollar trafiğe kapatılacak.

İstanbul Emniyet Müdürlüğünden yapılan açıklamaya göre, bugün Maçka'daki İstanbul Teknik Üniversitesi İşletme Fakültesi önünden başlayıp Barbaros Meydanında son bulacak yürüyüş nedeniyle, saat 19.00'dan itibaren Okul Yolu Sokak, Maçka Caddesi, Hüsrev Gerede Caddesi, Nüzhetiye Caddesi ve Şair Nedim Caddesi ile Karakol Kavşağından Nüzhetiye Caddesi istikameti ve Ihlamurdere Caddesi kavşağından Nüzhetiye Caddesi istikameti trafiğe kapatılacak.

Trafiğe kapatılacak yollar nedeniyle Maçka Caddesinden gelen trafik akımı, Abdi İpekçi Caddesi ile Bayıldım Caddesine ve Teşvikiye, Nişantaşı istikametine yönlendirilecek.

Ihlamurdere Caddesine gelen trafik akımı Dolmabahçe Caddesi ve Spor
Caddesine, Şair Nedim Caddesine gelen trafik akımı ile Karakol Kavşağından Nüzhetiye istikametine gelen trafik akımı ise Spor Caddesine yönlendirilecek.

Fulya ve Emirhan'dan gelen trafik akımı Emirhan Caddesine ve Ihlamur Yıldız Caddesine, Balmumcu'dan gelen akım da Ortaköy dönüşlerine yönlendirilecek.

PAZAR GÜNÜ ATA'YA SAYGI YÜRÜYÜŞÜ

19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı kutlamaları çerçevesinde 20 Mayıs Pazar günü düzenlenecek ''Ata'ya Saygı ve Gençlik Yürüyüşü'' nedeniyle bazı yollar trafiğe kapatılacak.

İstanbul Emniyet Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamaya göre, Pazar günü saat 08.00'den itibaren Divan Kavşağı, Yedikuyular Caddesi, Gümüşsuyu Caddesi, Halaskargazi Caddesi, Cumhuriyet Caddesi ve İnönü Caddesi trafiğe kapalı olacak.

Dolapdere'den gelen akış Pangaltı'na, Kadırgalar'dan gelen akış Mete
Kavşağına, Mete Kavşağından gelen akış da Taşkışla Caddesine yönlendirilecek.

Beşiktaş'tan gelen akış, Akaretler'den kesilip, Spor Caddesine, Karaköy'den gelen akış Fındıklı Işıklar'dan (U) dönüşü yaptırılarak Karaköy'e, Bayıldım Caddesinden gelen akış, Bayıldım altbaştan kesilip, Küçükçiftlik Caddesine yönlendirilecek.

Tarlabaşı'ndan gelen akış, Beyoğlu İlçe Emniyet Müdürlüğü yönüne, Abdülhak Hamit Caddesinden gelen akış, Çiçekçi ışıklardan Unkapanı istikametine, Mecidiyeköy Caddesinden gelen akış Kuştepe'ye, Abide-i Hürriyet Caddesinden gelen akış da Ergenekon Caddesine yönlendirilecek.

Ergenekon Caddesi Kurtuluş ve Dolapdere Caddesine, Valikonağı Caddesi Abdi İpekçi Caddesine, Abdi İpekçi Caddesi de Teşvikiye Caddesine ve Bayıldım altbaşa yönlendirilecek.

KADIKÖY'DE YAPILACAK MİTİNG

Öte yandan, Kadıköy İskele Meydanında 20 Mayıs Pazar günü yapılacak açık hava toplantısı nedeniyle bazı yollar trafiğe kapatılacak.

Rıhtım Caddesi ile Boğa Meydanından Rıhtım Caddesine kadar tüm yollar, saat 09.00'dan itibaren toplantı bitimine kadar trafiğe kapalı olacak.

Söğütlüçeşme Caddesinden Rıhtıma inen ara sokaklar ise ihtiyaç duyulduğunda trafiğe kapatılacak.

Trafiğe kapatılan yollara alternatif olarak, Tıbbiye Caddesinden gelen
trafik akışı Burhanfelek Caddesinden E-5 yönüne, Behiçbey Sokaktan ise İbrahimağa Işıklar istikametine yönlendirilecek.

Söğütlüçeşme Caddesinden gelen sürücülerin Altıyol Boğa Meydanından Rıhtıma inmeleri engellenerek, Kuşdili Caddesi Salı Pazarı istikametine yönlendirilecek, Moda'dan gelen trafik akışı ise Mühürdar Kavşaktan geri döndürülecek.


SAMSUN'DA KUTLAMALAR

19 Mayıs Atatürk'ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı etkinlikleri, tüm yurtta olduğu gibi Samsun'da da çeşitli etkinliklerle kutlanıyor.

Atatürk'ün Milli Mücadele'yi başlatmak üzere çıkışının 88. yıl dönümü etkinliği, Atatürk Anıtı'na çelenk sunulmasıyla başladı. Törene Başbakan Yardımcısı ve Devlet Bakanı Abdüllatif Şener de katıldı. Anıta çelenklerin sunulması sırasında AK Parti Tanıtım ve Medya Başkan Yardımcısı ve Samsun Milletvekili Suat Kılıç ile CHP Grup Başkan Vekili Haluk Koç'un sohbeti dikkat çekti.

Törende; Samsun Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, Garnizon Komutanı Tümgeneral Naci Beştepe, Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, AK Parti Milletvekili Mustafa Çakır, Suat Kılıç, Ahmet Yeni, Musa Uzunkaya, CHP Samsun Milletvekili Haluk Koç, çok sayıda askeri ve sivil erkan, sivil toplum örgütleri ile vatandaşlar da hazır bulundu.