kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 19 Mayıs 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

IMF'den niyet mektubuna onay

Yeni Haber
Hazine Müsteşarlığı, Uluslararası Para Fonu (IMF) ile yürütülmekte olan stand by düzenlemesinin Altıncı Gözden Geçirmesine ilişkin olarak, IMF İcra Direktörleri Kurulu'nda görüşülerek onaylanan Niyet Mektubu'nu açıkladı.

Hazine açıklamasında, 6. Gözden Geçirme'nin tamamlanmasıyla birlikte, 749,5 milyon SDR (yaklaşık 1 milyar 135.3 milyon ABD Doları) tutarındaki kredi diliminin de serbest bırakıldığı bildirildi.

26 maddeden oluşan Niyet Mektubu'nda, Son siyasi belirsizlik finansal piyasa oynaklığı riskini artırmış olsa da güçlü politikaların sürdürülmesi konusundaki taahhüdün muhafaza edilmekte olduğu vurgulandı.
Ekonomik performanstaki iyi gidişatın sürmekte olduğunun belirtildiği mektupta, ''büyüme performansı, finansal piyasalarda geçen yıl görülen dalgalanmanın zorunlu kıldığı faiz artışı ve buna bağlı kredi genişlemesindeki azalma nedeniyle son yıllardaki seyrine kıyasla bir miktar yavaşlamış olsa da halen program kapsamında öngörülen seviyeler civarındadır'' denildi.

İthalat artışındaki yavaşlama ve güçlü ihracat cari işlemler açığının istikrara kavuşmasını sağlarken, dış finansman, başta devam etmekte olan büyük çaplı doğrudan yabancı yatırım girişleri olmak üzere oldukça rahat bir seyir takip ettiği vurgulandı.

Mektupta öne çıkan ifadeler şunlar:
Alınacak tedbirlerle, yılın kalan dönemindeki harcamaların (ayarlanmış) program hedeflerinin altında kalması beklenmekte olup; böylece, 2007 yılında faiz dışı fazlanın GSMH'nin yüzde 6,7'sine ulaşması mümkün olabilecektir.Yıllık enflasyon oranlarının yılın ikinci çeyreğinden itibaren hissedilebilir derecede gerileyerek, 2007 yılı boyunca hedefe tedricen yakınsaması beklenmektedir.Piyasa koşullarının elverişli olması halinde, rezerv birikiminin hızlandırılması amacıyla günlük ihale miktarları artırılabilecektir.

Sosyal Güvenlik reformu üzerinde mümkün olan en geniş kapsamlı mutabakatın sağlanabilmesi amacıyla, reformun temel ilkelerini ve yeni emeklilik parametrelerine ilişkin alternatifleri açıklayan bir beyaz kitap kısa bir süre içerisinde yayımlanacaktır.TMSF devralınan bankalardan kalan varlıklarını planlandığı gibi 2007 sonunda elinden çıkarmış olacaktır.
Hazine Müsteşarlığı, daha önceki banka yeniden yapılandırmalarından kaynaklanan alacaklarını çözüme kavuşturacaktır.Yatırım Danışma Konseyi yıllık toplantısının bu yıl haziran ayında yapılması planlanmaktadır.Kayıtlı istihdam üzerindeki mali ve mali olmayan yükleri azaltacak bir reform paketi hazırlanmaktadır.Sigortacılık kanununun, haziran 2007 sonuna kadar TBMM'den geçmesi amaçlanmaktadır.

AA