kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 19 Mayıs 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

'Çürük yumurta' nitelemesine yanıt

Yeni Haber
CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, sağ ve sol da yaşanan birliktelikler için "çürük yumurta" benzetmesine sert tepki gösterdi.

Baykal, Erdoğan için, "Allah şifa versin" derken, DSP lideri Zeki Sezer de, Başbakan Erdoğan'a milletin uyarısını 22 Temmuz'da sandıkta yapacağını söyledi. Sezer, milletvekili olmama kararını da yineledi. Baykal ve Sezer, yarın Samsun'da yapılacak Cumhuriyet Mitingi'ne de birlikte katılma kararı aldı.

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Genel Sekreter Önder Sav, Genel Başkan Yardımcısı Eşref Erdem, Genel Sekreter Yardımcıları Mehmet Sevigen ve Bihlun Tamaylıgil ile birlikte DSP Genel Başkanı Zeki Sezer'i DSP Genel Merkezi'nde ziyaret etti. Anıtkabir'deki törenlerin ardından DSP Genel Merkezi'ne gelen Baykal ve beraberindekileri, DSP lideri Sezer ve DSP Genel Sekreteri Ahmet Tan kapıda karşıladı.

Yaklaşık 30 dakika süren görüşmenin ardından iki lider gazetecilere açıklamalarda bulundu. Baykal, DSP yöneticilerine nezaket ziyaretinde bulunduklarını söyledi. Zeki Sezer'i dün telefonla arayarak kutladığını ifade eden Baykal, ziyaretin 19 Mayıs'ın yıl dönümüne gelmesinin de anlamlı olduğunu belirtti. Baykal, "Bir 19 Mayıs bayram ziyareti anlamına da geliyor. Bu ziyaretimize yarın Samsun'da yapılacak olan büyük mitinge birlikte katılma kararı aldık. Yarın birlikte gideceğiz Samsun'a ve Samsun'daki bu mitingde yer alacağız" dedi.

Baykal, Sezer'e bundan sonra sık sık bir arada olacaklarını da söyledi. Baykal, CHP olarak DSP ile bir dayanışma içinde olacaklarının altını çizdi.

ZEKİ SEZER: "ADAY OLMAYACAĞIM"

DSP Genel Başkanı Zeki Sezer de yaptığı açıklamada, ziyaret için Baykal'a teşekkür etti. Sezer, Kurtuluş Savaşının başlamasının 88'inci yıl dönümü olduğuna dikkat çeken Sezer şöyle dedi:


"Bu ziyaret öyle bir güne de rastlamış oldu. Türkiye'nin bugün aynı zamanda vermek istediği başka savaşlar da var. Ekonomiyle ilgili diğer konularla ilgili. Bu alanda üzerimize düşeni yapma kararlılığında olduğumuzu bir kez daha ifade etmeliyim. Ziyaretin böyle bir güne rastlamış olması nedeniyle sayın Baykal'ın da ifade ettiği gibi son derecede önemli ve ilginç. Çok teşekkür ediyorum.

ULUSAL BAYRAMLAR DA KUTLANMALI

Biz dini bayramlarda birbirimizi hep kutlarız da ulusal bayramlarda kutlamayı unuturuz. Bunu, bundan sonra da gelenekselleştirip ulusal bayramlarımızı da kutlama vesilesine dönüştürmemiz çok anlamlı olacaktır."

BAYKAL VE SEZER'DEN ERDOĞAN'A TEPKİ

Baykal ve Sezer gazetecilerin sorularını da yanıtladı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın merkez sağ ve merkez soldaki birliktelikleri çürük yumurtaya benzetmesine ilişkin soruya Baykal, "Bu yorum bizim birlikteliğimizi değil, başbakanın içinde bulunduğu ruh halini kanıtlıyor. O nedenle bunun üzerinde konuşmak istemiyorum. Türkiye Cumhuriyeti'nin başbakanın kontrolünü bu kadar kaybetmiş bir manzarada görmek hüzün verici. Allah şifa versin" diye yanıt verirken, Sezer ise, "Sayın Başbakan son dönemde net bir şekilde Türkiye'nin içinde bulunduğu sorunların altından kalkamadığını gösteren bir davranışlar, söylemler silsilesi içerisinde. Gerçekten Türkiye böyle bir yönetimi, böyle bir başbakanı hak etmiyor. Sayın Başbakanı biraz daha dikkatli olması için uyarmak ne kadar geçerli olur bilmiyorum ama eğer bizim uyarılarımıza kulak asmayacaksa sanırım, millet gereken uyarıyı 22 Temmuz'da kendisine yapacaktır" sözleriyle değerlendirdi.

ADAY OLMAYACAĞIM

Zeki Sezer'e aday olmama konusundaki ısrarının sürüp sürmediği de soruldu. Sezer, milletvekili adayı olmama kararını açıkladığını ve bu kararından dönmeyi düşünmediğini söyledi. Sezer, Rahşan Ecevit'i de ikna edeceğini ifade etti. Sezer, "Büyükler affedici olur. Helallik verme konusunda bir sorun yaşamaz. O sanırım iyi niyetle şefkatle söyledi. Kendisiyle konuşmadım henüz. Benim milletvekili olmama kararım sürüyor" dedi.

Baykal ise, Sezer'i aday olma konusunda ikna edemediğini ifade ederken, "Ben Sayın Sezer'in bu konudaki kararlılığına saygı göstermek zorunda olduğumu biliyorum. Herhalde Sayın Rahşan Ecevit'i de aynı noktaya getirmeyi başaracaktır" dedi.

Rahşan Ecevit'i ziyaret etme konusundaki soruya ise Baykal, 'Niye olmasın. Şu aşamada bir kararımız yok ama. Sayın Zeki Sezer'in uygun gördüğü çerçeve içinde her türlü çalışmayı yaparız. Konuşmadık bu konuyu" dedi.

AYRINTILARI KONUŞMADIK

Baykal, ziyarette işbirliğine yönelik ayrıntıları konuşmadıklarına vurgu yaptı. Baykal, ziyaretin tamamen nezaket amaçlı olduğunu belirterek, "Ayrıntılar üzerinde durmadık. Bu konuları hiç ele almadık. Bu bir müzakere ziyareti değil. Bu konuda bir ayrı planlama yapmış değiliz ama uygun bir noktada, sayın Sezer bize gerekenleri söyleyecektir. Biz de o doğrultuda gereğini yapacağız" dedi.

Baykal, miting alanlarında nasıl bir yol izleyeceklerinin sorulması üzerine ise, "Bu olayın bir hukuki boyutu bir siyasi boyutu var. Hukuki boyutu çok açık. Seçime girmeyen bir siyasi parti o partinin yöneticileri uygun gördüğü siyasi davranışı vatandaş olarak sergiler. Herkes seçime girmek zorunda değil. Seçime girmeme kararı almışsa bir siyasi parti var olan partilerden birisini destekleyebilir ya da farklı bir tercih ifade edebilir. Bunun suç oluşturacak bence hiçbir tarafı yoktur. Siyasi olarak da zaten tabloyu tüm millet görüyor. Yani bu konuda bir sorun yaratma çabalarının ulaşabileceği hiçbir yer yok" yanıtını verdi.

Baykal, SHP Genel Başkanı Murat Karayalçın'ın seçimlere katılmayarak işbirliğine destek olabilecekleri yönündeki açıklamalarının hatırlatılması üzerine, "Her türlü desteğe teşekkür ederiz" dedi.

(ANKA)