kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 18 Mayıs 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC

ABD'de kaçaklara vatandaşlık şansı

Yeni Haber
ABD'de yasadışı olarak bulunan 12 milyon göçmene vatandaşlık yolunu açan yeni göçmenlik yasası konusunda Demokratlar ve Cumhuriyetçiler anlaşmaya vardı.

Kaçak göçmenlere vatandaşlık şansıyla ilgili basın toplantısı düzenleyen Senatör Edward Kennedy, göçmenin durumunun düzene sokulmasını öngören yasa konusunda her iki partinin anlaştığını bildirdi. Söz konusu düzenlemenin ABD'deki kaçak göçmenleri ortaya çıkarmak ve sınırların güvenliğini artırmak için bir şans olduğunu kaydeden Kennedy, halkın da çözüm istediğini söyledi. ABD Başkanı George Bush da yasadışı göçmenlik konusunun ABD için büyük bir sorun olduğunu belirterek, anlaşmaya varılmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Yeni yasa tasarısının geçmesi durumunda 12 milyon kaçak, vatandaş olabilecek. ABD'de kaçak olarak bulunanlar 5 bin dolar ceza ödedikten sonra çalışma ve oturma izni verilecek. Bu kişiler belli bir süre sonra vatandaşlık için başvuru hakkı da kazanacak.

Öte yandan ABD ekonomisinde de yasadışı göçmenler büyük etkiye sahip. Genel iş gücünün yüzde 4.9'u oluşturan kaçaklar, ülke ekonomisine milyarlarca dolar girdi sağlıyor. Kaçak göçmenler, yüzde 24 ile çiftliklerde, yüzde 17 ile temizlik işlerinde, yüzde 14 ile inşaatlarda çalışıyor.

(ANKA)