kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 18 Mayıs 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC

Günde 3 milyon kişi uyuşturucu kullanıyor

Yeni Haber
Avrupa'da günde 3 milyon kişinin uyuşturucu kullandığı ve en az yetmiş milyon kişinin de uyuşturucu deneyimi olduğu bildirildi. ..
Avrupa'da günde üç milyon kişinin uyuşturucu kullandığı ve en az yetmiş milyon kişinin de uyuşturucu deneyimi olduğu bildirildi. Avrupa'nın dünyada uyuşturucu tüketimi konusunda ikinci büyük pazar olduğu kaydedilirken, bazı öğrencilerin günde on kez uyuşturucu kullandığı belirtildi.

Berlin'de iki günlük toplantıda bir araya gelen 27 Avrupa Birliği (AB) ülkesinin uyuşturucu koordinatörleri, başta "kenevir" olmak üzere Avrupa'da artan uyuşturucu tüketimini masaya yatırdı. Avrupa Uyuşturucu ve Uyuşturucu Bağımlılarını İzleme Bürosu Direktörü Wolfgang Götz, Avrupa'da uyuşturucu tüketiminin sürekli artış gösterdiğini dikkat çekerek, "Önceden gençler genellikle hafta sonları uyuşturucu kullanırlardı. Şimdi bazı öğrencilerin günde 10 kez uyuşturucu tükettiği oluyor." diye konuştu.

Alman hükümetinin uyuşturucu görevlisi Sabine Baetzing ise, uyuşturucuyla mücadele konusunda üye ülkelerin işbirliğini artırmaları gerektiğine dikkat çekti. Baetzing, uyuşturucuyla ilgili araştırmaların artırılması, üyeler arasında tecrübe alışverişi ve uyuşturucu tedavi yöntemlerinin iyileştirilmesi tezini savundu.

Alman Die Welt gazetesinin aktardığına göre, yasadışı uyuşturucular arasında Avrupa'da en çok "kenevir" satılıyor. Uyuşturucuyla mücadele görevlilerini en çok endişelendiren ise, gençler arasında yeni bir trendin ortaya çıkması: Alkol ve uyuşturucu maddelerin bir arada kullanımı. Almanya'da 2007 yılı için yayınlanan uyuşturucu ve alkol raporunda da, ülkede 1,6 milyon kişinin alkol bağımlısı olduğu bildirilmiş, özellikle 12-25 yaş arası gençlerin alkolü uyuşturucuyla birlikte kullandıklarına dikkat çekilmişti.

AB üyesi ülkelerin pek çoğunda kenevir bağımlıları için özel tedavi merkezleri kurulduğu belirtilirken, Almanya'daki uyuşturucu kullananların yarısının kenevir bağımlısı olduğu ifade edildi. Kenevir kullanımında Malta en alt sırada yer alırken, İspanya ilk sırada bulunuyor, Almanya ise, ortalarda seyrediyor. Aynı şekilde İspanya, Fransa ve İtalya'da kokain tüketiminin arttığı kaydediliyor.

Avrupa, Kuzey Amerika'dan sonra uyuşturucu tüketiminde dünyanın ikinci büyük pazarı durumunda. Die Welt'e göre Avrupa'ya, Kolombiya'dan kokain, Afganistan'dan eroin, Fas'tan kenevir getiriliyor. Buna karşın Ecstasy ve Speed gibi sentetik uyuşturucular ise, Avrupa'dan dünyanın diğer bölgelerine pazarlanıyor. Öte yandan Avrupa uyuşturucuyla mücadele projelerine 700 milyon Euro ile en fazla finansmanı sağlayan bölge durumunda.