kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 18 Mayıs 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC

Petkim’de geri sayım başladı

Yeni Haber
Petrol-İş'in açtığı dava ile iptal edilen Tüpraş ihalesinde umduğunu bulamayan Tatneft Efremov Kautschuk, Petkim özelleştirmesinde şansını deneyecek.

Petrol-İş Sendikası Genel Başkanı Mustafa Öztaşkın, 2004 yılında iptal edilen Tüpraş ihalesine katılan Tatneft Efremov'un "tabela şirketi" olduğunu ortaya çıkardıklarını belirterek, "Bu nitelikteki bir firma tekrar ihaleye giremez. Şirketin bugünkü yapısını inceleyeceğiz" dedi.

Petrol-İş Sendikası, Petkim'in yüzde 51 kamu hissesinin blok satış ihalesinde ön yeterlilik kriterlerini karşılayan 18 yerli ve yabancı firmayı yakın takibe aldı. Açtıkları dava ile Tüpraş'ın Efremov Kautschuk şirketine satışını iptal ettiren Petrol-İş Sendikası Genel Başkanı Öztaşkın, Petkim özelleştirme sürecini ANKA Ajansı'na değerlendirdi.

Öztaşkın, ihaleye katılacak her bir firmayı inceleyeceklerini belirterek, "Bunlar gerçekten Petkim'i alma konusunda yeterlilik sahibi mi inceleyeceğiz. Kimya sektöründe uzmanlar mı bakacağız. Yoksa Petkim'i kimyasal madde pazarlanan üs mü yapmak istiyorlar. Her bir konuyu en ince ayrıntılarına kadar inceleyeceğiz" diye konuştu.

"TABELA ŞİRKETE SATILAMAZ"

Petkim ihalesinde ön yeterlilik alan Tatneft-Efremov-Kautschuk GMBH Ortak Girişim Grubu'nu da inceleyeceklerini belirten Öztaşkın, "Efremov daha önce de Tüpraş'ı almaya kalktı.

Arkasında da Tatneft vardı. Bir tabela şirket olduğunu ortaya çıkardık. Aynı nitelikteki bir firma yeniden ihaleye giremez. Tüpraş ihalesinin iptal gerekçeleri Petkim için de geçerlidir" diye konuştu. Öztaşkın, Tüpraş ihalesi dönemindeki koşullar ile şirketin bugünkü yapısının inceleneceğini belirterek, şunları söyledi:

"Efremov o tarihte içi boş bir şirketti. Son üç yılda bu yapı değişti mi inceleyeceğiz. Farklılık da olabilir. Tabela şirket olma özelliğini koruyorsa Tüpraş'taki iptal gerekçesi Petkim için de geçerli olacaktır. Bu çerçevede başta Efremov olmak üzere bütün şirketleri inceleyeceğiz."

TÜPRAŞ'IN İHALE SÜRECİ

Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, 29 Nisan 2005 tarihli Tüpraş ihale şartnamesinin yürütmesini 2006 yılında durdurmuştu.

TÜPRAŞ'ın yüzde 65.76 oranındaki kamu payının blok satışına ilişkin ihale komisyonu kararının "hukuka ve kamu yararına aykırı bulunduğu" belirtilen gerekçede, bu nedenlerle, ihale komisyonu kararının oybirliğiyle iptal edildiği belirtilmişti.

O dönem, Tatneft ortaklığının verdiği yurtdışındaki şirket adresinde, şirketin bulunmaması, tabela şirketi tartışmasına neden olmuştu. Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Özelleştirme İdaresi Başkanı Metin Kilci'nin Tataristan ziyareti de tartışmalara konu olmuştu.

EFREMOV'UN YAPISI

İhale şartnamesinde, teklif veren şirketlerin son 3 aya ilişkin mali bilgileri vermesinin öngörüldüğü belirtilen gerekçede, Efremov Kautschuk GMBH Şirketi'nin yüzde 49 hissesinin Renix Finance Corporation'a, yüzde 51 hissesinin Efremov Synthetic Rubbe Enterprise'ye (ESRE) ait bulunduğu ifade edilerek, ESRE'nin sermayesinin yüzde 71.9'una Tatneft'in sahip olduğu belirtilmişti. Tatneft'in ortaklık yapısının da yüzde 17.99 yabancı yatırımcılar, yüzde 42.96 Rus yatırımcılar, yüzde 32.31 Tataristan Hükümeti, yüzde 7.74 şirket çalışanları şeklinde olduğu kaydedilmişti.

Efremov Kautschuk GMBH Şirketi'nin işlem dosyasında yalnızca Tatneft'e ilişkin belgeleri ibraz edildiği bildirilen gerekçede, TATNEFT'e ait belgelerin Efremov şirketinin ciro, kapasite, üretim, sermaye ve mali yapısını ortaya koymadığı belirtilmişti.

Gerekçede, şirketin yüzde 49 hissesine sahip bulunan Renix Corporation ve gerekse TATNEFT'in ortaklık yapısı içinde yer alan diğer hissedarlara da açıklık getirilmediği, bu payların maliki olan teşebbüslerin gösterilmediği ifade edilmişti.

(ANKA)