kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 17 Mayıs 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC
Prof. Dr. AYDIN AYAYDIN

Erken seçim bile dövizin düşüşünü durduramıyor

Erken seçim kararı alındı ve 22 Temmuz'da sandık başına gideceğiz. Eskiden bırakın seçim gününün belirlenmesini, seçim kelimesi geçtiğinde bile döviz fiyatları yukarı doğru fırlar, borsa düşer ve faiz yükselirdi. Bakıyorum şimdi seçim meçim döviz ve borsayı çok da fazla ilgilendirmiyor.
Neden mi dersiniz? Cevabı gayet basit. Ekonomimiz eskiden olduğu gibi çok fazla kırılgan değil. Ekonomimiz iç siyasetten çok da fazla etkilenmemeyi öğrendi. Kaldı ki seçim sonuçlarında hükümet kurulur mu kurulmaz mı endişe de yok. Daha şimdiden hükümet alternatifleri şekillenmeye başladı. Bugünkü koşullarda bir değişiklik olmaz, siyasette istikrarsızlık yaşanmaz ise, Üç alternatif hükümet olasılığından bahsediliyor. Yerli ve yabancı analistler koalisyon ihtimalini ön planda tutuyor.
Hafta sonunda yurtdışında görüştüğüm iki ayrı analist, sanki aralarında anlaşmışçasına aynı değerlendirmeyi yaptı. Piyasalar AK Parti'nin içinde yer alacağı bir hükümet modelini istiyor. AK Parti'nin tek başına yüksek sayıda milletvekili çıkarmasını arzu etmiyor, çünkü, "Dediğim dedik istediğimi yaparım" düşüncesi siyasette ve ekonomide gerginlik yaratır. Onun için yabancı yatırımcı böyle istikrarlı bir koalisyon hükümetinden yana.