kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 17 Mayıs 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC

Sezer, 5 kanunu onayladı

Yeni Haber
Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer aralarında daha önce bir kez daha görüşülmesi için TBMM'ye iade edilen ve aynen kabul edilerek tekrar gönderilen 5648 sayılı ''Tarım ve Kırsal Kalkınması Destekleme Kurumu Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun''un da bulunduğu 5 kanunu onayladı.

Cumhurbaşkanı Sezer'in, 5648 sayılı kanun için Anayasa Mahkemesinde dava açacağı bildirildi.

Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi'nden yapılan açıklamaya göre, Cumhurbaşkanı Sezer tarafından onaylanan ve daha önce bir kez daha görüşülmesi için TBMM'ye iade edilen ve aynen kabul edilerek tekrar gönderilen 5648 sayılı ''Tarım ve Kırsal Kalkınması Destekleme Kurumu Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun'' yayımlanmak üzere Başbakanlığa gönderildi.

Açıklamada, Cumhurbaşkanı Sezer'in, söz konusu kanunun 14. maddesinin kimi kurallarının iptali ve yürürlüğünün durdurulması için Anayasa Mahkemesinde dava açacağını ifade ettiği belirtildi.

TARIM VE KIRSAL KALKINMAYI DESTEKLEME KURUMU

5648 sayılı kanun kanun, AB ve uluslararası kuruluşlardan sağlanacak kaynakları da kapsayacak şekilde, kırsal kalkınma programlarının uygulanmasına yönelik faaliyetleri gerçekleştirmek üzere, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu kurulmasını öngörüyor.

Kanuna göre, kurum; ulusal kalkınma planı, program ve stratejilerindeki ilke ve hedefler çerçevesinde, AB ve uluslararası kuruluşlardan sağlanan kaynakları da kapsayacak şekilde, kırsal kalkınma programlarının uygulanmasına yönelik faaliyetleri gerçekleştirecek.

Kurum, idari ve mali özerkliğe sahip, özel bütçeli olacak. Tarım ve Köyişleri Bakanlığının ilgili kuruluşu olacak Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu, desteklerden yararlanabilinmesi amacıyla tanıtım, eğitim, danışmanlık ve yönlendirme faaliyetlerini yürütecek. Kurum, proje ve faaliyet başvurularını alacak, ön incelemeleriyle yerinde kontrollerini yapacak.

Desteklenecek proje ve faaliyetleri belirleyecek, uygulama sözleşmelerini hazırlayacak ve başvurusu uygun görülenler ile sözleşme imzalayacak olan kurum, merkez ve taşra teşkilatından oluşacak.

Kurum, görevleriyle ilgili konularda tüzel ve gerçek kişiler ile sivil toplum örgütleri, Avrupa Komisyonu ve uluslararası kuruluşlarla gerekli işbirliği ve koordinasyonu sağlayacak.

İZLEME VE YÖNLENDİRME KOMİTESİ

Oluşturulacak İzleme ve Yönlendirme Komitesi, kırsal alandaki gelişmelerle kırsal kalkınma program ve desteklerinin ulusal politika ve stratejilere uygun, birbirleriyle tutarlı, uyumlu ve etkin bir şekilde uygulanması amacıyla; proje ve faaliyet başvuru şartları, seçim ve değerlendirme kriterlerinin kırsal kalkınma hedeflerine uygunluğu konusunda görüş oluşturacak.

Proje Değerlendirme ve Seçim Komisyonu ise program kapsamında desteklenecek proje ve faaliyet listelerini ve bunlara ilişkin raporları görüşecek ve desteklenecek projeleri onaylayacak.

Kırsal kalkınma program ve destekleme uygulamaları başlatılmadan, yapılanma süreci de dikkate alınarak, illerde il koordinatörlüğü kurulacak. İl koordinatörlükleri, ilde duyuru ve tanıtımlar yapacak.

Kurumun merkez teşkilatında 150'den fazla kişi istihdam edilemeyecek. Kurumun dış denetimi, AB ile yapılan anlaşmalar dışında Sayıştay tarafından gerçekleştirilecek.

AB tarafından kırsal kalkınma için sağlanan mali kaynakların programlanması, kullanılması ve mali yönetimine ilişkin usul ve esaslar ile kurumun yetki ve sorumlulukları, AB ile imzalanan anlaşmalar çerçevesinde belirlenecek. Kanunun 14. maddesi Kırsal Kalkınma ve Destekleme Kurumu Başkanının Tarım ve Köyişleri Bakanının onayıyla atanmasına öngörüyor.

DİĞER KANUNLAR

Cumhurbaşkanı Sezer tarafından onaylanan diğer kanunlar şunlar:

- 5638 sayılı ''Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ve Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (EİT) Ticaret ve Kalkınma Bankası Arasında Merkez Anlaşmasının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun''
- 5653 sayılı ''Yunus Emre Vakfı Kanunu''
- 5656 sayılı ''Yükseköğretim Kurumları Teşkilatı Kanununda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun''
- 5658 sayılı ''Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Karadeniz Ekonomik İşbirliği Örgütü Arasında Merkez Anlaşmasına Yeni Hükümler Derceden Anlaşmanın Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun''

YUNUS EMRE VAKFI

5653 sayılı ''Yunus Emre Vakfı Kanunu'', Yunus Emre Vakfı kurulmasını öngörüyor.

Kanuna göre, Türkiye'yi, kültürel mirası, Türk dilini, kültürünü ve sanatını tanıtmak; Türkiye'nin diğer ülkelerle dostluğunu geliştirmek, kültürel alışverişini artırmaya katkıda bulunmak, bununla ilgili yurt içi ve yurt dışındaki bilgi ve belgeleri dünyanın yararına sunabilmek, eğitim almak isteyenlere yurt dışında gereken hizmeti verebilmek için Yunus Emre Vakfı kurulacak.

Vakıf, Türkiye'de Yunus Emre Araştırma Enstitüsü, yurt dışında da Yunus Emre Türk kültür merkezleri açacak.

Yurt içinde ve yurt dışındaki üniversite ve sivil toplum örgütleri, ilgili gerçek ve tüzel kişilerle ortak projeler yürütecek olan Vakıf, medyada süreli veya süresiz yayınlar yapacak veya yaptıracak. Vakıf, kültür, sanat, eğitim alanlarında kurulmuş vakıf ve derneklerle işbirliği yapacak, akademik çalışmalara ayni ve mali destek sağlayacak. Vakıf, Türk dili, kültürü ve sanatının tanıtımına ilişkin yarışmalar düzenleyecek ve ödüller verecek.

Yurt dışında kültür merkezi açılan şehirlerde, diğer kamu kurum ve kuruluşları, aynı amaçla başka birimler oluşturamayacak. Maliye, Milli Eğitim ve Kültür ve Turizm bakanları ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı, Yunus Emre Vakfı Mütevelli Heyetinin tabii üyeleri olacak.

Kültür, sanat, Türk dili ve edebiyatı alanında profesör olan öğretim üyeleri arasından Üniversitelerarası Kurulun seçeceği 2 kişi, bu alanda çalışmalarıyla tanınmış kişiler arasından Bakanlar Kurulunun seçeceği 2 kişi, eğitim, kültür ve sanat alanında kamu yararına faaliyet gösteren dernek ve vakıfların üyeleri arasından Bakanlar Kurulunun seçeceği 2 kişi de 3 yıl süreyle mütevelli heyet üyeliğini yürütecek. Mütevelli Heyet başkanlığını, Dışişleri Bakanı yapacak. Dışişleri Bakanının katılamadığı toplantılara Kültür ve Turizm Bakanı başkanlık edecek.

Vakfın icra organı olan Yönetim Kuruluna, Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı başkanlık edecek. Bakanlık Müsteşarı, Dışişleri Bakanlığı Tanıtma Genel Müdürü, Milli Eğitim Bakanlığı Dış İlişkiler Genel Müdürü, Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi Başkanı, Yunus Emre Enstitüsü Başkanı, TOBB temsilcisinin tabii üyeler olacağı yönetim kurulunda, mütevelli heyetin seçeceği 3 sivil de görev yapacak.

İKTİDAR VE ANAMUHALEFETTEN TEMSİLCİ

Vakfın Denetleme kurulu, Dışişleri ile Maliye bakanlıklarının görevlendireceği birer üye ile iktidar ve anamuhalefet partisi tarafından 3 yıl süreyle seçilecek 1'er üyeden oluşacak.

Danışma Kurulunda ise kamu kurumları temsilcilerinin yanı sıra öğretim üyeleri, sanatçılar ile işçi ve işveren temsilcileri de bulunacak.

KOORDİNASYON KURULLARI

Kültür Merkezi koordinasyon kurulları, kültür merkezlerinin bulunduğu ülkelerdeki büyükelçinin veya o şehirdeki temsilcisinin başkanlığında Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi Başkanlığı temsilcisi, kültür ve tanıtma müşaviri, eğitim müşaviri ile o ülkede yaşayan tanınmış kişiler arasından seçilecek 3 kişiden oluşacak.

ŞİRKET KURABİLECEK

Vakıf, amaçlarını gerçekleştirmek ve yurt dışındaki kültür merkezlerinin işleyişini sağlamak için enstitü, iktisadi işletme veya sermaye şirketi kurabilecek.

Vakfın kuruluş çalışmaları için Kültür ve Turizm Bakanlığına, Tanıtma Fonundan 1 milyon YTL kaynak aktarılacak.

Yurt dışında kültür merkezlerinin kurulduğu yerlerde kamu kurum ve kuruluşuna ait birimler, taşınmazları, araç ve gereçleri, alacak ve borçlarıyla birlikte Yunus Emre Vakfına devredilecek. Yurt dışındaki bu birimlerde çalışan personelin sözleşmeleri sona erdirilecek.

5 YENİ VAKIF ÜNİVERSİTESİ

5656 sayılı ''Yükseköğretim Kurumları Teşkilatı Kanununda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun''la ise İstanbul'da 4, İzmir'de 1 yeni vakıf üniversite kuruluyor.

Kanuna göre, İstanbul'da ''Özyeğin Üniversitesi'', ''İstanbul Aydın Üniversitesi'',''Acıbadem Üniversitesi'', ''İstanbul Arel Üniversitesi'', İzmir'de de ''İzmir Üniversitesi'' adıyla yeni vakıf üniversiteleri, İstanbul Bahçeşehir Üniversitesinde de bir tıp fakültesi kurulacak.